maanantai 28. huhtikuuta 2014

Riihimäellä leikataan oikeasuuntaisesti mutta riittämättömästi

  Riihimäellä   leikataan  oikeasuuntaisesti mutta riittämättömästi
 
 
 
Pitemmän aikaa on jo ollut nähtävissä, että Riihimäellä menee taloudessa huonosti. Kaupunginjohto ja kaupunginhallitus  ovat yrittänyt pyristellä vastaan kaunistelemalla taloutta ja poistoja alentamalla, mutta  se on yhtä vähän lämmittänyt  kuin pienen pojan pissi  pöksyihin talvipakkasessa.
 
Aloitteeni pohjalta kaupunginvaltuusto  viime vuoden  lopussa velvoitti kaupungin-hallituksen seuraamaan talouskehitystä kriisikuntakriteereillä kuukausittain. Kaupunginhallitus päätti 11.4. käsitellessään neljännesvuosikatsausta  velvoittaa  kaupunginjohtajan yhteistyössä hallintokuntien kanssa laatimaan toimenpideohjelman talousarvion 2014  tasapainottamiseksi. Kaupunginhallitus esittää hallintokunnille toimialojen säästötavoitteena noin 1,5 miljoonaa euroa.
 
 
 
Kaupunginhallitus on liikkeellä  kyllä  oikea- aikaisesti ja oikeasuuntaisestikin, mutta riittämättömästi.  Helmikuun kuukausiraportin mukaan vuoden 2014 vuosikate tulee olemaan lähes neljä miljoonaa euroa talousarviossa ennakoitua pienempi. Tulos johtuu siitä, että tulot eivät ennusteiden mukaan toteudu. Omaisuuden myyntitulot jäävät 2,9 miljoonaa euroa, valtionosuudet 0,5 miljoonaa euroa ja osinkotuotot 0.9 miljoonaa euroa alle budjetoidun. Kaupunginhallituksen  olisi tullut tavoitella  vähintään   4  miljoonan säästöjä.
 
 
Talouden tasapainottamista koskevan säästötarpeen muodostuessa näin suureksi pinnallinen tasapainottaminen jää riittämättömäksi. Se vuoksi esitin tarkastuslauta-kunnassa, että kaupunginvaltuustolle ja kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että talousarvio vuodelle 2014  on avattava ja kirjoitettava menojen ja tulojen osalta  uusiksi. Korjaamisessa ei ole kysymys vain tästä vuodesta, vaan koko suunnittelukaudesta.
 
Selvää on, että Riihimäen 1,5 miljoonan säästö ei ratkaise talouden tasapainotusta. Kun asia paljastuu kaupunginhallitukselle, silloin voidaan talousarvio korjata vastaamaan todellisia lukuja.
 
Joka tapauksessa on hyvä, että oikaisutoimia ja talouden tasapainotusta mietitään  vuoden alkupuolella.  Silloin talousarvion toteutuvaan  kehitykseen voidaan vaikuttaa. Mikäli  oikaisu jäisi  loppuvuodelle silloin  ei voitaisi muuta kuin siunata  toteutunut kehitys.
 
 
Mikko Lund 
 
 
 

Ei kommentteja: