perjantai 30. tammikuuta 2015

Kylmää on elinkeinoelämän edustajien kyyti

Kylmää on elinkeinoelämän edustajien kyyti

Elinkeinoelämän, Etlan tutkimusjohtajan Mika Malirannan mielestä suomalaiset eivät muuta tarpeeksi töiden perässä. Tämä kuulemma näkyy työttömyystilastoissa, ja syynä siihen on suomalaisten hinku asua omistusasunnoissa.
Etlan
mukaan työntekijöiden pitäisi liikkua  vilkkaammin, jotta uudet työpaikat saisivat sopivia työntekijöitä. Omistusasujat usein poteroituvat tiettyyn paikkaan, eikä heille aina löydy sopivinta työpaikkaa sen oman työssäkäyntialueen sisältä, Maliranta sanoo.
Elinkeinoelämälle ei näytä riittävän nykyinen asiantila. Ihmiset ovat syystä varovaisia, etsivät työtä ja työtä saatuaan katsovat ja miettivät asumisen järjestämistä. Kun nykyinen muuttovauhti  ei riitä, Etla haluaa patistaa ihmisiä muuttamaan ja kun porkkanat eivät  tehoa, ehdotetaan  sitten  pakon käyttöönottoa.
Etla opastaa suomalaisia asumaan vuokralla. Muuttovalmius lisääntyisi ja työmarkkinat vilkastuisivat.  Tampereen yliopiston taloustieteen tutkijoiden mukaan omistusasumisen ja työttömyyden välillä on syy- yhteys. Mistä syy- yhteys aiheutuu, sitä tutkijat eivät pysty kertomaan.
Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ihmettelee  ideologiaväritteisiä väitteitä. Suoraviivaiselle ajattelulle omistusasumisen ja työvoiman liikkumattomuuden välillä ei löydy todisteita. Esimerkiksi Norjassa  asuminen on lähes sataprosenttisesti  omistusasumista, mutta ei siellä ole työvoiman liikkumattomuusongelmaa.
Etla näyttä  laskeskelevan, että omistusasuminen on edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Siksi omistusasumista pitää hillitä ja vuokra- asumisen kuluja tasata.
Kyllä nämä elinkeinoelämän tämän tyyppiset hankkeet  ovat  taas uusi yritys palkansaajakunnan  alistamiseksi ja itsenäisyyden kahlitsemiseksi.  Asuminen on Suomessa liian kallista, asuitpa sitten  vuokralla tai omassa asunnossa. Vuokra- asunnoista on pulaa ja vuokrat  nousevat. Asumisen hinta vaikuttaa  myös työmarkkinoiden toimintaan. Asumisen  lisäkustannukset  alentavat ihmisten elintasoa  ja hillitsevät muuttohalukkuutta eli toimivat päinvastoin, kuin näytetään ajattelevan.
Mikko Lund

Ei kommentteja: