maanantai 26. elokuuta 2013

Hallitus aloittaa budjettiriihen synkissä tunnelmissa

 
 
 
Hallitus aloittaa budjettiriihen synkissä tunnelmissa
 
 
 
Hallituksen budjettiriihtä varjostaa valtintalouden alamäki. Kaikkien verojen kertymä on taantumassa pudonnut lähes miljardilla eurolla. Aukkoa joudutaan paikkaamaan lisääntyneellä
velanotolla. Tämän vuoden lisävelka nousee yhdeksään miljardiin euroon ja kokonaisvelka nousee 93 miljardiin ja 60 prosenttiin kansantuotteesta. Hallitus on hyvin tietoinen, että kolmen A:n luokitus on vaarassa. Hallitusta riivaa myös kansan kannatuksen kato. Ikävät päätökset eivät ole kansalaisten mieleen. Ja niitä hallitus ei voi nyt välttää.
 
Elokuun kannatusmittauksessa keskusta oli suurin 22,8 prosenttia, kokoomus 18,8 ja perussuomalaiset 18 prosenttia.  SDP oli pudonnut ennätysalhaiseen lukemaan 15,6 prosenttiin.
 
 
Kokoomus katkaisi samalla koko alkuvuoden jatkuneen alamäen, jonka aikana kokoomuksen suosio on pudonnut noin kolme prosenttiyksikköä.  SDP:n syöksykierre näyttää vain pahenevan. Heinäkuussa mitatut 15,6 prosentin lukemat ovat puolueen kaikkien aikojen heikoimmat kannatusluvut. Kesäkuusta SDP menetti kannatustaan 0,5 prosenttiyksikköä, ja tänä vuonna kannatuspudotusta on tullut 3,1 prosenttiyksikköä. Tämä tuottaa nuorelle puoluejohdolle tuskaa.  Urpilainen SDP:n puheenjohtajana on on tähän mennessä hävinnyt kaikki vaalit. On suoranainen ihme, että  puolueessa ei ole syntynyt edes keskustelua oikaisuliikkeestä. Maan vakava taloustilanne on jähmettänyt  puolueen aktivistit  odottamaan ratkaisua puheenjohtaja Urpilaiselta.
 
Eilen pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja  Jyrki Katainen  paljasti aatoksiaan budjettiriihen alla.
Pääministeri Jyrki Katainen pelkää Suomen tällä menolla menettävän parhaan luottoluokituksensa, mikä lopulta näkyisi asuntovelallisten ja yritysten korkokustannuksissa. Katainen painottaa, että budjettisopeutuksen ja rakenteellisten uudistusten lisäksi työmarkkinaratkaisu on avainasemassa, jotta Suomen uskottavuus rahoitusmarkkinoilla säilyy.
Katainen (kok.) sanoo, että hallituksen ensi viikon budjettiriihessä ei tehdä uusia leikkauksia. Tämänhetkisen arvion mukaan uusien leikkauksien aika on ensi keväänä kehysriihen yhteydessä, sanoi Katainen Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla.

Katainen sanoo, että budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä rakenteellisista uudistuksista ja vahvistaa viime keväänä sovittuja leikkauksia. Virkamiehet valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla ovat laatimassa rakenneuudistuslistaa, joka tulee aikanaan julkiseen keskusteluun. Hallituspuolueiden puheenjohtajat saivat perjantaina käyttöönsä jo alustavan listan.
- Tarkkoja yksityiskohtia en voi paljastaa ennen hallituksen käsittelyä, mutta ne kytkeytyvät esimerkiksi julkisen sektorin ja yleiseen tuottavuuden kasvuun, työn tarjontaan ja työurien pituuteen sekä kilpailukyvyn vahvistamiseen. Tässä mennään kyllä ihan koko yhteiskunta läpi.

Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisen rakenteellisten uudistusten listan  valtiosihteeri Hetemäki on saanut kokoon. Myös mielenkiintoista on, miten vasemmiston edustajat tulevat kouristelemaan tämän listan edessä. Puolueet eivät ole käyneet kovinkaan kriisitietoista keskustelua rakenneuudistuksista. Se on tähän asti ollut mantra, jolla on väistetty todellinen tuska pohtia ja toteuttaa joitakin rakenteellisia uudistuksia. Nyt  niitä on pakkotilanteessa pakko toteuttaa.

Valtiovarainministeri  ja puheenjohtaja Jutta Urpilaisella on ollut  paikka  VIRKANSA PUOLESTA  POHTIA JA SUUNNITELLA RAKENNEUUDISTUKSIA. Ulostulojensa perusteella  tällaista harrastusta ei ole voinut paikantaa. Talousasiantuntijat ovat varoittaneet  hitaan taloudellisen kasvun ajasta. Varoituksia ja siitä seuraavia sopeutustoimia ja niiden suunnittelua  on vältetty tähän päivään asti.


Nyt tarvitaan poliittista johtajuutta. Velkaantuminen on pysäytettävä. Oppositiojohtajana Urpilainen piti monta hyvää puhetta, joissa hän vaati porvarihallitusta lopettamaan velkaantumisen. Nyt hän on vastuunkantajana. Urpilainen  voisi ryhtyä todellisiin toimiin velkaantumisen pysäyttämiseksi. Sillä hän paikkaisi omaa uskottavuuttaan.


Mikko Lund

Ei kommentteja: