tiistai 30. kesäkuuta 2015

Mitä sanoo asiasta kuultuna Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja?

Mitä sanoo asiasta kuultuna kaupunginvaltuuston puheenjohtaja?
 
 
Entinen sisäasiainministeriön kuntaosaston päällikkö, YLIJOHTAJA Juhani Nummela ihmetteli Aamupostissa (22.6. ) Riihimäen taloudenpidon katastrofia. Katastrofihan se on, kun Riihimäen  vuosien  2009 ja 2012 tilinpäätökset ovat oikeuden päätöksellä todettu  laittomien poistojen vuoksi harhaanjohtaviksi.  Tilinpäätös on  paisi  tilivelvollisuuden  toteuttamista  veronmaksajille, myös taloudenpidon ohjenuora tulevaisuuteen. Kaikki tämän vuosikymmenen tilinpäätökset on jouduttu tai joudutaan oikaisemaan ja korjaamaan.
 
Laittomuudet ovat  tapahtuneet virkavastuulla toimineiden virkamiesten esittelystä  ja luottamushenkilöiden siunaamana. Motiivi on ollut selvä. On haluttu vältellä alijäämiä ja kriisikuntakriteereitä. Samalla on perusteetta luotu myönteistä talouskuvaa. Vuosien kuluessa tilanne on vain pahentunut ja tuloksena on rahoituskriisi ja palvelujen leikkauspakko.  
 
Mutta tuleeko Riihimäen virkamiesten ja luottamushenkilöiden oikaisusta asiallisia tilinpäätöksiä. Virkamiehet ja  luottamushenkilöt ovat  keinotelleet ja vältelleet totuutta. Virkavastuu edellyttää laillista menettelyä   -  ei kieroilua ja kansalaisten harhauttamista.  Korjaisivatko he muka uskottavasti omia edesottamuksia?  Kysymys on taas mitä aiheellisin, kun virkamiehet miettivät, miten korjata tilinpäätöksiä.
 
 
Olen edelleen, kuten silloinkin, kun minua haluttiin erottaa tarkastuslautakunnan puheenjohtajan tehtävästä -  sitä mieltä, että TILANTEESSA tarvitaan erikoistilintarkastus. Puolueettomin tapa olisi saattaa vuosien 2012- 2014 tilinpäätökset lailliselle kannalle siten, että poistojärjestelmän ja -laskennan erikoistilintarkastus tehdään riippumattoman tilintarkastusyhteisön toimesta.
 
Kaupunkilaisilla on lupa odottaa tilinpäätöksiltä  uskottavuutta ja luotettavuutta. Erikoistilintarkastus olisi takuukortti siihen.
Epäilemättä kaupunginjohtaja  ja talousjohto ovat asiassa jäävejä. Ei voida pitää asiallisena, että  virkavirheen mahdollisuuden painamat  henkilöt tutkivat omia laittomuuksiaan  ja esittävät valtuustolle uudestaan  tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä. He itse asiassa  puolustaisivat vain  omia tekojaan. 
 
Eikö kaupungin tarkastuslautaskunnan tulisi vaatia laillisuutta ja hyvän tilintarkastustavan noudattamista? Mitä sanoo asiasta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja? Hänellä on mielestäni parhaat mahdollisuudet luottamustehtävässään ja tiliammattilaisena arvioida tilannetta koko vakavuudessaan. Avoin kanta asiassa vastaisi myös hänen uutta kansalaisläheistä työtapaansa valtuuston puheenjohtajana. Uskottavuuden palauttaminen kaupungin toimintaan on paitsi välttämätöntä ja arvo sinänsä ja edellyttäisi myös johtavien luottamushenkilöiden oman tahdon julkistamista.
 
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: