perjantai 20. helmikuuta 2015

Onko nousemassa demokratian toinen aalto?

Onko nousemassa demokratian toinen aalto?
 
 
Kansalaisten tyytymättömyys kasvaa hallitsemistapaan niin Suomessa, Euroopassa  kuin muuallakin maailmalla. Kansalaisia kismittää ja suututtaa vallan ja varallisuuden keskittyminen yläluokalle. Kehitys näkyy tuloerojen kasvussa ja toisaalta äänestämättömyydessä. Helsingin yliopiston oikeushistorian professori Jukka Kekkonen arvioi kehitystä (Suomenmaa 4.2.).  Hänen mukaansa kehitys  keskittää valtaa ja varallisuutta kiihtyvällä tahdilla  ykäluokalle, kun keskiluokka menettää asemiaan. Demokratian toinen aalto nousee myllertämään Eurooppaa.
 
Professori Kekkonen kehottaa suomalaisia valppauteen. Eriarvoistumiseen ja yhteiskunnan jakaantumiskehitykseen ja ihmisten osattomuuteen  pitää puuttua heti. Merkkejä on jo nähtävissä tulossa olevasta myllerryksestä. Kreikan vaalivoittaja Syriza ja Espanjan Podemos näyttävät, mitä voi tulla.
 
Demokratia on keskentekoinen väline  hoitamaan kaikkia ihmisen ja ihmisten  ongelmia. Kekkonen katsoo, että eriarvoistuvassa yhteiskunnassa valta on siirtynyt muualle. Demokraattiset instituutiot toimivat enenevässä määrin eliitin etujen uudistajina ja pönkittäjinä. Taloudellinen eliitti alkaa olla samassa asemassa kuin 1600-luvun aateliset.  Eliitti ja rikkaat eivät maksa veroja, vaan rasitukset jätetään kansan kannettavaksi. Kansalaisten ainoaksi vaihtoehdoksi jää vaatia radikaalia uudistusta.
 
Kekkosen mukaan Suomi ei joudu ainakaan myllerryksen keskiöön. Korruption vähäisyys ja demokratian perinne suojaavat osaltaan Pohjoismaita. Silti demokratia on meilläkin keskentekoinen ja kansa janoaa valtaa, joka siltä puuttuu. Äänestyslippu on vain muodollinen demokratian tae. Vaalit ovat vain joka neljäs vuosi. Eduskunnan valta ei ulotu pääoman valtaan. Toisaalla ovat hyväosaiset jotka äänestävät aktiivisesti, toisaalla ovat  vähäosaiset, jotka eivät äänestä, mutta näkevät päiväunia muutoksesta.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja: