maanantai 3. kesäkuuta 2013

Keskusta pomppasi kärkeen

Keskusta pomppasi kärkeen
 
 
 
 Ylen teettämä puolueiden kannatusmittaus nosti keskustan suurimmaksi puolueeksi toukokuussa 21,7 prosentin kannatuksella.Yle Uutisten mittauksessa keskustaa kannattaa 21,7, kokoomusta 19,2, perussuomalaisia 17,4 ja SDP:tä 16,5 prosenttia. Vihreät ja vasemmistoliitto saivat tyytyä  8 prosenttiin,  RKP 4,1 prosenttiin ja KD 3,8 prosenttiin. Kuukaudessa keskustan kannatus nousi 2,3 prosenttiyksikköä. Keskustan suunta on ollut ylöspäin koko alkuvuoden ja tammikuusta nousua on kertynyt 4,6 prosenttiyksikköä. Mitä tämä kertoo? Mistä keskustan nousussa on kysymys? Olisiko hyviä arvauksia?
 
 
Kokoomus putosi huhtikuun mittauksessa kakkoseksi ja nyt toukokuussa  pysynyt huhtikuun luvuissa, mutta ero keskustaan on venähtänyt 2,5 prosenttiyksikköön.
Perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä, ja oppositiossa voimasuhteet ovat kääntyneet selvästi keskustan eduksi.
Hallituksen kunta- ja sote-uudistuksessa sekä yritys- ja osinkoveropäätöksissä keskustan vaihtoehto on ollut perussuomalaisia selkeämpi. Eurokriisissä on ollut nyt hiljaisempaa.
Toisen päähallituspuolueen SDP:n alamäki pysähtyi ja kannatus nousi 0,3 prosenttiyksikköä. Tammikuun luvuista SDP on edelleen perässä yli 2 prosenttiyksikköä. Eroa keskustaan on yli 5 prosenttiyksikköä.
Vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus notkahti kuukaudessa alaspäin molemmilla noin yhden prosenttiyksikön ja molemmille mitattiin tasan kahdeksan prosentin kannatus.
RKP:n 4,1 prosentin kannatus oli lähes viime kuun luvuissa. Kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä ja on nyt 3,8 prosenttia.
Muut pienpuolueet keräsivät yhteensä 1,3 prosentin kannatuksen.
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3392 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 59,2 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen vähän. Viime kuussa puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia kaikista vastanneista.
Painotetussa aineistossa puoluekantansa kertoneita oli nyt 70,3 ja kuukausi sitten 72,6 prosenttia.


Paljastavaa  tämän tutkimuksen taustassa on, että keskusta on pystynyt nostamaan kannatustaan useissa väestöryhmissä.
Erityisen voimakasta keskustan nousu on ollut pienissä kunnissa ja Itä-Suomessa. Alkuvuoden noususuunta näkyy myös pienissä kaupungeissa. Keskusta on vahvistunut myös tukialueillaan Pohjois-Suomessa.
Länsi-Suomessa keskusta on noussut eduskuntavaalien nelossijalta nyt kärkipaikalle, ja Etelä-Suomessakin nousua on näkyvissä.
Miesten äänistä keskusta kerää 22 ja naisten äänistä 21,5 prosenttia. Naisten joukossa keskusta on ykkönen ja miehissä ohi menee vain perussuomalaiset noin 25 prosentin kannatuksellaan.
Keskusta on pystynyt nostamaan kannatustaan selvästi myös 35-49- ja 50-64-vuotiaiden ikäryhmissä. Molemmissa ikäryhmissä keskusta on noussut eduskuntavaalien nelossijalta nyt ykköseksi.
Kokoomus on menettänyt edelleen yrittäjien ja ylempien toimihenkilöiden kannatusta. Alamäki on näkynyt erityisesti naisäänestäjien katona. Naisista kokoomusta äänestäisi nyt noin 19 prosenttia, kun tammikuussa naiskannatus oli vielä yli 23 prosenttia.

SDP:n ongelmat miesten kanssa jatkuvat. Miehistä demareita äänestäisi nyt noin 14 ja naisista noin 19 prosenttia. Perussuomalaisten suosio naisten joukossa on pudonnut jo alle 10 prosentin.
SDP on pystynyt hieman palauttamaan luottamustaan työntekijäväessä. Perussuomalaiset on suurin työntekijäpuolue 28 prosentin osuudellaan. SDP:tä äänestäisi noin 21 ja keskustaa noin 20 prosenttia työntekijäväestä.

Minusta on aika selvää, että keskustan nousu perustuu paljossa luottamukseen keskustan puheenjohtajaan Juha Sipilään. Hänen erityisansionsa on ollut  ennen niin riitaisen keskustan yhdistäminen ja puolueen kokoaminen lähes romahduksen partaalta. Puolueen sisäinen luottamus  on levinnyt kulovalkean tavoin keskustan perinteisiin kannattajiin. Perussuomalaisia ennen äänestäneet ovat alkaneet palata  keskustan kannattajaksi. Se on näkynyt heti gallup- luvuissa. Silti keskustallakaan ei ole varaa mihinkään riemuun. Vasta vaalipäivän äänet ratkaisevat puolueiden kannatuksen. Gallup- luvut  ovat vain viihteellistä leikkiä. Mihinkään ei päästä siitä, että mielipidemittaukset näyttävät suhteellisen tarkasti suunnan, mihin vaaleissa päädytään, jos vaalit olisivat nyt.

Mikko Lund


 
 
 

Ei kommentteja: