Onko maan hallituksesta ratkaisemaan nykyistä
kriisiä?
Sipilän porvarihallitus on syventänyt Suomen lamaa ja kriisiä. Suomi on eittämättä kriisissä. Talous ei kasva, työttömyys lisääntyy, valtion ja kuntien velkaantuneisuus kasvaa. Hallituksen politiikka kuvaa samanaikaista politiikan kriisiä. Porvaripolitiikalla on yhä vähemmän vastauksia Suomea ja maailmaa koettelevaan kriisiin. Mutta onko vastauksia perinteisessä mielessä kenelläkään. Kansa kaipaa yhä näkyvämmin sosialidemokratiaa avuksi. Porvarienemmistö ei ole kykenevä hoitaaan ja päättämään asioista. Hallitus onkin perunut lakihankkeitaan hämmästyttävän paljon. Mutta edes velkaantumista hallitus ei ole kyennyt pysäyttämään.
Kysymys on siitä, miten porvaripolitiikka voisi antaa vastauksia kriisien ratkaisemiseen. Halllitus on pyrkinyt enemmistöllään rokottamaan ja kurittamaan ay- liikettä. Palkansaajista ja eläkeläistä yritetään tehdä kriisin maksumiehiä. Rikkaat ja työnantajat on jätetty näiden talkoiden ulkopuolelle. Tällainen yksipuolinen politiikka on jo muutaman kuukauden aikana syönyt hallituksen kannatuksen. Oppositio alkaa olla jo suurempi ryhmä.
Professori Matti Tuomala HS:ssa perjantaina todisti, että vuosina 2009-2010 elvytettiin tuloksellisesti, mutta sitten kiristettiin - tuloksettomasti. Jyrki Kataisen hallitus leikkasi muka kuuden miljardin edestä, mutta tosiasiassa vain vähän. Tässä vähennetään menoja ja tulojajakomielisyydessään hallitus leikkasi julkisia menoja, mutta teki ne tyhjäksi verohelpotuksin elinkeinoelämälle ja palkansaajille.
Epäilemättä Suomen
leikkauslinjaa seuraava talousoppi poikkeaa Yhdysvaltain reippaan elvyttämisen
finanssi- ja rahapolitiikan yhteismallista ja Ruotsin kotimarkkinoiden
kasvattamisen talouspolitiikasta. Kiistattomasti Ruotsilla menee paljon
paremmin. Ruotsin bruttokansantuote kasvaa + 3,9 prosenttia, työttömyysaste on
7,7. Ruotsin julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 44,7.
Suomessa luvut ovat
paljon huonommin. Suomi ei ole saanut hyödynnettyä edes euron arvon ja öljyn
hinnan arvon laskusta saatua etua. Ollaan vain sitä mieltä, että Suomen
investointihaluttoman teollisuuden vaikeuksissa pelastaa työvoimakulujen
leikkaukset.
Vaikuttaa siltä, että
suomalainen teollisuusjohtaja osaa johtaa vain kilometritehdasmallilla –
kyvyttömänä ja haluttomana uudistaa tuotannollista toimintaa. Kyvyttömyydestä
seuraa investointikyvyttömyys. Leimallista on
näköalattomuus.
Mistä tällainen kertoo?
Meillä on huonot johtajat! Sen merkitys nykyiseen kriisiin on paljon odotettua
suurempi.
Kehua ei voi hallituksen ministereitäkään. Säästöjä ja leikkauksia tarvitaan, mutta niiden kohdistaminen poliittisesti ja puolueellisesti yksin palkansaajiin ei ole oikeudenmukaista ja vastuullista politiikkaa. Hallituksen toimet on herättänyt pankansaajat. Ihmiset ovat kiinnostuneita politiikasta ja seuraavat sitä, kun hallitus tulee ihan iholle politiikallaan.
Viimeistään nyt on nähty, että Suomi ei ole yksin Euroopassa ja maailmassa. Kasvava pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden tulva ja terrorismi on pelästyttänyt suomalaiset. Kansainvälinen vastuumme ja solidaarisuutemme kutsuu meitä hoitamaan oma osuutemme. Tämän kuten ympäristökysymyksen taustalla on maailman epäoikeudenmukaisuudet, väestöräjähdys ja ilmastomuutos. Jotain tarttis todella tehdä ja nopeasti. Puuttumattomuus ja ajelehtiminen vain kärjistävät ongelmia, kun vastuullinen politiikka vaatii ratkaisua jopa heti.
Yksilöllisen porvaripolitiikan pohjalta Suomen ja maailman ongelmiin ei ole ratkaisua. Ratkaisuja on etsittävä yhteisölisistä ja maailmanlaajuisista ratkaisuista. Toiveet kohdistuvat sosialidemokraatteihin. Politiikan ajankohtainen teesi on enemmän sosialidemokratiaa. Usein on vain niin, että lamassa sosialidemokratiakaan ei ole parhaita vaihtoehtojansa kirkastamaan.
Meneillään olevaa kriisiä luonnehtii epävarmuus. Epävarmuuden oloissa ei ole varmoja vastauksia. Yksinkertaisesti ilman sarvia ja hampaita – pitäisi olla edes rehellinen! Hallituksen pakkolakimantra on politiikan mielikuvituksen puutetta ja typeryyttä - se on hyvillä aikomuksilla kivetty luisuma hallinnan menettämiseen.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti