perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kokoomuksessa kiehuu

Kokoomuksessa kiehuu

Niinhän siinä kävi, että kokoomuksessa on nyt käynnissä avoimet jäsentenväliset ja siinä mitataan puheenjohtaja Alexsander Stubbin kannatus ja luottamus. Miten Stubbin tulee käymään nähdään viimeistään Lappeenrannassa. Mitä siellä tehdään? Kokoomus pitää kokoustaan ja  nyt ei pestä kissanpoikia, mutta pestään ja harjataan kyllä Stubbia. Sillä kenttä ei ole aina pysynyt mukana Stubbin juoksussa ja käänteissä. Kritiikki kohdistuu siihen, että kokoomukselle tärkeitä tavoitteita ei ole
nähty toteutuvan hallitustyössä. Kokoomus on joutunut luovuttamaan Sipilän ja Soinin pyörityksessä. Kokoomuksesta on tullut vain apupuolue. Sitä kentän on vaikea sulattaa. Ja hallituspolitiikka on tosi vaikea laji. Kokoomuksen kiehunta voi yltyä ihan myrskyksi  ja silloin terapeuttinen harjaaminen voi muuttua ihan puheenjohtajan vaihtamiseksi. Se olisi jo tavatonta!

Valtion budjetti ja kehyspäätökset rassaavat ja paukkuvat. Soteratkaisu ja yhteiskuntasopimus ovat levällään. Maakuntaratkaisu meni täysin keskustan piikkiin.Hallituspolitiikassa on jouduttu paljon myymään. Saanto ja voitot ovat harvinaisen vähäisiä. Kentän oikea tyytymättömyys purkautuu kokoomuksen kiehuntana.
Näkyvimpänä sytykkeenä oli puheenjohtajan itselleen tilaama tukikirje. Sitä Ylen Pekka Ervasti kuvasi sattuvasti Stubbin omaksi heitoksi, jossa Stubb joutui mattoon. Stubbin itse itselleen paimentama tukikirje toimi täysin päinvastoin kuin Stubb oli laskenut. " Ei mennyt kuin Strömsössä", joutui Stubb myöntämään.

Kokoomuksen kompurointi ja aloitteen antaminen keskustalle ja perussuomalaisille hallituspolitiikassa ei ole tavatonta.  Se on kuitenkin karkottanut äänestäjiä ja kannattajia.

Samalla kokoomus on jakaantunut ainakin kolmeksi. Keskustalainen puolueliitti tukee puheenjohtajaansa kompuroinnista huolimatta. Puolueen omahyväisyyttä horjuttaa ja kannatusta nakertaa Stubbia kritisoiva markkinahenkinen oikeistoryhmittymä, jonka näkyvimpänä toimijana esiintyy Eero Lehti. Lisäksi ei sovi unohtaa laaja kenttäväkeä, jossa on myös leikkauksista ja säästöistä huolestunut Sari Sairaanhoitaja ja Paavo Poliisi. He arvioivat hallituspolitiikkaa paljossa toteutettujen säästöjen kautta. Ne hirvittävät ja syövät palkansaajien kannatusta kokoomukselle.

Nyt on huomattava, että tyytymättömyydestä huolimatta puheenjohtaja Stubb ei ole vielä saanut virallista vastaehdokasta. Kansanedustaja Hjallis Harkimo on ilmoittanut harkitsevansa Stubbin haastamista. Harkimolla on oma moniosainen show MTV:ssä. Puheenjohtajakisaan ei kannata ilmoittautua ennen kuin kaikki jaksot
on esitetty joskus toukokuussa. Harkimo näyttää hallitsevansa pelin politiikan, mutta riittääkö se Stubbin kukistamiseen.

Tyytymättömyydestä ja puheenjohtajan vastaisesta liikehtimisestä kertoo myös kansanedustaja Elina Lepomäen ilmoitus, että hän harkitsee puheenjohtajakilpaan lähtemistä. Kentän tyytymättömyyden paineissa muitakin ehdokkaita voi  ilmaantua.

Yksi varteenotettavin ehdokas on mahdollisesti Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori. Vapaavuori on valmiina lähtökuopissa, mutta harkitsee vielä. Vapaavuori ei myönnä eikä kiellä. Puheenjohtajuus kiinnostaa.

Selvältä näyttää, että  jos Stubb  saa vastaansa Vapaavuoren, kisasta tulee tiukka. Muut mahdolliset ehdokkaat  tuskin kykenevät  Stubbia horjuttamaan.


Mikko Lund


Ei kommentteja: