perjantai 23. elokuuta 2013

Oliko vain yksi mitali Moskovasta pahakin pettymys?

Oliko vain yksi  mitali Moskovasta  pahakin pettymys?
En ole tutkinut  yleisurheilun tilastoja, mutta oliko Moskovan mitali  kautta aikain kehnompia   saavutuksia Suomelle  yleisurheilussa. Moskovasta tuli vain yksi hopeamitali, jonka toi keihäänheittäjä  Tero Pitkämäki. Se oli Pitkämäeltä  todella hieno saavutus. Mutta se ei suomalaista urheiluyleisöä tyydytä. Urheiluun liitetään suuria toiveita. Ihan liian suuria.
Se, että suomalaiset eivät enää yllä  mitalisijoille, on penkkiurheilijoille   surun ja tappion aika.  Suomalaiset  ovat  aina liittäneet kisoihin suuria odotuksia  mitaleista ja niitä on myös useimmin saatu. Meiltä on unohtuneet mittasuhteet. Suomalaisia on  viisi miljoonaa, mutta maapallon väkiluku on noin 7 miljardia.  Tämän takia meidän olisi aika hyväksyä  tosiasiat. Emme  kertakaikkiaan pysty kilpailemaan  mittasuhteissa. Esimerkiksi yksin Venäjällä   Pietarissa  on yhdessä kaupungissa  enemmän asukkaita kuin Suomessa. Eikö tämä jo pysähdytä?
Suomi ei asettanut suuria odotuksia Moskovaan. Moskovaan lähetettiin  vain 10 hengen joukkue. Suomella ei ollut enempää  yleisurheilijoita, jotka olisivat ylittäneet  kilpailun tulosrajan. Tavoitteena oli yksi mitali ja  kolme pistesijaa. Mitali saatiin, mutta ei pistesijoja.
Ei urheilijakaan ole joka päivä huippuvireessä.  Jos henkilökohtaisia ennätyksiä  saavutettaisiin,  se parantaisi menestymisen mahdollisuuksia. Mutta silti kansainvälinen tulostaso on korkealla  ja useimmin  pienen maan tavoittamattomissa.
Kaikki suomalaiset urheilijat tekivät  varmasti parhaansa. Niin tekivät kaikki muutkin  maat ja kilpailijat. He olivat yksinkertaisesti parempia.
Pitäisikö meidän jo tunnustaa, että aika entinen ei enää palaa. Kiristyneessä kansainvälisessä kilpailussa  pienen maan kilpailijoiden on vaikea yltää edes pistesijoille. Silti sattuma ja kohtalo voi  aina astua peliin ja sotkea suunnitelmat ja veikkaukset.  Pienikin voi ponnistaa  maasta ja turvata sisuun ja sinnikkyyteen ja  kaikkien yllätykseksi yltää mitaleille.  Silti usein suuret tulevat voimalla ja rynnivät ohi. Esimerkiksi  Venäjällä ja Yhdysvalloissa kykyjä metsästetään jo lastentarhasta alkaen. Pieni maa ei yksinkertaisesti pysy mukana tässä kilpavarustelussa.
Mikko Lund

 

Ei kommentteja: