maanantai 19. tammikuuta 2015

Jos säästöesityksiä ei tule puolueilta, niin tulisiko niitä kansanedustajilta?

Jos säästöesityksiä  ei tule puolueilta, niin tulisiko niitä  kansanedustajilta?
 
 
 
 Presidentti  Niinistö toivoi poliitikoilta säästöesityksiä. Puolueilta esityksiä ei taida tulla. Puolueet ajavat eduskuntavaaleihin
sammutetuin lyhdyin. Mutta tulisiko niitä kansanedustajilta? Ei näytä olevan ruuhkaa. Kansanedustaja  Mikael Jungner (sd) on kuitenkin  esittänyt  Mikaelin listan. Jungner  kuvaa vaikeutta, joka säästöihin liittyy ja itse asiassa estää säästölistojen syntymisen: ”Valtio takoo nyt vuosittain miljarditappioita ja rahat uhkaavat loppua. Edessä näyttää olevan vain yksi vaihtoehto. Säästöt. Siksi julkisuudessa onkin ryhdytty vaatimaan poliitikoilta säästölistoja vaalien alla. Sitä Liisan listaa, jolla Suomen syöksykierre käännettiin 90-luvulla. Säästölistoja ei ole kuitenkaan nähty eikä ihme.” Jungner pitää säästökohteiden esittämisen vaikeutta syynä siihen, että esityksiä ei tipu puolueilta tai edustajilta. Juu, tästähän tässä on kysymys: Puolueet ja kansanedustajat pelkäävät  äänestäjiä!
 
 
Jungner kehittelee  perinteisille säästöille eli leikkauksille vaihtoehtoa. Yhteiskunnan tekemisen katsominen prosesseina ja niiden prosessien viilaaminen on hänen ideansa. Kipeää tuokin toki tekee, mutta ehkä vähemmän kipeää kuin perinteiset leikkaukset. Tässä Jungnerin esimerkkejä toimista, joilla valtiontalous tasapainottuu ilman. että kenenkään sosiaaliturvaa tarvitsee leikata.
 
Jungner esittää  13-  kohtaisen Mikaelin listan. Jungner esittää tupakoinnin kieltämistä; oikeutta viikon sairaspoissaoloon ilman lääkärintodistusta; korkeampaa kelakorvausta mobiileista lääkärikäynneistä; irti käteisestä rahasta; ravintoloiden alkoholinmyynnin vapauttamista; asuntojen korkovähennyksen poistamista; asunto- osakkeet  arvo- osuusjärjestelmään; hallintolakiin pykälä:yksi tieto, yksi kysymys; yksi kattava  verkko Suomeen; kuntien tasausjärjestelmän uudistus; lakiosan leikkaaminen; nettiopiskelu; asukasosuuskunta.
 
 
Esitykset eivät saa täysin oikeutta, jos niitä ei avata.  Mitä  Jungner tarkoittaa? Yhden kirjoituksen puitteissa se ei  onnistu. Mutta otetaan esille tupakoinnin kieltäminen. Tupakointi rasittaa terveydenhuoltoa miljardeilla ja johtaa lukuisiin sairaspäiviin. Tupakoinnista ei ole kenellekään mitään hyötyä, mutta siitä on vaikea päästä eroon. Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset näkyvät terveydentilassa nopeasti. Siksi tupakoinnin täyskielto olisi syytä ottaa tavoitteeksi jo ensi vaalikaudella. Hyvä ehdotus, mutta vaikea toteuttaa. Tupakoitsija on tupakan eli nikotiinin orja, eikä orja vapaaehtoisesti luovu  orjan osasta!
 
 
Jungnerin mukaan  listan toteuttaminen toisi liikkumavaraa julkiseen talouteen yli viisi miljardia euroa vuositasolla. Kaikki nämä toimet olisivat toteutettavissa seuraavalla vaalikaudella 2015-2019.    Jungner  huomauttaa, että  listan toteuttaminen herättää taatusti vastustusta, mutta vähemmän nämä tekevät kipeää kuin valtion talouden tasapainottaminen leikkauksin.  Jungner  katsoo, että  mikä on parasta, listaa saa jatkaa! 
 
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: