Yksityistämismuoti on mennyt pieleen
Ruotsidemokraatit luovuttavat kunnallispolitiikassa - tulevatko perussuomalaiset perässä?
Iltalehti: Yksityistämismuoti mennyt liiallisuuksiin
Iltalehden mukaan aiemmilla valtion liikelaitoksilla on edelleen yhteiskunnallinen rooli. Liikenneministerit ovat kuitenkin olleet usein heikkoja. Jopa yritysten hallitusten puheenjohtajat lienee toisinaan valittu pikemmin kiintiöiden kuin alan tuntemuksen perusteella. Seuraukset ovat olleet arvattavia.
VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro hämmästelee virastoperinnettä. Ennen junat kulkivat kuitenkin aikataulussa ja lipun osti helposti. Pulmia on myös Itellassa eli postissa.
Aiemmat valtion liikelaitokset, kuten VR, Itella ja Finavia ovat yhtenään otsikoissa - eivätkä yleensä myönteisesti. Entisaikaa on turha haikailla. Onko yhtiöittämis-, ulkoistamis- ja yksityistämismuodissa menty silti liian pitkälle? Myös julkisissa palveluissa.
Tässäkin on matkittu Ruotsia. Sikäläisen EVAn eli SNS:n suomalaissyntyinen tutkimusjohtaja Laura Hartman kyseenalaisti äskettäin yksityistämisten hyödyt - ja joutui vaihtamaan työpaikkaa. Toivottavasti Suomessa asiasta voi keskustella joutumatta leimatuksi - potkuista puhumatta.
Ahdingossaan VR:n johto on syytellyt virastoperinnettä (Talouselämä 30.9.). Kuitenkin sata vuotta sitten junat kulkivat aikataulussaan, lipun sai nopeasti asemalta ja VR oli tärkeä valtion tulonlähde. 2000-luvulla ongelmat ovat jatkuvasti paisuneet.
Yleensä julkiset laitokset epäonnistuvat matkiessaan pörssiyhtiöitä. Tämä näkyy muun muassa yliopistoissa. Yhteiskunnan perustoiminnoissa ei voi soveltaa kvartaalikapitalismia. VR:n lippu-uudistuksessakin hosuttiin.
Uutinen Ruotsista:
Ruotsidemokraatit luovuttavat kunnallispolitiikassa
Maahanmuuttovastaisuudellaan profiloituneet ruotsidemokraatit eivät näytä viihtyvän Ruotsin kunnallispolitiikassa.
Joka neljäs viime vuoden vaaleissa valittu ruotsidemokraattinen kunnallispoliitikko on jättänyt tehtävänsä, kertoo Ruotsin television Aktuellt- uutistoimitus.
Muissa puolueissa vahvuudesta on poistunut keskimäärin yksi kahdestakymmenestä.
Läänitason hallinnosta vastaavien maakäräjien jäsenistä joka kuudes ruotsidemokraattien edustaja on eronnut tehtävästään, käy ilmi vaaliviranomaisten tekemistä tilastoista.
Ruotsidemokraattien johto on myös joutunut harventamaan jäsenkuntaa. 16 jäsentä on erotettu, koska he ovat mustanneet puolueen mainetta.
Yksi puoleen kansanedustajista, William Petzäll, erosi kuluneella viikolla ruotsidemokraateista. Puolueen edustajamäärä putosi näin 19 edustajaan 20:stä.
Entä perussuomalaiset Suomessa?
Perussuomalaiset ovat olleet paljon julkisuudessa. Kansanedustajana perussuomalaisista huomiota ovat saaneet mm. Teuvo Hakkarainen, James Hirvisaari ja Jussi Halla- aho. Erityisesti he ovat tulleet julkisuuteen sillä, että he eivät pidä tiedotusvälineistä ja toimittajista. Mitä he ovat muuten saaneet aikaan? Lähinnä vain lehtiotsakkeita.
Mitä oppositiopuolueen kansanedustaja voi tehdä? Mahdollisuudet tehdä jotakin ovat todella pienet. Pestä kissanpoikia, kuten Kalevi Sorsa määritteli opposition toimintamahdollisuudet. Paljoa paremmaksi ei oppositiopolitiikan mahdollisuuksia arvioi vasemmistoliiton kunnallissihteeri Aulis Ruuth. Hänen mukaansa hallitukseen mennään tahdolla, oppositioon joudutaan. Hallitustyössä menestyminen edellyttää monenlaista tietoa ja osaamista. Pitkät oppositiokaudet rapauttavat minkä tahansa puolueen hallitustaitoja.
Mitä perussuomalaiset ovat saaneet aikaan kunnallispolitiikassa? Riihimäellä perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna oli Juhani Vuorela, joka oli jäsenenä perusturvalautakunnassa. Lautakunnan muut jäsenet kiinnittivät huomiota siihen, että Vuorela paljasti lautakunnan salaisia asioita ulkopuolisille. Valtuusto erotti Juhani Vuorelan ja kaikki perusturvalautakunnan jäsenet. Jos lautakunnan jäsenyys meni vähän huonosti, sen paremmin ei juuri mennyt kaupunginvaltuu-tetun tehtävässä. En muista, että Vuorela olisi käyttänyt montaakaan puheenvuoroa. Lopulta hän ei osallistunut edes kokouksiin ja erosi myös valtuustosta.
Onko mahdotonta kuvitella, että perussuomalaiset valtuutetut tulevat laajemminkin kunnanvaltuustoissa väsymään ja turhautuneena lopettamaan? Väsyminen ja turhautuminen voi odottaa myös eduskunnassa. Ensi valtuustokauden ja tämän eduskuntakauden jälkeen olemme viisaampia.
Hyvinkään Taisto Orre muodostaa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettujen joukossa poikkeuksen. Orresta voidaan sanoa, että hän pyrkii jopa perehtymään asioihin ja ottaa asioista myös selvän. Tämä on todella harvinaista.
Mikko Lund
1 kommentti:
Hei Mikko
Juhani Vuorela tässä, kirjoitan tämän etukäteen sinulle ja Riihimäkeläisille tiedoksi. Tulen paljastamaan totuuden ja kirjoitan kirjan niistä asioista joita näin tehtävän ihmisille mm. perusturva lautakunnassa jossa käsiteltiin kansalaisten valituksia, heittämällä ne suoraan roskakoriin. Puutuin mm.kirjoittamalla siitä että blogissani kuinka Perusturvalautakunnan Puheenjohtajalla oli niin kiire katsomaan formula ajoja ettei ollut aikaa käsitellä kansalaisten tekemiä valituksia. Siitä alkoi ajojahti ja valehtelu joka johti minun erottamiseen. Kun valheet eivät menneet läpi joiden perusteella minut olisi voitu irtisanoa, niin jouduttiin kaupungin lakimiehen ehdotuksesta irtisanomaan koko perusturva lautakunta. Anteeksi Mikko kun erehdyin suhteesi ja luulin sinua älykkäämmäksi, tai sitten sinäkin olet samanlainen poliittinen peluri kuin suurin osa valtuustoa. Tiedän että siellä on ainakin 3 rehellistä valtuutettua. Kerron kyllä tulevassa kirjassani kuinka rahat jotka oli tarkoitettu Jäähallin katon korjaamiseen, laitettiin Piikinmäen päiväkodin rakentamiseen, joka oli mitätöity jo edellisen valtuuston toimesta ja kuinka muutamat valtuutetut ovat tekevinään töitä. Oli minun mielestäni nolo ja loukkaava teksti kun arvostelit valtuusto työskentelyäni, mutta kiitos kuitenkin, minä rukoilen puolestasi ettei ponnistelusi mene hukkaan, kenelle sitten töitä teetkin. Herramme Jeesuksen Kristuksen siunausta. Lähdin Valtuustosta Paikkakunnalta muuton vuoksi ellet sitä tiennyt.
Lähetä kommentti