torstai 6. lokakuuta 2016

Riihimäen pommin purkutalkoot

Riihimäen pommin purkutalkoot

ITSERAKENNETTU TALOUSPOMMI RIIHIMÄEN VALTUUSTON SYLISSÄ

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty selittää (AP 28.9.) parhain päin kaupungin henkilöstön ja kaupunginhallituksen edessä olevia YT -neuvotteluja. Kyse hänen mukaan ei ole kaupunginhallituksen puheissa ollut ”lomautuksista eikä irtisanomisista, enemmänkin siitä, miten yhdessä asiat voidaan tehdä vielä paremmin”.

Politiikkoja pelottaa pian edessä olevat kuntavaalit. He hyvin tietävät kaupungin meno/tulo yhtälön rapautumiseen syyn. Löysän taloudenpidon ja velkavetoisen investointipolitiikan. Senkin, että henkilöstömenot ovat kaupungin taloudessa  (60 -70 %) luokkaa. Ja vielä senkin, että kuntalaisten hyvinvointia on yli pari valtuustokautta rakennettu velan varaan ja tasetta sievistelty monin julkisesti esiin tuomineni keinoin. Sytytyslanka palaa ja on rapauttamassa kuntalaisten uskon poliittiseen eliittiin. Jatkuvan lisävelkaantumisen konsensus räjähtää tekijöidensä silmille.

Pommin purkutyö on aina hankalaa, vaaralistakin. Kuntalaisten palvelujen saatavuuden vähentymisellä ja kasvavalla vero- ja maksurahoituksella on kohtalokkaita sirpalevaikutuksia poliitikoille edessä olevissa vaaleissa. Näyttää siltä, että Rädyn johdolla kaupunginhallitus yrittää suojautua leikkaamalla ns. muuttuvia kustannuksia – hankintoja ja välttämättömiä investointeja. Ne ovat tietenkin palvelujen kulmakiviä. Ellei samalla henkilöstömenoihin puututa eikä palvelurakenteen priorisointia harrasteta, rakennetaan kaupunkiin ”neutronipommia” .
Kuntalaisten palvelut kuihtuvat, mutta henkilöstö säilyy ja vaalii etujaan. Rahoituspohjasta huolehtiminen pitkällä aikavälillä on paras kunnallisten palvelujen säilymisen tae kuntalaisille. Sitä sääntöä on tietoisesti laiminlyöty ja talouspommia rakennettu.

Toivoisi viimeistään nyt, että kaupunginhallituksen konsensus tavoittelisi kuntalaisten palveluiden kestävää kehitystä ja palvelustrategialle realistista rahoituspohjaa. Poliittisen hyssyttelyn ja kaunistelun polku on vienyt umpikujaan. Edessä pitäisi olla konsensuksen uusi alku. Kunnallisjärjestöjen vastuulla on kuntalaisten palvelurakenteen ja sen kestävän rahoituksen ylläpito ´valtuustokaudesta toiseen. Poliittisen moraalin uudistumisen soisi näkyvän jo puolueiden ehdokasasettelussa ja vaaliohjelmissa.

Mikko Lund

 

Ei kommentteja: