perjantai 14. kesäkuuta 2013

Poliisilla ei ole lupaa urkkia

 
Sivistysvaltiossa jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen ja fyysiseen koskemattomuuteen. Niitä voi loukata  vain hyvin merkittävistä syistä. Esimerkiksi muiden ihmisten ja koko yhteiskunnan turvallisuus on ollut tällainen vahva perustelu puuttumiseen tai loukkaamiseen.
Suomessa poliisi on käyttänyt asetta hyvin harvoin. Tilanteet ovat vaatineet kuitenkin  usein nopeita päätöksiä eikä riskeiltä ole voinut välttyä. Aseen käyttö on ollut harkittua ja säänneltyä, kontrolliin perustuvaa. Ei poliisi Suomessa sentään summittaisesti ammu.
Nyt kohta kai joka toinen liikkuu tietoverkoissa. Siellä liikkuessa kannattaa myös olla varovainen ja harkita, mitä paljastaa itsestään ja perheestään. Syytä on muistaa, että sinne jää aina jälki. Sinusta saadaan monenlaista tietoa.
 
Ajan kuva ja paljastavaa on, että hiihtäjä Mika Myllylän kuolinsyyn tietojen laiton urkinta poliisin tietojärjestelmästä on ollut laajaa. 90 urkintaan osallistunutta poliisia tai muuta tullin tai rajavartioston palkkalistoilla ollutta henkilöä joutuu vastaamaan teostaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan syyte on virkavelvollisuuden rikkominen ja henkilörekisteririkos, joista seuraa sakkoja. Syyteharkinnassa oli yli 150 tapausta Suomessa. Suurin osa on tunnustanut tekonsa. Emme kai odottaneet virkavallalta tällaista toimintaa.
 
Entä sitten muut  potilas- tai asiakastiedot, joita meistä laajasti  kerätään. Voiko nykyaikana enää kukaan olla turvassa tällaisen tietomäärän  joutuessa vääriin käsiin? Voiko järjestelmiin luottaa?
 
Entä sitten tämä  USA:n nettiurkinta? 
 
Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen mukaan väitetyssä Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelun harjoittamassa nettiurkinnassa on kysymys kansainvälisestä ongelmasta, jossa yksityisyyden suoja ja valtiollinen turvallisuus joutuvat vastakkain.
- Tilanteen selvittämisessä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja keskustelua pelisäännöistä. Kannatan eurooppalaisten tietosuojavaltuutettujen aloitetta selvittää asiaa yhdessä EU:n komission kanssa. On tärkeää että selvitetään tarkemmin millaisesta urkinnasta on kyse ja miten se vaikuttaa kansalaisten tietosuojaan, sanoo Viitanen.
- Ihmisten olisi voitava luottaa netissäkin viestinvälityksen yksityisyyteen, vaikka nettipalvelimesta vastaisi ulkomainen yhtiö, korostaa Viitanen.
Kyllä koskemattomuutemme suojaaminen on heikoissa käsissä.
 
Mikko Lund

 

 

Ei kommentteja: