torstai 27. marraskuuta 2014

Säästämiseen on taloudellinen pakko

Säästäminen on taloudellinen pakko
 
 
 
 
Riihimäellä kaupunginvaltuutetut ovat puheenvuoroissaan ja keskusteluissaan paljastaneet  taloudellisten realiteettien puutteen. Alastomimmillaan asiaa kuvaa Riihimäen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Sari Jokisen (vihr.) puheenvuoro Aamuposti 23.6.2014.
 
 
 
Sari Jokinen itkee sitä, että vihreä valtuustoryhmä ei halua tehdä säästöpäätöksiä,jotka toteutuessaan vaarantavat hyviä ja toimivia palveluksia. “Siksi esitin, että hallintokuntien säästövelvoitteita kohtuullistetaan niin, että hallintokunnat eivät joudu säästötoimillaan paikkaamaan  myyntituottojen, valtionosuuksien ja osinkotulojen alittumisesta johtuvaa alijäämää”, sanoo Jokinen.  Jokinen on pettynyt siitä, että esitys  hävisi äänestyksessä.
 
Mitä tällaisesta filosofiasta on oltava mieltä? Jokinen esittää asiassa krokotiilin kyyneleitä. Säästöpäätöksiä ehkä, mutta ei täältä. Rehevää hurskastelua ja suoranaista puppua!
 
Säästö- ja menojen leikkaustarve on todellinen. Kestävässä taloudenpidossa menot on sovitettava tulojen mukaan. Velkarahalla ei voida loputtomasti mellastaa. Säästöjä on tehtävä. Kaikki joutuvat säästämään. Mutta silti on hyvä käydä keskustelua  juuri siitä, mihin säästöjä voidaan kohtuudella kohdistaa. Sen pitäisi olla tarkkaa pohdintaa ja punnintaa  tavoitellun  tuloksen saavuttamiseksi. Tähän uskon Jokisenkin lopulta pyrkivän. Mutta hänen juttunsa ja ajatuksensa jäävät keskentekoiseksi. Kysymys ei ole vain liikuntatoimen ja liikuntajärjestöjen säästöistä.
 
 
Riihimäellä kuten koko maassa työttömyys kasvaa. Velkaantuminen lisääntyy valtiolla kuin  kunnilla. Velkaantuminen on yli vuosikymmenien ja vielä lapsillemme ulottuva seuraamus. Se on kuin syöpä, mikäli se tästä  vielä kasvaa. Kiva on vertailla Suomen ja muiden maiden velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen ja uskotella, että meillä ei ole hätää.
 
Uskottelijat unohtavat perustotuuden. BKT ei maksa velkoja. Velkojen maksu vaatii työtä ja euroja. Kummastakin on tässä taudissa  pulaa. Ekonomistit pohtivat vain sitä, miksi tätä lamaa kutsutaan ja mitä pitäisi tehdä. Nyt on jo monta vuotta  on tultu alas. Kasvun merkkejä ei näy. Perusasia on, että valtion ja kuntien menot ovat suuremmat kuin tulot. Tähän tautiin on vain yksi lääke: suun laittaminen säkkiä myöten!
 
 
Erityisesti  toimenpiteitä on kohdennettava kahteen pääryhmään:
 
1. Valtion ja kuntien menoja on leikattava!
 
2. Kasvu, työllisyys ja siitä seuraavat  tulot on saatava nousuun.
Työllisyyden kohentuminen lisää  automaattisesti verotuloja!
 
Sillä niinhän se on, että typerä itsehallinnon kunnioitus ja siihen vetoaminen saattaa konkurssiin koko julkisen talouden. Kuntauudistus on pikaisesti toteutettava ja pienmaakuntalaitos hävitettävä! Peruste: Kuntien kirjanpidoissa on 2/3 -osaa julkisista menoista   -  valtionosuuden valtio vippaa sinne joka vuosi. Kuntapäättäjien vastuullisuuden tunnemme - taloudet ovat konkurssikypsiä ja luottamuspaikat kynsin hampain säilytettävä ja kaikki pienkunnat pitää olla kartalla. Mitäs sitten kun keskustan  Juha Sipilästä tulee pääministeri ja keskustan itsehallintokuoro töräyttää Finlandiansa?
 
 
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: