sunnuntai 5. helmikuuta 2017

SDP turvasi nykylinjaan - muutosvaatimus ei sytyttänyt

SDP turvaa nykylinjaan - muutosvaatimus ei sytyttänyt

SDP:n puheenjohtaja- vaali ratkesi selvin numeroin. Antti Rinne sai ensimmäisessä äänestyksessä  281 ääntä,reilusti puolet äänistä. 

Haastajat ja toisenlaista politiikkaa ja toimintaa vaatineet Tytti Tuppurainen (55 ääntä) ja Timo Harakka (159ääntä) jäivät lehdellä soittelemaan.                                                                                              
Puheenjohtaja Antti Rinne herkisteli leipäjonoilla ja köyhyydellä. Rinteen mukaan hyvinvointivaltio ei ole valmis. Tähän asti kaikki on    kohdallaan, mutta sitten Rinteelle tulee puheessa paljastava,         tahaton virhe: ..."eikä se taida olla tullakaan koskaan valmiiksi."

Tällaista hoiperteluahan se SDP:n toiminta historiallisesti   on ollut. Hyvinvointivaltio on vain haave. Ovista ja ikkunoista vetää pahoin. Toiminta ei ole ollut riittävän tavoitteellista ja määrätietoista, niin   että suomalainen hyvinvointivaltio olisi saatu valmiiksi ja köyhyys poistetuksi. köyhyys   Mitähän mies tarkoitti sitten tehdä sen turvaamiseksi? Arvoperustahan on  hyvä, mutta tähän asti toteutunut rahoituskyvyttömyyteen ajautunut toimintamalli on suuren reformin edessä.

Hallituksen Yritys-Suomi ja Maakunta-Suomi ei ole ratkaisu. Mikä se sitten olisi? Maan julkisen hallinnon ja edustuksellisen demokratian kriisistä on etsittävä kansalaisten perusoikeuksia             toteuttavaa ulospääsyä. SDP:llä olisi oltava kansalle kerrottava visio jo kuntavaaleja varten, jos mieli olla lepertelemätön ja uskottava  poliittinen voima.
                                                                                                                                              
Puoluekokousedustajat  tyytyivät vanhaan. Se merkitsee ikääntyvää kannattajakuntaa, nuorten karkottamista ja alenevaa  kannattajakehitystä. Linjauksen seurauksia saadaan maistaa jo kevään        kuntavaaleissa. 

Vaalissa hävinneet Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka olisivat avanneet muutoksen lehden puolueen toimintaan.                                                                                                                                                                                                                                                                       
Timo Harakka suuntasi katseensa gallup-kannatukseen. Hän sanoi, että kannatus on samoissa luvuissa, jotka johtivat Eero Heinäluoman eroamaan ja että,  itsetyytyväisyys on iso riski. Harakan mukaan SDP:n on saatava yli sata tuhatta uutta äänestäjää ennen kuin vaalit voidaan voittaa.
– On vain yksi riski. Ja se on riskittömyys. Kun tavallisen ihmisen elämää on heikennetty, sosialidemokratiaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Kuitenkin  yhteiskunnallisen keskustelun aloite on ollut kaksikymmentä vuotta oikeistolla. Me olemme olleet puolustuskannalla. Siksi vain 14 prosenttia suomalaisista  pitää SDP:tä yhteiskuntaa uudistavana voimana. Riskittömyys on riski. Meidän pitää johtaa keskustelua, jos haluamme johtaa Suomea, hän linjasi.
Timo Harakka katsoi SDP:n historiaa ja nosti rohkeuden puolueen voimaksi yli sadan vuoden ajalta. Timo Harakka huomautti, että lapsillehan politiikkaa tehdään.
– Kasvaville suomalaisille ja tuleville polville. Heidän takiaan näitä penkkejä kulutetaan, istutaan iltamyöhään kokoushuoneissa ja pystytetään vaalitelttoja.
– Puolue, jolla ei ole näköalaa tulevaisuuteen, on tehnyt itsensä tarpeettomaksi. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta Suomen historian merkittävin puolue on  myös Suomen tulevaisuuden merkittävin puolue.
Harakka painotti, että on oltava askel edellä, eikä perässä ja tunnistettava yhteiskunnan muutokset.

Tytti Tuppurainen korosti Lahdessa esittelypuheenvuorossa voimakkaasti johtajuutta. Tuppuraisen mukaan sosialidemokraattien on otettava aloite käsiinsä ja                                                                                           otettava johtajuus. 
– Se on historiallinen tehtävämme tässä ajassa. Tavallisille ihmisille on tarjottava uskottava näky paremmasta huomisesta, on tarjottava parempaa politiikkaa, Tuppurainen sanoi.
Tuppurainen toisti puheessaan myös kampanjassa esillä pitämiään ajatuksia populisteista, joiden kanssa ei voi käydä huutokauppaa.
Hyvät toverit, on sanottu, että puolueen historiallinen tehtävä on suurempi kuin yhden ihmisen valitseminen, mutta nyt tarvitaan johtajuutta.
– Emme lunasta suomalaisten luottamusta lupaamalla kaikkea hyvää kaikille, kun taloudessa on kenties pitkäänkin jatkuva hitaan kasvun aika. On oltava ryhtiä sanoa sanoa, että                       julkinen talous vaatii tasapainottamista ja että rakenteellisia uudistuksia tarvitaan.
Hän korosti olleensa puolueen toiminnassa mukana liki kaksikymmentä vuotta ”niin myötä- kuin vastoinkäymisissä” ja totesi, että sosialidemokratialla on annettavaa jokaiselle.

Antti Rinteellä on nyt näytön  paikka kuntavaaleissa. Eduskuntavaalit ovat sitten pääministerivaalit. Rinteen haastetta nostaa hänen aikaisemmmin kohtaamansa mielipidemitttausten osoittama               kansalaisten   epäluottamus, luottamuksen puute.  Asialle pitäisi tehdä  jotakin, muuten se toimii SDP:n kannatuskehityksen jarruna.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Mikko Lund

Ei kommentteja: