maanantai 24. marraskuuta 2014

Koivisto ymmärsi Venäjää, mutta myös osasi venäjää

Koivisto ymmärsi  Venäjää, mutta myös osasi venäjää
 
Katsottaessa  ja arvioitaessa presidenttien toimintaa  ulkopoliittinen  osaaminen on tärkein. Ulkopolitiikan johtaminen on presidentin tärkein tehtävä yhdessä valtioneuvoston kanssa.   Hyvin merkittäväksi on tullut suhde Neuvostoliittoon ja sittemmin Venäjään. Onhan Venäjä  suurvalta ja meidän naapuri. Tavallisen kansan arviossa huomiota saavat  kansanomaisemmatkin seikat. kuten erityisesti  vitsit ja sananparret.  Presidentti  Mauno Koivisto osaa venäjää. Koivisto on tehnyt tutkimusta ja julkaissut  siitä   kirjan    Venäjän idea. Venäjä aivan ilmeisesti kiinnostaa Koivistoa. Koivisto osoittaa, että Venäjän idea on laajentuminen. Moskovassa toimittajat kysyivät, mikä on sitten Suomen idea. Koiviston mukaan  kysymys on  Suomen  olemassaolosta. 
 
Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ei voi pitää samalla tavalla Venäjän  tai venäjän harrastajana. Hän ei ole tehnyt tutkimusta.
Suhteet Venäjään ovat vaikeutuneet. Ukrainan kriisistä alkaen niin Suomessa kuin maailmalla on kysytty, mitä Venäjä haluaa. Heikki Talvitien mukaan  Venäjä on heikko ja vahva. Heikkous johtuu sisäisistä ongelmista. Vahvuus siitä, että Venäjän reviirille on tunkeuduttu. Venäjä on suurvalta, se kokee Euroopan unionin ja Naton tulleen reviirille. Ukrainan kriisin syntyminen on seurausta tästä tapahtumaketjusta. 
 
Seppo Ahti kirjoittaa, että  “on hyvä uutinen, jos koira ei pure miestä, vaan eipä ole mikään huono uutinen sekään, jos mies ei pure koiraa”. Ulkopoliittisen johdon on ratkaistava, miten koiran tai karhun liikahteluun suhtaudutaan.Siinä voi parhaimmillaan olla apua  jopa vitseistä ja sananparsista. Ne voivat pehmentää aiotun viestin perille menoa.
Niinistö piti maanpuolustuskurssilla  avajaispuheen, jossa hän muistutti venäläisestä sananlaskusta: ”Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Ja vielä saman  venäjäksi.
 
Kumpaa presidenttiä on kansalaisen  helpompi ymmärtää? 
 
Mauno Koiviston  ajattelu, puheet ja kirjoitukset  ovat olleet punnittuja, mutta  kieltämättä - vähän vaikeita. Sanottiin, että  Manu fundeeraa. Hyviä fundeerauksia kuitenkin.
Niinistö ei ole osoittanut erityisemmäksi ulkopolitiikan osaajaksi eikä pohtijaksi. Mutta kyllä hänen  uusin tulkinta on sen sijaan sangen selvä, sen  ymmärtää ja käsittää tavallinenkin ihminen. Ilman selittelyjä!
 
 
 
Mikko  Lund

Ei kommentteja: