maanantai 12. toukokuuta 2014

Onko Antti Rinteestä SDP:n pelastajaksi?

Onko Antti Rinteestä   SDP:n pelastajaksi?
 
 
 
Yhteiskunnallinen kehitys on kohdellut kaltoin SDP:tä. Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kaudella puolueen kannatuskehitys oli negatiivinen ja pysähtyi noin 15 prosentin pintaan. Epäilemättä Antti Rinteen menestys ja nousu puheenjohtajaksi   perustui paljossa tähän toiveeseen, että SDP:n  kannatuslukemat  kääntyisivät toisiksi. Paremmilla kannatuslukemilla ja  reilusti yli 20  prosentin lukemilla   SDP olisi itseoikeutettu hallitus- ja pääministeripuolue. 15 prosentin eduskuntakannatuksella vaarana on joutuminen oppositioon. Onko Antti Rinteestä SDP:n kannatuslukemien kaunistajaksi?
 
 
Jutta Urpilainen vetosi keskiluokkaan ja keskiluokkaisiin kannattajiin. Hänen missionsa oli keskustalainen  SDP. Häntä aikaisemmin jo Eero Heinäluoma yritti samaa, mutta sai  niin pahoin näpeilleen, että tällaisesta politiikan uudistamisesta  oli luovuttava. Urpilainen  jaksoi pohjalaisittain itsepäisesti vetää tällaista ristiretkeä, mutta keskustassa on sananmukaisesti tungosta eikä kannatus tästä noussut. Päinvastoin työpaikkasiipi alkoi vuotaa. Aikaisemmin vuosikymmeniä  SDP:tä  äänestäneet  jäivät toiminasta sivuun.  Porukka jätti äänestämättä. Osa siirtyi perussuomalaisiin ja vasemmistoliittoonkin.
 
 
Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa SDP;n kannatus oli 24,5, vuoden 2007 vaaleissa 21,7  ja 2011  19.1. Nyt gallup- kannatus on pysähtynyt  15 prosenttiin. Se on jo romahdus!
 
 
Puolueen kannatuksen alamäki liitti toivon Antti Rinteeseen. Hänen toivotaan pysäyttävän paon perussuomalaisiin ja nostavan kannatuksen suurten puolueiden lukuun. Rinne osannee puhua työläisille. Nähtäväksi jää,  miten hänen sanomaansa tartutaan.
 
Selviä uusia painotuksia on jo nähtävissä. Rinne vaatii elvyttävämpää politiikkaa. Hän on nostanut esille omaisuuden myynnistä saatavan 1,9 miljardin euron käyttämistä elvytykseen. SDP menee Rinteen mukaan minihallitusneuvotteluihin työllisyystavoite  esillä  ja perheiden asemaa korostaen.
 
Puolueen puheenjohtajalla on keskeinen  asema  politiikan suuntaamisessa. Antti Rinne laittaa epäilemättä asemansa  peliin. Tulosta on tultava ja hänen on saatava näyttöjä, jotka tyydyttävät  kenttää.  Rinteen pitää saada  puoluekenttä yhteisiin talkoisiin kannatuksen  kasvattamiseksi. Kyllä, puheenjohtaja Rinne voi pelastaa puolueen!  SDP:n puheenjohtajaan kohdistuu kova oikeistopiirien paine. Jos Rinne  linjaa toimintaa  pari piirua vasemmalle, pitää linjansa eikä petä,  SDP  voi hyvin nostaa kannatuksensa jopa yli 30 prosentin. Se edellyttäisi suuria muutoksia eduskuntaryhmän, piiri- ja paikallisjärjestöjen toiminnassa. Rinteen filosofian mukaan politiikan keskiössä on oltava ihminen. Tämä vetoaa  suomalaisiin!
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja: