keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Emmekö todella saa olla kateellisia?

 
Emmekö  todella saa olla kateellisia?
 
 
Aikoinaan politiikassa Sauli Niinistö  paheksui niitä, jotka rohkenivat kadehtia rikkaita. Minä en paheksu, mutta ihmettelen, miksi kansalaiset eivät saisi olla kateellisia rikkaille. Ja niinhän se tuntuu, että suomalaiset ovat hyvin kateellisia ja syyksi riittää mikä tahansa asia.  Mutta tyypillinen kateuden aihe on täällä  tietysti  rikkaus, parempi palkka,  naapurin auto jne. Suomalaiset eivät ole kuitenkaan järkyttävän kateellisia.
 
Kirjassaan Miksi Suomi on Suomi  Tommi Uschanov  ruotii kansallista kateuttamme ja paljastaa, että muualla osataan olla myös kateellisia. Maailmalla puhutaan esimerkiksi  tyypillisestä  hollantilaisesta ja tyypillisestä  australialaisesta  kateudesta.Muuallakin osataan siis olla kateellisia eikä se suuntautuminen taida poiketa  juuri kansallisuuden mukaan. Syitä kateuteen riittää. Ei se  kateus synny tyhjästä.
 
Helsingin Sanomissa lukijat kertoivat, mikä heidän mielestään on oikeudenmukainen palkka eri ammateissa. Asiaan liittyi verkkokysely, johon oli vastannut  yli 13 000 suomalaista. Ihanne oli selvä: Saman verran palkkaa kaikille!
Korkein hyväksyttävä palkka oli 4 109 euroa, jonka ihmiset olisivat valmiit maksamaan  ilman kateuden häivääkään terveyskeskuslääkärille. Suomalaisten nykyinen  keskipalkka  on      1 000 euroa vähemmän.
 
Suomalaiset ovat kateellisia. Ehkä eivät kuitenkaan sen kateellisempia kuin kansat keskimäärin. Mutta kateellisuus on sitkeää, laajaa  ja se puhuttaa. Töissä saa  tienata korkeintaan 1 000 euroa enemmän, mutta jos onni tuo lottovoiton kuusi miljoonaa, niin sehän on sopiva summa, kuten akaalainen R- kioskin myyjä kommentoi  lottovoittoa. Emme salli naapurillemme  palkkaa tonnia enempää, mutta onnenkantamoisena hyväksymme  ehdottomasti 6 miljoonaa.
 
Kateus ja oikeudenmukaisuus eivät synny tyhjästä. Sama palkka on oikeudenmukaista ja kateus on liittolainen, joka vartioi  samapalkkaisuutta. Mutta onnettaren jakama 6 miljoonaa  ei ole tästä maailmasta. Se on miellyttävä ja hyväksyttävä poikkeus! Minä oletan, että kysymys on yksinkertaisesti siitä, että emme ymmärrä ja käsitä, miten iso kasa euroja  on 6 miljoonaa.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: