perjantai 8. elokuuta 2014

Sen laulujako laulat, kenen leipää syöt?

Sen laulujako laulat, kenen leipää syöt?
 
 
Kanta- Hämeen maakuntapomo Timo Reina  ja kaupunginvaltuutettu  Eija Aittola (kok) olivat samanmielisesti torjumassa metropolihallinnon houkutukset (Aamuposti 30.7.). Reina oli selvästi puolustamassa omaa virkapalliaan. Sen osalta hän ei osannut tai kyennyt esittämään mitään uutta perusteltua näkemystä torjuakseen metropolin.  Paljas  mielipide, kunhan vastustetaan vastustamisen vuoksi.  Mutta mitä  vastusti tai puolusti Eija Aittola  tässä seurassa? Sillä  Kanta- Hämeen maakunnan puolustaminen on Riihimäen kaupungille vain keino vastustaa neljän kunnan liitosta ja elinvoimaisen uuden kaupunkikeskuksen muodostamista.
 
 
Ajaako kokoomus  ja  Aittola Riihimäen kaupunkia - kolmen fusionkin jälkeen - metropolialueen takapihaksi? Eikö koko Kanta- Hämeen maakunta tule olemaan maan mahtavimman valtakunnaosakeskuksen työvoima - ja nukkumakaupunkia? Niinhän se jo nytkin on!  Työssäkäynti pääkaupunkiseudulle kasvaa kasvamistaan. Siihen edellytyksiä pikavauhdilla parantaa Hki -Riihimäen noputettu radanparannusprojekti? 
 
Pääkaupunkiseudulla on jo kaavoitettu ja lisää suunnitellaan rakennusoikeutta ja kaupunkirakenteen tiivistystä ennen näkemättömällä tavalla. Eikö tämä juuri pitäisi ottaa huomioon?
 
 
Eikö  tulisi pyrkiä metropolin päätöksenteon "ytimiin" ja valvomaan alueen etuja elikeinojen, liikenneolojen ja uudistuvien soterakenteiden todellisuudessa?
 
 
Riihimäen kaupunkiseutua suunnitellaan jo nyt osana Uudenmaan  ja pääkaupunkiseudun liikenneverkkoa. Pitäisikö siitäkin vetäytyä ja laittaa kortit Kanta- Hämeen tyhjien, näköalattomien esitysten varaan? Eikö metropolialue tulee osoittamaan muiden roolin sitä palvelevina keskuksina? Eikö Uudenmaan liikenne ja väyläratkaisut ole tulevaisuuden ydinkysymyksiä?
 
Mitä vaikutusvaltaa  Hämeen liitolla on huolehtia Rmäen seudun tulevaisuuden kehityksestä? Poliittinen vaikutusvalta on Hämeenlinnalla, se on jo todettu Riihimäen sairaalan alasajossa. Forssan seudun tukeako haikaillaan?  Liitto on poliittiselta vaikurtusvallaltaan "lilliputiluokkaa", ja sitä vielä heikentää koko alueen kuntien talouden velkaisuus ja heikko kyky rahoittaa yhteiskunnallisia kehityspanoksiia. Mitä etua ja hyötyä Riihimäki saa tästä?
 
Mitä kaupungin strategiaa palvelee se, että Riihimäki hitsaa itsensä kiini poliittisesti ja taloudellisesti vähävoimaiseen maakuntaan?  Millaisen roolin se tarjoaa Etelä-Suomen kaupunkikeskusten verkossa? Eikö "kotikaupunkistrategia" ole jo ajanut itsensä karille?  Kaupungin velkaveto ja rahoitusnäkymät eivät anna mahdollisuutta siitä irrota.
 
Olisiko aika luoda kaupunkiseudulle uusi strategia, joka ottaa huomioon kaupungin nykytilan ja tavoittelee uutta tulopohjaa turvaamalla elinvoimansa uusmaalaisten kaupunkien verkossa?
 
Sillä näinhän tämä on nähtävä, että Kanta- Hämeen maakunnan puolustaminen on Riihimäen kaupungille väärä keino vastustaa neljän kunnan liitosta ja elinvoimaisen uuden kaupunkikeskuksen muodostamista.
 
 
Mikko Lund
 

Ei kommentteja: