maanantai 10. helmikuuta 2014

Kuka pysäuttäisi SDP:n tappiokierteen?

Kenellä olisi kykyä lopettaa SDP:n tappiokierre?
 
 
 
Puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen  on tähän asti hävinnyt kaikki vaalit. Hänen valintansa edelleen puheenjohtajaksi  olisi suuri riski.  Jutta on ihailtavan itsepäinen ja ilmoittaa halukkuutensa jatkoon. Eikö paikallaan olisi luopuminen vapaaehtoisesti? Miksi kiusata itseä ja puolueväkeä  turhilla kysymyksillä?  Puolueen tammikuun kannatusluvut rämpivät  katastrofaalisen alhaalla, vain 15 prosentin seutuvilla. Edessä ei ole nousun mahdollisuuksia.   Mikäli Urpilainen tekisi  “kiviniemet” , hän pelastaisi puolueen ja kasvonsa. Näinhän teki Mari Kiviniemi, jonka viimeiset sanat keskustan puheenjohtajana olivat: “ Kun ei tällä naamalla ei enempää irtoa, niin se on sitten siinä.”
 
 
Urpilainen ei ole kyennyt lunastamaan SDP:n peruskannattajien luottamusta. SDP: stä on käynyt muuttovirta perussuomalaisiin. mutta muuttoa on ollut muihinkin puolueisiin. Kysymys on ollut  pääasiassa  pienipalkkaisista, työttömistä ja myös kohtuullisesti tienaavista ay- liikkeen puurtajista, joita ei enää sytytä tyhjät lupaukset.  Toivo paremmasta liitetään suorasanaiseen  populistiin, Timo Soiniin. Urpilaisen ongelma on ollut päämäärätön ajelehtiminen aatteettomuuden suossa ja hallituspolitiikassa alistuminen kokoomuksen niskalenkkiin.  Urpilaisen politiikan  rinnalla Paavo Lipponenkin on maistunut vasemmistolaiselta.
 
 
Silti Urpilaista on kohtuutonta yksin syyttää vaalikannatuksen kadosta. Paljon suurempaa äänikatoa on merkinnyt  kaupunkien SDP:n aatteeton kunnallispolitiikka, jota on tehty  vuosikymmeniä  kokoomuksen hyvä veli- veljien kanssa. Huolimatta asemista ay- liikkeessä työelämän jyrkkää huonontumista, lomautuksia ja jatkuvia irtisanomisia ei ole kyetty vastustamaan. Teollisuuden työpaikat ovat kadonneet vauhdilla sekä  puolue ja ay- liike ovat  suoranaisesti antautuneet  työnantajan yksinomaisen johtovallan edessä. Passiivisesti on ajelehdittu muutoksessa, mutta sosialidemokraateista ei ole ollut aatteellisestikaan  kapinaan ja muutoksen valtaamiseen. Murros ja muutos on ollut raju. SDP:n kannatus on tullut  ryminällä alas. Monella kaupunkiseudulla SDP.n valtuustopaikat ovat puolittuneet 1970- luvulta. Yhteiskunnan rakennemuutoksen ohella alamäkeä ovat vauhdittaneet  puolue- elämän yksisilmäisyys ja vallankäyttö.
 
 
SDP:n puheenjohtajuus on katkolla toukokuun puoluekokouksessa. STTK- laisen Pron puheenjohtaja Antti Rinne haastaa Urpilaisen. Rinne arvioi suorasanaisesti  SDP:n menoa. “Luottamus on mennyt , kun “yhtenä hetkenä ollaan elvyttämässä ja saman tien leikkaamassa”.  Rinne puhuu ay- liikkeen äänellä asiaa. Varmaa on, että Rinteen otteella pako perussuomalaisiin saataisiin  tukituksi ja kannatuksen aleneminen pysähtyisi.
 
 
Onko Rinteellä mahdollisuus kukistaa Urpilainen?  Se on mahdollista! Ylen kyselyssä vain kaksi piiriä ilmoitti tukensa Urpilaiselle. Otos paljasti, että Urpilaisen tukijat  ovat harvassa. Vain ministeri  Lauri  Ihalainen ja kansanedustaja Jouni Backman ilmoittivat tukensa Urpilaiselle. Tämä kertoo lahjomattomasti, että muutosta kaivataan.
 
 
Puheenjohtajavaali on kannatukselle tärkeä. Vähintään yhtä tärkeä seikka  on kysymys  puolueen toiminnasta hallituksessa, eduskunnassa, ay- liikkeessä ja kunnanvaltuustoissa. Siinäkin tarvitaan idea, tarkoitus ja tavoite. Nämä ovat näyttäneet olevan hukassa. Ministereistä  ja puolueesta kaikilla tasoilla ei ole ollut hoitamaan eteen tulevia haasteita. Haasteisiin vastaaminen on ollut  pahemmanlaatuista takkuamista  ja varovaisuutta. Puolue on taapertanut  selkä edellä tulevaisuuteen. Tällä otteella ei tulevaisuutta voiteta eikä sitä saada edes hallintaan.
 
Puolueen kannatusluvut eivät käänny nousuun, ellei puolue- elämää kyetä uudistamaan ja virkistämään.Puolueen vanhoilla toimintatavoilla, kokouksilla  ja menettelytavoilla erityisesti nuoret karkotetaan toiminnasta. Käytännöt ja toimintatavat ovat syntyneet menneellä vuosituhannella, jolloin kaikki jäsenet eivät osanneet edes lukea ja kirjoittaa. Haaste on tavoittaa ja innostaa edes jäsenet  vaikka netin mahdollisuuksien kautta suuntaamaan ja vaikuttamaan SDP:n politiikkaan, mitä ihmiselle tapahtuu synnytyslaitoksen ja krematorion  välillä. Haaste on tavattoman suuri. En usko suuriin voittoihin, mutta torjuntavoitot ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa.
 
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: