perjantai 14. marraskuuta 2014

Liikuntapalveluja ei tule yksityistää

Liikuntapalveluja ei tule yksityistää
 
 
 
Saimme lukea paikallisesta Aamuposti- lehdestä (7.11.) kysymyksen: “Entä jos Riihimäen kaupungin liikuntapalvelut hoitaisi  yhtiö?” Asiasta kuultuna sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio haluaa Riihimäen kaupungin  liikuntatoimeen joustavuutta niin päätöksentekoon kuin sen henkilökunnan käyttöön. Tietysti luottamushenkilöitä yritetään taivutella ajatuksen taakse lupaamalla säästöjä. Liikuntapalveluyhtiö voisi päättää nykyistä sujuvammin mm. investoinneista. Kaupunki toimisi palvelun tilaajana ja määrittelisi toiminnan tavoitteet, ja tuottaisi palvelut. Mitä tällaisesta ajattelusta on oltava mieltä?
 
 
Piruhan tässä on asialla, kun katsotaan Riihimäen kaupungin taloustilanteeseen. Yksityistäminen ja yhtiöittäminen ovat kuralla olevan kunnan hätäpotku   ja tepastelu yksityistämisen muodin  hetteisellä suolla. Taustana on kokoomuksen  yksityistämiskiima, joka vaatii jo näyttöjä.  Yksityistämisestä on puhuttu, mutta  puheeksihan se on vain jäänyt. Potenssi ei ole riittänyt. Jos on ihan oikeasti totta, että tällaista valmistellaan, ihmettelen yksityisesti ja julkisesti, onko   demarit  tai vasemmistoliitto tällaisessa mukana?
 
 
Ketteryydellä on demokraattiseen päätöksentekoon ja kansalaisten oikeuksiin verrattuna kova hinta. Kyseessä on ehkä tärkein ennakolta estävään terveydenhuoltoon ja yleiseen hyvinvoinnin tavoitteluun liittyvä kunnan tehtävä. Eikö samalla perustettaisi Riihimäen kaupunki OY? Sen kirjanpitoa ja tasetta valvoisi ainakin verottaja. Sekin olisi  parannusta , kun valtuusto ei ole kyennyt pitämään yllä kestävää taloutta ilman temppuja ja tytäryhtiöiden kanssa puliveivausta. Ketterääkin. Mikäs sen somempaa,  ryhdytään yksimielisesti valtuuston päätöksellä ajamaan Suomen demokratiaan perustuvaa perustuslakia ja hallintojärjestelmää alas!
 
 
Tässä ei ole aihetta mihinkään liehittelemiseen. Jyrkkä ei, on oikea asenne. Kanta pohjautuu perustuslaillisiin kansalaisten demokraattisiin ja hyvinvoinnin turvaamisen perusoikeuksiin. Julkinen valta -  valtio ja kunnat ovat niistä vastuussa.Hallinto on kansalaisten turvaksi järjestetty avoimeksi ja oikeusvaltioperiaattein. Kansalaisilla on siihen liitetty keinoja valvoa julkisten tehtävien hoitamista.Siksi kansalaisten itsehallinto ja kunta julkisena hallintona ovat olemassa.
 
 
 
Vastustan yksityistämistä kuntapolitiikkojen hallinnoimalle yhtiölle. Ehkä se  olisi ketterää, mutta läpinäkymätöntä asioiden hoidon piilottamista yhtiöoikeuden suojaan. Samalla se olisi törkeää kuntalaisten oikeusturva- ja vaikutuskeinojen eliminointia. Mikä muuttuisi voittoa tuottamattoman yhtiön hallinnoimissa liikuntapalveluissa? Tulopuolen kuitenkin viimekädessä varmistaa kaupungin budjetti!. Yhtiön hallitus  - liikelaitoksena/osakeyhtiönä -  on uusi politiikan eliitti, joka on vahva painostusryhmä politiikassa. Esimerkkejä jo on mm. vuokrataloyhtiöt, kaukolämpö, muitakin. Tapana on ollut ja tulee vastakin olemaan näiden kunnallisten yhtiöiden talousongelmien ratkaiseminen sosialisoimalla  alijäämät ja ylivelat kaupungin taseen rasitukseksi. Siis kaupunki tarvitaan takuumieheksi!
 
 
Mikä takaisi, ettei Riihimäen liikuntapalvelut OY tulisi hiihtelemään jo tunnettuja ja höylättyjä latuja?
 
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: