perjantai 9. tammikuuta 2015

Vain irtisanomisilla saadaan oikeita säästöjä aikaan

Vain irtisanomisilla saadaan oikeita säästöjä aikaan
 
 
Kunnat ovat vaikeassa tilanteessa, muutkin kuin Riihimäki. Talous on kiristymässä ja yhä useammassa kunnassa suoranaisesti kriisiytymässä. Tulot vähenevät ja menot kasvavat. Näin ei voida jatkaa. Kunnissa joudutaan etsimään  tehokkaita oikaisutoimenpiteitä. Mutta onko kuntapäättäjillä  harkintaa ja selkärankaa TEHDÄ TODELLISIA SÄÄSTÖJÄ.  Tilastot viittaavatkin siihen, että lomautusten lumelääkkeellä on kovasti kysyntää, mutta  irtisanomisia väistetään, vaikka juuri se olisi tehokas ja toimiva keino todellisten  säästöjen saamiseen ja pöhöttyneen kuntahallinnon ohentamiseen sekä tehokkuuden parantamiseen.
 
Monissa kunnissa on käyty yt-neuvotteluja. Silti vielä ei ole lähdetty isoihin irtisanomisiin.  Harkinnassa ne kuitenkin monessa kunnassa ovat. Kunta-alan työmarkkinoilla arvioidaan, että irtisanottavien määrä kuitenkin nousee ensi vuonna yli 400 työntekijään. Tänä vuonna pysyttiin piirun verran sen alapuolella.  Irtisanomisten määrä on  pieni, kun sitä verrataan kuntasektorin kokoon ja myös yksityiseen sektoriin.
 
Irtisanominen on lääke, johon joudutaan vielä  pakosti turvautumaan. Muulla ei saada aikaan miljoonasäästöjä.
 
Kuntien menorakenteessa henkilöstökulut ovat 60 %:n kieppeillä, joten tähän menolajiin puuttumatta säästöistä puhuminen on potaskaa. Päättämättömyyden seurauksena on syntymässä "neutronipommi-ilmiö".  Palvelut kuolevat ja rakenteet jäävät pystyyn. Menoleikkauksissa muita muuttuvia kustannuksia kuten hankintoja yms.  raaka-aineita vähennetään.  Tarvittavien hyödykkeiden puuttuessa henkilöstö jää pyörittämään käsiään. Valittamalla resurssipuutetta täyttyy heidän kuntatyön päivät eikä siitä ainakaan työt edisty ja rakkaus politiikantekijöihin  kasva! 
Kunnissa onkin käytetty näennäistoimia  mm.  lomautuksia. Kuntien lomautukset kaksinkertaistuivat tänä vuonna viime vuodesta. Lomautettuja oli 14 300. Paljon pahempaakin pelättiin.
Tiedot selviävät Kuntatyönantajien teettämästä kyselystä. Siihen vastasi 287 kuntaa tai kuntayhtymää, ja se kattaa 87 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.
Ensi vuonna lomautusten arvioidaan jäävän 3 100 henkilöön, mutta keskimääräinen kesto pitenee yhdeksästä päivästä yhteentoista.
 
 
Lomauttaminen on kunnille raskas operaatio.  Sitä tuskin halutaan käyttää  vuodesta toiseen. Mutta jos säästöjä todella on aikaansaatava, lomautuksiin on turvauduttava joka vuosi ja entistä  pidempinä jaksoina. Lomautuksilla ei saada aikaan pysyvää muutosta. Pieni laastari ison haavan päällä on itse asiassa  naurettava ratkaisu. Se on tuloksetonta puuhastelua ikään kuin  pikkupojan pissiä pakkasella housuun kylmän torjunnaksi!
 
Kunnallishallinto vastaa kokonaisuudessa 2/ 3 osaa julkisesta taloudesta. Jos tunnustetaan tosiasiat   ELI hallinnon paisuminen ja talouden kriisiytyminen  yli kantokyvyn, hallinnon ohentamista joudutaan miettimään tosissaan. Silloin henkilöstön irtisanominen ajankohtaistuu -  haluttiinpa sitä tai ei !
 
Siitä tulee periaatteellinen käytännön säästökysymys.
 
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: