torstai 2. helmikuuta 2017

Mitä Riihimäen pitäisi tehdä maakunta- ja kuntaratkaisuissa

Mitä Riihimäen pitäisi tehdä maakunta- ja kuntaratkaisuissa? 

On selvitettävä vastaus kysymykseen, mikä on Riihimäen etu. Kaupunki on kuulunut Hämeenlinnan linnaleiriin. maakuntaan ja keskussairaalaan. Yhteiskunnallinen kehitys on syönyt työpaikkoja ja tuleva sote ym. merkitsee taantuvia palveluja. Riihimäen etu on hyödyntää kasvun mahdollisuuksia. Ne ovat kiistattomasti Helsingin seudulla. 

Täältä purkautuu pääkaupunkiseudulle työvoimaa ja hyvinvointia. Ihmiset saavat työtä ja hyvinvointia metropolialueen kasvusta ja kehityksestä. Riihimäellä pitää katsoa tarkkaan verotulotietoja ja pääkaupunkiseudulla pehdelöivien määrää ja verrata sitä Hämeenlinnan seutukuntaan. Hyvät liikenneyhteydet pääkaupunkiseudulle ovat olleet ja tulevat olemaan vastakin merkittävin tulevaisuuden rakennuspalikka Riihimäen seudulle. 

Riihimäen ja Hyvinkään talousalueen tulevaisuus kytkeytyy paljossa alueen liikenne- ja palveluverkkoon. 

Riihimäen kuuluminen Hämeenlinnan maakuntaan ja maakuntaliittoon ei tuo tänne liiton tukea ja kasvun hedelmiä. Maakunta ei ole ollut pelastus eikä ratkaisu. Kanta- Häme on pienmaakunta. Väki vähenee ja ikääntyy, mutta julkinen palvelutarve kasvaa. Vaikeuksia on nähtävissä, josta keskusairaalan palvelujen hiipuminen on vasta alkusoittoa. AP 27.1. isosti kertoo käräjäoikeuksien vähentämisen vaikutuksista alueella. Hyvinkää ITä-Uudellemaalle ,Riihimäenseutu Hämeenlinnaan.Viimeisen vuosikymmenen aikana on oikeushallinnon alalla tapahtunut paljon. Syyttäjä-, ulosotto- ja poliisipalvelujen hallinnointi on siirtynyt talousalueelta. Pelastustoimi on maakunnallistettu ja kaavoitusta tulee ohjaamaan maakunta soten ohella. 

Tuleva maakutaaitos on kunnista riippumaton ja itsenäinen toimija. Ei tarvitse olla suuri tietäjä, jos sanoo Riihimäki - Hyvinkää-kauppakamari- ja talousalueen itseohjautuvuuden ja voimien hajoamisen. 100 000 asukaan taajamarakennetta pirs- totaan eri leireihin maakuntarajan vuoksi. Meitä "kepulisoidaan" - ja jätetään reunoille ruikuttamaan, kun hallituksen maakuntasankarit meitä ohjaa. Maakuntien armoilla oleminen koskettaa kuntalaisten lähipalveluja ja valtiollisia toimintoja ns.kasvupalveluineen. Niitähän ovat elinkeinojen edistäminen ja työvoimapalvelut. 

Hyvinkää ja Riihimäki kuntarakenneselvitys taannoin osoitti, että neljän kunnan liitos olisi optimaalinen. Kolmen kunnan, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen liittäminen yhteen ei ole realistinen vaihtoehto palvelujen turvaamisessa. On tavoiteltava vähintään neljän kunnan liitosta. Kolmen kunnan liitoksesta tulisi liian velkainen ja haavoittuva. Siksi vähintään neljän kunnan liitos olisi tavoitteelinen. Se turvaisi elinvoimaisen ja vetovoimaisen yli 100 000 asukkaan kaupunkikeskuksen luomisen alueelle. Riihimäellä, Hausjärvellä ja Lopella tehtävänä on Hämeen maakunnasta irtautuminen ja liitos Hyvinkään ja Uudenmaan kanssa. 

 Mikko Lund

Ei kommentteja: