perjantai 17. kesäkuuta 2016

Pieni, mutta tärkeä pyyntö Riihimäen uudelle johtajalle, Sami Sulkolle

Pieni, mutta tärkeä pyyntö Riihimäen uudelle johtajalle, Sami Sulkolle
Mitä olisi tehtävä Riihimäen tilintarkastuksen uskottavuuden palauttamiseksi?

Kuntien tilintarkastus on viime vuosina menettänyt uskottavuutta ja kansalaisten luottamusta. Erikoisesta tilanteesta käy esimerkiksi Riihimäki. Hämeenlinnan Hallinto- oikeus ja Korkein Hallinto- oikeus ovat kumonneet kaupungin tilinpäätöksen hyväksymisen vuodelta 2009 ja 2012. Lisäksi on valitettu tilinpäätöksistä  2012, 2014 ja 2015. Riihimäen kaikki tilinpäätökset ovat auki 2010- luvulta  eivätkä ole lainvoimaisia, ennen kuin kaikki niitä koskevat valitukset on käsitelty loppuun.

Erikoista oli kaupungin toiminta sen käsitellessä oikeuden kumoaman 2012 tilinpäätöksen korjaamista. Kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja tarkastuslautakunta eivät suostuneet oikaisemaan ja korjaamaan tilinpäätöstä. Kaupungin olisi pitänyt korjata tilinpäätöstä ja erityisesti poistosuunnitelmaa. Kaupunki oli kaunistelut tulosta alipoistoilla, mutta sitä ei suostuttu korjaamaan.Kaupunginvaltuusto hyväksyi   oikeuden kumoaman  tilinpäätöksen sellaisenaan, pilkkuakaan muuttamatta. Vuoden 2012 tilinpäätöksestä on valitettu uudestaan.


Tilanne on ennen kuulumaton. Riihimäen virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät osaa ja halua tehdä laillisia tilinpäätöksiä. Vai onko kyseessä tahallinen ja tarkoituksellinen toiminta? On kyllä epäiltävissä, että virkamiehet, kaupunginhallitus ja tarkastuslautakunta ovat syyllistyneet virkavelvollisuurtensa laiminlyöntiin, huolimattomuuteen ja motitittavaan menettelyyn virkatoiminnassa. Hallinnon lainalaisuudesta seuraa, että lakia ja oikeuden päätöksiä on noudatettava.

Moitittavaa on ollut tilintarkastajienkin toiminta. Puoluettomuus ja luottamus tilintarkastuksen oikeellisuuteen on prosessin kestäessä nuhraantunut pahoin ja tilintarkastuksen riippumattomuus vaarantunut. Missään vaiheessa tilintarkastajalla ei ole ollut huomautettavaa kaupungin toimintaan. Ei vaikka  tilintarkastusyhteisöt  ovat matkalla vaihtuneet. Oikeus on kumonnut tilinpäätökset, vaikka tilintarkastaja on virkavastuulla vakuuttanut  tilinpäätökset  oikeiksi.

Kaupungin talous on kuralla. Kaupunki on ylivelkaantunut ja kaupungin kassa tyhjä. Jos tilinpäätöstä ei olisi manipuloitu, kaupunki olisi  kriisikunta. Siitä riippumatta kaupunki on ajautumassa  muutenkin kriisikunnaksi. Tulevan soteratkaisun  kustannusvaikutukset  ovat auki, mutta sieltä tulee kaupungille vielä yllätyslasku.

Tilintarkastuksen uskottavuuden ja luottamuksen palauttamiseksi kaupungissa pitäisi toimittaa erityistilintarkastus. Tarkastuslautakunnan tulisi terästäytyä ja suorituttaa erityistilintarkastus. Ilman erityistilintarkastusta tarkastuksen uskottavuutta voidaan tuskin  palauttaa.

Kansalaisille ei jää asiassa kuin yleiset oikeusturvakeinot, valitus ja kantelu. Oikeuden mylly pyörii hitaasti. Oikeuden saaminen kestää. Mutta silti tarvitaan aktiivisia kansalaisia, jotka jaksavat ja haluavat toimia oikeuden toteutumiseksi ja myös tilintarkastuksen oikeellisuuden ja luottamuksen palauttamiseksi.

Kun Sinä kaupunginjohtaja Sami Sulkko aloitat syksyllä  Riihimäen uutena johtajana,
Sinun pöydälle tulee nopeasti  tilinpäätösasiat. Toivon, että olet silloin valppaana ja otat tehtäväksi Riihimäen tilinpäätöskikkailun  lopettamisen ja tilinpäätösten tekemisen lain ja säädösten mukaisesti !

Mikko Lund


Ei kommentteja: