perjantai 5. joulukuuta 2014

Keskustassa vahvaa kannatusta punamullalle

Keskustan ja SDP:n joukoissa elää  ajatus yhteistyöstä
 
 
 
Kaikkein merkittävin tuki punamullalle tulee keskustan joukoista. Keskustan äänenkannattajan Suomenmaan selvitys kertoi, että SDP on keskustavaikuttajien ykkössuosikki hallituskumppaniksi.
 
Toiseksi  Helsingin Sanomien perjantaina julkaisemassa gallupissa keskustalle mitattiin 24,5 prosentin, kokoomukselle 17,4 prosentin kannatus. Sdp ja Perussuomalaiset ovat vain prosenttiyksikön verran jäljessä kokoomuksen kannatuksesta. Tuoreimmassa Ylen mittauksessa  keskusta nousee 26,7 prosenttiin, kokoomus on pudonnut 17,3 prosenttiin  ja SDP on noussut 16,1 prosenttiin.
 
Keskusta on nousemassa suurimmaksi puolueeksi  ja itsestään selväksi  pääministeripuolueeksi. Suurin puolue  muodostaa hallituksen, valitsee hallituskumppanit ja sopii ohjelmasta.  Tämä sopii  SDP:lle, sillä yhteistyön eväät  kokoomuksen kanssa on lähes  syöty ja keskustan kanssa on vuosikymmenten yhteistyön perinne.
 
 
Kokoomus on menettänyt rajusti kannatusta. Kokoomus kantaa pääministeripuolueena suurimman vastuun hallituksen työstä. Tästä huolimatta Sdp on onnistunut aavistuksen lisäämään kannatustaan ja on täysin mahdollista, että vaaleissa SDP  kukistaa kokoomuksen.  Suurin selittäjä kokoomuksen alamäelle on Alexander Stubb. Ainakaan toistaiseksi Stubbin tyyli ja tapa eivät vastaa sitä, mitä kansalaiset odottavat pääministeriltä ja kokoomukselta.
 
Keskusta ja SDP ovat hyväksyneet vaaliohjelman. Vaaliohjelmat  eivät  aseta estettä  keskustan ja SDP:n hallitusyhteistyölle. Punamulta on siis enemmän kuin todellinen vaihtoehto eduskuntavaalien jälkeen.
 
Ainut kanto hankkeelle on vaalitulos ja puolueiden kannatus. Siitäkään ei muodostune estettä, sillä perussuomalaiset ovat  hallituskipein porukka ja heidän osallistumisensa  takaa punamullalle leveämmät hartiat. Perussuomalaisten  äänisaalis Ylen mittauksessa 14,3. Se ei tuo pudotusta  punamullan hallituspöydästä.
 
 
Mikko Lund
 
 
 

Ei kommentteja: