maanantai 31. lokakuuta 2011

Terveisiä kirjamessuilta!

 
Mitä on olla invalidi?
 
Onpa hankala tilanne, kun minulla ei ollut käytettävissä sähköpostiyhteyttä  eikä nettiä. Minulla oli se tilanne koko viikonlopun ajan. Olin invalidi.
 
Odotin malttamattomasti  yhteyksiä. Se kertoo myös riippuvuudesta.
 
Et voi tehdä mitään. Vasta kun sinulla on yhteys, voit toimia, elää ja vaikuttaa normaalisti.
 
Nyt voit taas toimia. Ja kirjoitan.
 
Terveisiä kirjamessuilta
Siellä tapaa kirjailijoita ja ystäviä ja tuttavia
 
Olin viikonlopun kirjamessuilla Helsingissä. Tapasin hyviä ystäviä ja tuttuja. Antoisaa ja virkistävää.
 
Tapasin Jussi Lähteen ja ostin hänen uuden kirjan Napit vastakkain. Sain sen  Jussilta omistuskirjoituksella.
 
Jussi sanoo ensimmäisellä sivulla: Suomi ei ole demokratia. Suomi on byrokratia.  Jussi sanoo omistuskirjoituksessa: Syksyllä 2011, kun satiiri oli pudota todellisuuden jalaksilta. Se on laittamattomasti sanottu! Suomi ei todellakaan ole demokratia. Suomi on byrokratia! Hyvä Jussi!
 
Napit vastakkain on Jussi Lähteen toinen romaani. Hyvä kirja.  Jussi Lähde kirjoittaa kansavallan ja politiikan kommelluksista HENKILÖKOHTAISTEN KOKEMUSTEN KAUTTA. Uskottavan tuntuista, tapahtuneen makuista kertomusta politiikasta, menestyksestä ja tappiosta. Sellaistahan politiikka on nousua  ja lasku uhkaa aina. Päähenkilö menestyy ja nousee ministeriksi. Miten tämä tapahtuu selviää lukemalla kirja. Mielenkiintoisesti kirjoitettu.  251 sivua.
 
Jussi Lähde: Napit vastakkain. Jussi Lähde ja kustannusyhtiö Paasilinna. Painopaikka Bookwell Oy, Juva 2011. Messuhinta 20 euroa.
 
Jussi Lähde on politiikan tuntija. Hän on kirjoittanut teoksen Politiikka- suomi sanakirja. Tuppeensahattuja ja erikoishöylättyjä ilmaisuja politiikan saralta. Lähde kysyy, mitä poliitikko tarkoittaa, kun hän lupaa harkita, tutkia tai edistää asiaasi. Entä mitä tarkoittavat pyjamantaskupuhe, nahkurin orret tai karvapersedemari?
 
Politiikka- suomi- sanakirja paljastaa, mitä, politiikan kielikuvat tarkoittavat tai peittelevät. Kirja on tarkoitettu kaikille suomalaisille, joita politiikka kiinnostaa, itkettää ja naurattaa.
 
Jussi Lähde on toiminut  presidentin kansliassa tiedottajana, osallistunut presidentinvaalikampanjoihin sekä työskennellyt mediassa. Lähde on myös yksi maan blogisteja.
 
Jussi Lähde: Politiikka- suomi sanakirja. Tuppeensahattuja ja erikoishöylättyjä ilmaisuja politiikansaralta. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2009. Painopaikka Otavan kirjapaino. Keuruu 2009. Sivuja 143.
 
Selviytymisopas Savossa
 
Kustannusosakeyhtiö Paasilinnalta on myös  kirja Selviytymisopas Savossa. Toimittajina Seppo Roth  ja Olavi Rytkönen. Painopaikka Kariston kirjapaino Oy Hämeenlinna 2010. Tosi on, että voidaan kysyä, mitä on savolainen huumori. Siitä on leikki kaukana.
 
Kirjoittajat antavat perustietoa vieraasta kulttuurista nimeltään savolaisuus. Lisäksi annetaan ohjeita muuttajille. Sanakirja esitellään ja tavallisimmat fraasit turisteille. Murteen olemusta pohditaan. Kaikkee ne kertovat eli esitellään parhaimmat savolaisvitsit . Ja huonoimmat. Listataan Savon parhaat matkakohteet. Kirjailija Lasse Lehtinen kertoo totuuden savolaisuudesta ja paljastaa, miksi savolaisuus on hänelle siunattu asia. Esitellään suurimmat savolaiset  eli Suomen historiaan merkittävästi vaikuttaneet savolaiset. Lopuksi on loppukoe eli visailu, joka keskittyy murresanoihin. Puukko ja haava kirjailija Kari Hotakainen jättää kylmät jäähyväiset Savolle.
 
Seppo Rooth kertoo mukavasti ja kansanomaisesti  perustiedot Savosta. Näillä tiedoilla ehkä jo selviää loppukokeesta.
 
Maailman napa on kuopiolaisten mielestä Puijon torni.  Se on helppo todeta menemällä tornin yläkerroksen ravintolaan. Kun katsoo ikkunasta ulos, sen huomaa. Vain torni pysyy paikoillaan. Maailma pyörii sen ympäri.
 
Savon murre on tapa tuhota sivistynyt keskustelu. Kysy Savossa: Paljonko kello on? Luuta vailla nahka. Tai että viisikymppiä ilman rannetta.
 
Kysy savolaiselta talvella, että onko täällä Savossa talvella aina näin paljon lunta. Ei oo, vastaa savolainen. Jos kysyt, milloin sitä on sitten vähemmän, niin savolainen sanoo että kesällä.
 
Yhteisössä savolaiset ovat kuin valkosipuli. Sopiva määrä antaa ruoalle makua, mutta sitä ei pidä laittaa liikaa.
 
Yksi savolainen coctail- kutsuilla on eksoottinen lisä. Kaksi savolaista on sosiaalinen ongelma. Kolme savolaista on Seppo Kääriäisen tupailta.
 
Mikä on Iisalmessa  parasta? Ohitustie.
 
Savo on mukava turistimaakunta. Kansainväliseen meininkiin tottuneet valittavat, että Savossa ei juuri tapaa maksullisia naisia. Asian myönteinen puoli on, että Savossa naiset antavat ilmaiseksi.
 
Kalastus kannattaa erityisesti Savossa. Menepä kysymään järvellä soutavalta äijältä, että tuleeko kalaa. Äijä vastaa, että tulloo, ja vielä on omat katiskat kahtomatta.
 
Savolainen kunnallispolitiikka on tunnettua siitä, vaikka ajatus saattaa katketa, puhe ei koskaan. Ehkä siitä on tullut se maine, että savolainen politiikka on paskanjauhantaa tai tyhjänjauhantaa.
 
Yleisesti voisi vielä mainita, että Savossa ilmoja ja vettä piisoo. Hauska kirja, jossa on siteeksi asiaa
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: