"Venäjän siirtyminen yhteiskuntajärjestelmästä toiseen on pysäytetty"
Venäjän siirtyminen yhteiskuntajärjestelmästä toiseen on pysäytetty ja edessä ovat kovat ajat, sanoo ohjelmajohtaja
Arkadi Mošes Ulkopoliittisesta instituutista Helsingin Sanomien sunnuntaihaastattelussa.
"Transitio oli meneillään ensimmäiset kahdeksan vuotta, mutta sitten päätettiin, että pysäytetään se ja puretaan monia uudistuksia, jotka oli tehty 1990- luvulla. Hybridivaltio säilöttiin ja saatiin näyttämään luonnolliselta. " Hybridivaltion syntyyn johtanutta politiikkaa on kutsuttu tämän linjan pääarkkitehdin mukaan putinismiksi.
Tänä kesänä tulee kuluneeksi 20 vuotta Neuvostoliiton romahduksesta. Mošesin mukaan uudelleen syntynyttä Venäjää uudistettiin ensimmäiset kahdeksan vuotta mutta sen jälkeen kehitys pysähtyi.
"Pelkään, että jos Venäjä ei muutu modernimmaksi, se alkaa muistuttaa yhä enemmän kolmannen maailman maata", Mošes arvioi.
Venäjä on meidän läheinen naapurimaa. Me emme voi maantieteelle mitään. Meidän on hyväksyttävä tämä tosiasia. Meidän on yritettävä ymmärtää Venäjää, niin kuin ymmärsimme ja yritimme ymmärtää Neuvostoliittoa.
Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Pekka Hakala on haastatellut ohjelmajohtaja Arkadi Mošesta Ulkopoliittisesta instituutista. Kansainvälisistä suhteista väitellyt Mošes jätti aikoinaan työt Neuvostoliiton tiedeakatemian instituutissa ja lähti ulkomaille. Vuonna 2002 hän päätyi Suomeen.
Mošesin Suomen vuosien aikana Venäjä on alkanut näyttää yhä enemmän edeltäjältään, autoritaariselta yhden totuuden maalta.
Hänen mukaansa Venäjä on kuitenkin aivan toinen maa kuin Neuvostoliitto. "Muutos on niin dramaattinen, niin syvä ja perustavaa laatua oleva, että on täysin järjetöntä verrata tämän päivän Venäjää Neuvostoliittoon sen paremmin analyyttisessä mielessä kuin tunteiden tasollakaan."
"Ensinnäkin meillä on nyt globaali talous. Venäjää ei taloudellisesti voisi olla olemassa, ellei se harjoittaisi vientiä ja tuontia."
"Toiseksi Venäjä ei ole sotalaitos, Neuvostoliitto oli. Tämän päivän Venäjä on erilainen, koska olisi aika vaikeaa militarisoida yhteiskuntaa uudelleen."
"Kolmanneksi ideologia on kuollut, käytännössä kaikki ideologiat ovat kuolleet, etkä voi ajaa niitä takaisin ihmisten päihin. Kun nyt näemme nationalismin kasvavan, niin onhan se huolestuttavaa, mutta siitä ei voida päätellä, että nämä nationalistiset aatteet voitaisiin siirtää ihmisten päihin korvaamaan vanhaa kommunistista ideologiaa."
"On syntynyt rakenne, jossa on tietty määrä älyttömän rikkaita ja suuri enemmistö, joka ei ole alkuunkaan rikas – unelma, että Venäjälle syntyisi varakas keskiluokka, ei ole toteutunut. Vallan keskittyminen on tyypillistä kehitysmaalle. Sama polarisaatio tapahtuu koulutusjärjestelmässä, emmekä tiedä mikä on terveydenhuollon tulevaisuus. Korruptio on jo kolmannen maailman huonomman puoliskon tasoa."
Kehitysmaasta Venäjän erottavat Mošesin mukaan lähinnä menneisyyden saavutukset. "Venäjä on ylpeä voitostaan toisessa maailmansodassa ja
Juri Gagarinin avaruuslennosta."
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pysyi tiukkana
Sunnuntain Helsingin Sanomat kertoi, että Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pysyi tiukkana ja Suomi vaati yhä vakuuksia. Euroopan valtiovarainministerit hyväksyivät Kreikan seuraavan lainaerän maksamisen. Suomi vaati yhä tiukasti vakuuksia lainaohjelmaan. Urpilainen kertoi Helsingin Sanomille esitelleensä kollegoilleen Suomen kannan. "En lähde arvioimaan muiden maiden reaktioita", hän sanoi kokouksen jälkeen.
Yhteensä 12 miljardin euron lainaerän maksatus vaatii vielä lainaohjelman toisen rahoittajan eli Kansainvälisen valuuttarahaston hyväksynnän.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti