lauantai 15. lokakuuta 2016

Masentavan löysää " asiantuntijan" puhetta Sami Sulkolta

Masentavan löysää " asiantuntijan" puhetta Sami Sulkolta
 
AP (11.10)  kertoo uuden kaupunginjohtajan  Sami  Sulkon tulleen kaupungitaloon ja olevan siellä ennen viran vastaanottamista marraskuun asiantuntijan tittelillä. Kaupunkilaisena ja valtuutettuna toivotan hänet lämpimästi tervetulleeksi! Mutta samalla odotan hänen asiantuntijuutensa syvenevän ja tarmoilla perehtyvän  kaupungin tilaan ja talouteen, tarvittaessa vaikka erityistilintarkastusta esittäen.

Sulkko laukoi näkemyksiään AP:ssa. "Mihinkään paniikkiratkaisuihin ei ole tarvetta." Lähtökohtaisesti asiat ovat hyvin, vaikka taustalla on yleisen taloustilanteen heikkeneminen", "Ei tässä budjettia olla uusiksi pistämässä". Eipä tämä mitään hyvää lupaa - ei edes ole varovainen. Tulee mieleen tarve palauttaa uusi kaupunginjohtaja tosiasioiden eteen.
 
Olen pari valtuustokautta seurannut kaupungin talouden tunnuslukujen kehitystä ja monasti julkisesti kertonut huolestumiseni. Sen perusteella uskallan todeta, että olemme kaupungissa syvässä rahoituksen hetteikössä. Palvelujen laadun ja saatavuuden rahoittaminen nykytasolla on lähes mahdoton tehtävä ja sopeutuminen alkavan vaalikauden vuosina on varsin epätodennäköistä. Olen nähnyt valtuustossa  toistuvasti "toivotaan toivotaan" -politiikan päättäjiä -  eläköityvä kaupunginjohtaja mukaan lukien. Ja sitä sanomaa levitetään edelleen, mm. vastikään valtuutettu Portin lehtikirjoituksessaan. Talous ei keskipitkällä aikajänteellä korjaudu Arolammin kaavoituksella eikä sijainnilla maan vahvimmalla kasvukäytävällä. Edessä on kaupunginhallituksen päättämät YT -neuvottelut ja suuret sote-hallinnon myllerrykset. Kaiken lisäksi askukaskato riivaa.
 
Asiantuntijan pitää perustaa lausuntonsa tietoon. Se olisi ollut hyvin mahdollista pian virkavastuulla toimivaan kaupunginjohtajan tehtävään siirtyvällä Sulkkolla. Pintapuolinenkin perehtyminen julkisiin kuntatalouden tunnuslukuihin, olisi voinut tuottaa hänelle samanlaisia näkemyksiä kuin itsellänikin on. Lausunnot uutisoinnissa saatan ymmärtää vain  poliittiseen korrektiuteen kuuluvana lepposteluna. Hänen näkemyksensä siinä eivät edustaneet talouden asiantuntemusta. Asiat kaupungissa ovat lähtökohtaisesti muussa jamassa kuin hyvin eikä kaupungin talouden taustalla ole vain yleinen taloustilanne. Tarve uuden budjettipolitiikan avaamiseen on kovin ilmeinen ja budjetoinnin perusteiden uudistaminen suorastaan välttämätöntä. Se pitäisi aloittaa ensitilassa, siis seuraavan budjetin yhteydessä.
 
Uskon positiivisuuteen ja ymmärrän Sulkon astuvan uuteen tehtäväänsä vielä  poliitikkoja ja henkilöstöä paijaillen. Toivon vahvasti, että asiantuntijuus saa vallan ja hänestä tulee jämäkkä ja kuvia kumartelematon kuntajohtaja. Sellaiista kaupunki tarvitsee. Siis kaupunginjohtajaa, joka tunnustaa tosiasiat ja avaa kuntalaisille rehdisti totuuden vaikeidenkin päätösten takana. Tähän asti on keinona käytetty vaikenemista ja kaunistelua, se ei ole kaupunkia päästänyt pahasta. Olisi syytä nyt kokeilla ihan rehtiä menoa ja pitää kuntalaiset oikean tiedon tasalla.
 
Mikko Lund
Kaupunginvaltuutettu (sd)

Ei kommentteja: