maanantai 3. helmikuuta 2014

Kiusaamiseen on aina puututtava heti

Kiusaamiseen on aina puututtava heti

Oikeus: AKT:n kiusaamisjutun käräjätuomio osoittaa, että epäasialliseen kohteluun työpaikalla on puututtava heti.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion AKT:n kiusaamisjutussa. Epäasialliseen kohteluun työpaikalla on puututtava heti. Työantaja ei saa olla puuttumatta tällaiseen käytökseen. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton entisen puheenjohtajan Timo Rädyn, AKT:n sekä liiton hallituksen varapuheenjohtajan Veijo Ruonalan ja valtuuston entisen puheenjohtajan Heikki Harakan.
 
Rädyn katsottiin kiusanneen alaisiaan. Oikeuden mukaan Ruonala ja Harakka eivät puuttuneet Rädyn toimintaan ja laiminlöivät siten velvollisuutensa. Oikeus katsoi Rädyn kiusanneen vuosia kahta alaistaan, viestintäpäällikkö Hilkka Ahdetta sekä silloista sihteeriään. Sen takia on tuomittavaa, että AKT  ja sen vastuulliset eivät puuttuneet kiusaamiseen.
 
 
Hilkka Ahde on  julkistanut kiusatuksi tulemisen. Hän on  ollut esimerkkinä monille muille kiusatuille. Oikeudenkäynnin ensimmäinen opetus on, että kiusaamista ei kannata sietää.Työnantaja on velvollinen puuttumaan kiusaamiseen heti, kun sitä on ilmennyt. Oikeudenkäynti on julkisuuden myötä julmaa. Oikeudessa Räty väitti Ahteen ehdottaneen hänelle seksiä. Ahde kiistää asian käsi raamatulla ja sanoo entisen esimiehen  valehtelevan ja syyttää häntä kunnialoukkauksesta.
 
Oikeuden päätöksessä on vahva viesti, että epäasiallista kohtelua ei saa harjoittaa eikä sitä saa suvaita. Tuomio on myös muistutus siitä, että myös luottamustehtävissä olevat voivat joutua rikosvastuuseen työturvallisuuden vaarantamisesta, jos he eivät puutu kiusaamiseen.. Keskeistä olivatkin juuri työnantajan ja sen edustajien saamat tuomiot. Kiusaaminen on siis otettava hyvin vakavasti.
 
Uutta ja tärkeää oikeuden päätöksessä on. että kiusaaminen katsottiin  pahoinpitelyksi ja sen sallimisen vammantuottamukseksi. Näin tuomioistuimet eivät ole aiemmin tuominneet.
 
 
Kiusaaminen ja muu epäasiallinen käytös on työpaikoilla hyvin herkkä asia. Epäasiallisena on kuitenkin syytä pitää kaikkea toimintaa, minkä sen kohde sellaiseksi kokee.
 
Organisaatiolla on vastuunsa  kiusaamisen estämisestä. Vastuu koskee  myös jokaista organisaation jäsentä. Lähtökohtaisesti kyse on  toisen ihmisen kunnioittamisesta.
 
 
Kiusaamista ei tapahdu vain työpaikoilla. Kiusaamista tapahtuu koulussa, kadulla ja siellä, missä ihmiset kokoontuvat. Erikoista on, että kiusaamista on rasismi ja väkivalta. Kiusaamista esiintyy myös puolueissa, joissa se näyttää olevan erityisen sitkas laji. Viimeksi se on tullut esille Tampereen demarien toiminnassa. Tampereen demarit sulkivat kansanedustaja Hanna Tainion ulos valtuustoryhmästä ja Tainon oma puolueosasto ei valinnut Tainiota kansanedustajaehdokkaaksi. Oletan myös. että asia on SDP: ssä niin laaja ja vaikea kysymys. että puolue ei kykene puuttumaan Tampereen demarien kiusaamiseen.
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: