keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kuntien työllisyystoimet kantavat muualla, mutta ei Riihimäellä

Kuntien työllisyystoimet kantavat muualla, mutta ei Riihimäellä
 
Riihimäellä kaupungin työllisyystoimista puhuminen on herättänyt jatkuvasti vastustusta. Valtuutetut ovat uskotelleet, että työllistäminen ei kuulu kaupungin tehtäviin ja se maksaa liikaa. Riihimäellä on jopa vasemmistossa esiintynyt laaja aatteellinen  poikkeama, joka ei kannata työllisyystoimia. TÄLLAINEN aatteettomuus  on tullut kaupungille tosi kalliiksi. Kaupunki on joutunut maksamaan vuosittain reilun miljoona euroa Kelalle sakkoa aktivointitoimien laiminlyönnistä. Se on myös merkinnyt  lisää toimeentulotukea, sairaskuluja ja menetettyjä verotuloja. Todellinen työttömyyden  hinta voi Riihimäelle olla pitkässä juoksussa  kaupungin velkaantumisen hinta noin 100 miljoonaa euroa.
 
Hämäläinen omahyväisyys ja saamattomuus puree myös näin ja sattuu itse  asiassa  omaan nilkkaan. Työllisyystoimien laiminlyönti on osoitus myös siitä, että poliittinen vasemmisto ei ole enää pienen ihmisen asialla. Poliittisen vasemmiston suurin poliittinen saavutus on antaa tukensa kokoomuslaiselle kaupunginjohtajalle. Ihmekös sitten on, että vasemmiston kannatus on tullut kaupungissa alas kuin lehmän häntä.
 
Selvää on, että työttömyys aiheuttaa myös kärsimyksiä niin  yksilölle kuin  yhteisölle. Toiset ryyppää, toiset sairastaa. Ihminen kestää aikansa ja heikko kohta lopulta pettää. Sen takia romahdus tulee lopulta varmasti. Sitä ei tule hyväksyä!
 
 Katson, että, meidän valtuutettujen,  joilla on omatunto,  ei pidäkään hyväksyä toimettomuutta. Useampi sosialidemokraattinen valtuutettu on ilmaissut  tukensa ajatukselle kohentaa työllisyystoimia. Kristillisdemokraattien Ismo Portin vasta Aamupostissa kaipasi myöskin toimia ja kysyi, riittääkö pelkkä kierrätyskeskus avuksi.
 
Työllisyyttä ei ole saanut Riihimäellä hoitaa. Tästä on seurannut kaupungille ylimääräiset suorat ja välilliset  kustannukset, joiden osuus vastaa Riihimäen kaupungin velkaa. Työttömyys aiheuttaa saamatta jääneet verotulot, toimeentulotukimenot, ylimääräiset sairaskulut ja lisääntyneen rikollisuuden kulut. Helposti näistä koostuu jo parilta valtuustokaudelta Riihimäellä yli puolet kaupungin velan määrästä.
 
Hämäläistä yksinkertaisuutta osoittaa, että Kelalle on maksettu vuosittain jopa yli miljoona euroa sakkoa siitä, ettei kaupunki ole riittävästi työllistänyt pitkäaikaistyöttömiä tai järjestänyt kuntouttavia toimenpiteitä.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: