perjantai 6. helmikuuta 2015

Suomalaisilla nuorilla on aika hyvä lukutaito

Suomalaisilla nuorilla on aika hyvä lukutaito
 
 
Kouluissa on vietetty  tällä viikolla perinteistä Sanomalehtiviikkoa. Suomalaiset ovat lehtien lukijoina maailman huippua. Tämä on hyvä tapa ja pääoma siirrettäväksi nuorille. Ja nuoret lukevat. Sähköisen viestinnän lisääntymisen takia lehtien on uskottu menettävän asemiaan. Selvitysten mukaan  myös 12- 19- vuotiaat nuoret  lukevat vilkkaasti lehtiä,  pääasiassa kuitenkin verkosta.Nuoret luottavat lehtiin tietolähteenä.
 
Sanomalehtiviikolla koululaiset tutustuvat kädestä pitäen lehtiin. Lehdistä ja viestinnästä keskustellaan. Samalla harjoitellaan itsekin uutisten tekemistä. Lehdet ovat toimittaneet kouluihin materiaalia, jopa avanneet ovia lehdentekoon. Viikkoa on vietetty jo 20 kertaa.
 
Sanomalehdillä on tärkeä merkitys, kun  nuorten ja aikuistenkin maailmankuva on hajonnut.  Tieto on palasina ja pirstaleina. Ihminen haluaa ymmärrystä ja kokonaisvaltaista tietoa.  Sanomalehdet ja muut tiedotusvälineet  ovat yksi yritys   kokonaisuuden ymmärtämiseen.
 
Nuorilla on hyvä lukutaito ja he ovat myös aika valveutuneita. Lukutaito on muutakin kuin  kirjallista lukemisen osaamista.
Sanomalehtien kuluttajina ja verkon käyttäjinä  nuori voi itsekin kommentoida ja kysyä. Enää ei tarvitse vain passiivisena odottaa ja taas odottaa. Itsekin voi kirjoittaa.
 
Nykyään kaivataan yhä useammin  kriittistä lukutaitoa ja ymmärrystä . Kriittisen lukutaidon merkitys korostuu, kun tarjolla on erilaista  informaatiota. Sanomalehdillä on tärkeä osansa opetuksessa ja sitä käytetään muulloinkin kuin sanomalehtiviikolla.
Merkittävä osa tiedonvälityksestä tapahtuukin nykyään  verkossa. Siellä  hoidetaan henkilökohtainen yhteydenpito ja ollaan mukana viestinnässä. Verkossa  on myös valheellisia viestejä ja valheellisia viestijöitä. Kaikkeen ei voida luottaa. Monet pelkäävät paljastaa itsestään liikoja. Siitä voi  joutua vaikeuksiin. Tietty varovaisuus on paikallaan.
 
Nykyaikaiseen tiedonvälitykseen  sopii erinomaisesti vanha ohje: Lue enemmän, luulet vähemmän! Siinä on ohjetta maailman- ja yhteiskuntakuvaa etsiville nuorille, mutta myös  maailmankuvaansa tarkistaville aikuisille. Yhteiskunnan kentillä ei yksinkertaisesti pärjätä  luulemalla. On tiedettävä! Ja sehän pätee edelleen, että tieto on valtaa!
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: