torstai 20. lokakuuta 2011

Mistä löytäisin sen selityksen?


Mistä löytäisin sen  selityksen?  
Paljon puhetta  ja  ihmettelyä  on ollut ilmassa   siitä, miten kokoomuksen Sauli Niinistö roikkuu mittauksesta mittaukseen  mielipidemittausten ykkösenä.  Niinistö on yhä  galluppien  suvereeni  kunkku. Moni on uskonut, että  ylhäältä tullaan vielä alas. Tuoreen Helsingin Sanomien  mittauksen mukaan Niinistön kannatus on yhä  50 prosenttia.
Se on suorastaan ihmeellisen paljon. Povattu suosion lasku ei ole ainakaan vielä toteutunut.
Presidentinvaali on  henkilövaali.  Niinistö kiinnostaa ja kiehtoo kaikissa puolueissa. Keskustan kannattajista 47  prosenttia, SDP:n kannattajista 38 prosenttia , perussuomalaisten kannattajista 37 prosenttia, vasemmistoliiton kannattajista  33 prosenttia ja vihreiden kannattajista  29 prosenttia äänestäisi  Sauli Niinistöä, jos vaalit olisivat nyt.
Niinistöllä on kannatusta kaikissa puolueissa, jopa enemmän kuin oman puolueen ehdokkaalla. Näin on keskustassa, SDP:ssä ja vihreissä.
Sitä sopii todella ihmetellä. Politiikkojen imagoja tutkinut  Erkki Karvonen antaa  yhden selityksen Niinistön suosion syistä. Karvosen mukaan Niinistö koetaan suoraselkäiseksi, hänessä tuntuu vielä virtaavan virtaa ja kokemustakin hänellä on .  Niinistö on yrittänyt tehdä hajurakoa  poliitikkoihin., jopa omaan puolueeseen, arvioi  Karvonen Helsingin Sanomissa.
Olisiko selitys näin yksinkertainen? En usko. Sijaa on toisenlaiselle  pohdinnalle ja arvioille.
Mielenkiintoinen asetelma on myös siinä, kenet kansa asettaa Niinistöä vastaan  toisella kierroksella. TNS Gallupin Helsingin sanomille tekemän selvityksen mukaan  Niinistö saisi murskaavan voiton.
 Paavo Lipposta vastaan  Sauli Niinistö saisi 73 prosentin ja Lipponen 15 prosentin kannatuksen.
Timo Soinia vastaan Niinistö saisi 74 prosenttia äänistä ja Soini 16 prosenttia.
Paavo Väyrystä vastaan  Niinistö saisi äänistä 77 prosenttia ja   Paavo Väyrynen  12 prosenttia.
En usko tällaisen asetelman toteutumiseen.  Pidän mahdollisena , että varsinaisten  vaalikeskustelujen alkaminen muuttaa tilannetta. Ihmiset huomaavat, että  presidentin tehtävä on ulkopolitiikan johtaminen. Silti rohkenen epäillä omaakin arviota. Riittääkö aika? Ensimmäisen kierroksen vaalipäivä  on  jo 22.1.2012.
Ehdokkaista kolmella on vain sellaista ulkopoliittista  meriittiä ja osaamista,  että   heidät voitaisiin turvallisin mielin  valita Suomen tasavallan presidentiksi:  Paavo  Lipponen, Paavo Väyrynen ja  myös  Pekka Haavisto.
Kolme on joukosta poissa: Sauli Niinistö, Timo Soini ja Paavo Arhinmäki.  Heillä on yksi yhteinen piirre, heillä ei ole ulkopoliittista kokemusta.
Toivon vaalikeskustelujen olevan   ”työhönottohaastatteluja” . Silloin keskustelut ulkopolitiikasta  pudottaisivat Niinistön kannatuksessa muiden ehdokkaiden tasolle.  Tällä perusteella arvelen, että   vaalitulosta ei ole vielä kirjoitettu. Gallupit tulevat tasapainottumaan.
Tähän liittyy kysymys  myös siitä, miten puolueuskollisia  suomalaiset ovat?  Tällä hetkellä näyttää siltä, että  puolueiden jäsenistö on ikään kuin karannut  pilttuista vapaille laitumille. Saavatko puolueet otetta näihin karkulaisiin?
Se nähdään vaalipäivänä!
Mielenkiintoinen on kysymys presidentin valtaoikeuksista. Kukaan ehdokkaista ei halua vain seremoniamestariksi, arvioi Ykkösaamun kolumnisti Hannu Reime. Kuka siiten valitaankin presidentiksi, niin hänellä voi olla  vahva halu vaikuttaa asioihin.  Presidentillä ei ole enää samanlaista vahvaa valtaa kuin aikaisempina  vuosikymmeninä. Valtaoikeuksia on karsittu. Mutta presidentti valitaan kuudeksi vuodeksi  ja hänet voi erottaa vain valtakunnanoikeus rikoksesta syytettynä. Presidentti voi olla tehtävässään kaksi kautta eli 12 vuotta ja se on pitkä aika.

Mikko Lund

Ei kommentteja: