perjantai 22. elokuuta 2014

Kesäterästä syksyn vääntöihin

Kesäterästä   syksyn vääntöihin
 
 
Lomat ovat useimmilta päättyneet. Puolueiden eduskuntaryhmät ovat pitäneet viikolla kesäkokouksiaan. Poliittinen syksy on alkamassa. Kesäterä on katoamassa, kun syksyn väännöt alkavat todenteolla. Päällimmäisenä on valtionhallinnossa  kuten kunnissakin vuoden 2015   tulo- ja menoarvion laatiminen. Talousnäkymien heikentyminen  luo omaa tuskaa ja dramatiikkaakin siihen, miten niukkuutta jaetaan. Päällimmäisenä tulevat olemaan  leikkaukset ja niiden kohtuullistaminen eri väestöryhmiin.
 
Riihimäellä ihmettelyä aiheuttaa  jatkuvasti  virkamiesten toiminta sekä koululautakunnan päätökset. Koulukyydityksiä järjestävä virkamies ei saa niitä   säntilliseen järjestykseen. Aamuposti kertoi Hiivolan vanhempien närkästyksestä, kun koululaiset pakotetaan jo klo 6.45  lähtevään kuljetukseen.  Koulu alkaa kuitenkin vasta klo 8. Vanhemmat ovat ratkaisseet toistaiseksi pulman kuljettamalla lapset itse Herajoen koululle, jolloin matka sujuu alle 10 minuutissa. Koulukyydissä lapset lapset istuvat autossa tunnin ja 15 minuuttia. On selvää, että vanhemmat toivovat tähän muutosta.
 
Miten koululaisille ja vanhemmille  kehdataan esittää  kuljetuksen alkamista  jo klo 6.45?  Se on täysin kohtuutonta! Se on suoranaista kiusaamista!Eikö kouluvirastossa ole ketään, joka osaisi käyttää järkeä ja laittaa kuljetukset kohtuullisiksi?
 
Ennen syksyn budjettivääntöjä   Riihimäen seudun kunnat joutuvat ottamaan kantaa kuntaselvitykseen ja kuntauudistukseen. Ihmettelen suuresti Riihimäellä esiintyvää  kollektiivista menneisyyteen tuijottamista. Kaupunki on taloudellisesti kriisissä  eikä virkajohto ja luottamushenkilöt ymmärrä ja oivalla hyödyntää  kuntaliitoksen mahdollisuuksia talouden korjaamiseen. Nyt yksin esillä on  Riihimäen liitos kahden pienen maalaiskunnan, Hausjärven ja Lopen kanssa. Liitoksessa ei ole huomioitu kuntien kestävyysvajeen vaikutusta  talouteen. Hausjärven ja Lopen  kestävyysvaje  huonontaa jyrkästi uuden  kunnan selviytymismahdollisuuksia. Riihimäestä, Hausjärvestä ja Lopesta ei saada lain vaatimaa elinvoimaista kuntaa. Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä ei ole tällaisia ongelmia. Ne ovat vakavaraisia kuntia. Liitos niiden kanssa pitäisi pään  kuntien keskimääräisen velkaantuneisuuden tasolla.
 
Valtioneuvostolla on valta määrätä kuntaselvitys elinvoimaisen kunnan muodostamiseksi, jos paikalliset selvitykset eivät tällaiseen ratkaisuun päädy. Siis ratkaisumallliin voi ja pitää VN:n ottaa kantaa viimeistään vahvistaessaan uuden kunnan muodostumisen. Kun paikallisesti ei siihen Riihimäen seudulla päädytä, on vähemmistön toimintavaihtoehtona todeta, ettei ratkaisu (3 kuntaa) täytä lain vaatimaa kriteeriä ja on  esitettävä valtioneuvostolle kuntaselvityksen tekemistä isommalla alueella.
 
Tyypillistä on, että  virkamiehet  ja luottamushenkilöt eivät käytä aivojaan. Luottamushenkilöt vain luottavat. Esittelijänä toimivan kaupunginjohtajan tulisi katsoa Riihimäen etua ja tulevaisuutta. Kuntaliitos Hyvinkään ja Nurmijärven kanssa merkitsisi  uuden vetovoimaisen kaupunkikeskuksen syntymistä, joka antaisi potkua elinkeinojen ja työpaikkojen luomiseen ja  asuntorakentamiseen. Mahdollisuus torjutaan ennakolta väittämällä, ettei Hyvinkää ole tästä kiinnostunut. Se on väärä väite.Eihän ajatusta ole testattu. Päinvastoin  Hyvinkää on hyvinkin kiinnostunut elinvoimaisen kaupunkikeskuksen muodostamisesta. Edellinen Hyvinkään kaupunginjohtaja oli ainut, joka kannatti  neljän kunnan liitosta, muut kolme vastustivat. Sellaisia harhaan johtajia!
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: