lauantai 16. heinäkuuta 2011

Sailasta on syytä kuunnella. Hallitus on väärässä


Sailasta on syytä kuunnella


Näin toteaa Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja. Olen tismalleen samaa mieltä. Hallitusohjelma on rakennettu tyhjille toiveille ja kuvitelmille. Sailas on oikeassa, hallitus on väärässä.

Hallitusohjelmassa ei ole otettu huomioon talouskriisiä, joka horjuttaa Eurooppa  ja Yhdysvaltoja. Selvää on, että se horjuttaa myös pientä Suomen kansantaloutta.

Suomen hallituksen murhe tuntuu olevan, saadaanko kriisimaiden tuelle vakuuksia vai ei. Tärkeä kysymys.

Silti voidaan sanoa, että ”kun talo palaa, ei pitäisi liikaa pohtia, kuka maksaa  sammutustyöstä aiheutuvan vesilaskun ja sammutetaanko palo varmasti oikein. Toki  niillä on merkitystä, mutta monin verroin tärkeämpää on ratkaista kriisi ja uudistaa oma kansantalous, jotta Suomi selviää tulevaisuudessa”.

Sailaksen kritiikin keskeinen osa kohdistuu hallituksen suunnitelmaan tasapainottaa julkinen talous. Valtiovarainministeriön mukaan leikkausten ja veronkorotusten tarve on tällä vaalikaudella kuusi (6) miljardia euroa ja seuraavalla neljä (4) miljardia euroa.

Hallitus päätyi vain 2,5 miljardin euron tasapainotusohjelmaan. Se oli, vaikka miten lasketaan  -  aivan liian vähän! 

Helsingin Sanomat huomauttaa, että nyt ei voi rakentaa unelmille, vaan pitää tehdä jo syksyn budjettikokouksessa uusia päätöksiä, jotka tukevat kasvua ja tasapainottavat julkista taloutta.

Näin on näreet! 


Arvo Salo – Merikarvian lahja isänmaalle


Olin innostunut ja pidin Arvo Salon sanakäytöstä. Hän antoi minulle, maalaispojalle, paljon sytykettä ja innostusta. Hän oli opettajani  Työväen Akatemiassa, jonka jälkeen menin Tampereen yliopistoon.

Lasse Lehtinen kirjoitti  Arvon muistosanat Demariin. Arvo Salo pakinoitsi vuosikaudet siihen lehteen.

Innostukseni Arvon ajatuksiin syntyi siitä, että  hän innosti nuorisoa ajattelemaan omilla aivoillaan. ”Porvari on se henkilö, jonka maailma on hyvä tällaisenaan, ja ellei nyt tällaisenaan, niin ainakin eilisenään”, julisti Arvo Salo Ylioppilaslehdessä.

Tämä on hyvä ja ajankohtainen julistus ihan tänäkin päivänä.

Arvo Salon tunnetuin teos oli Lapualaisooppera. Ooppera julisti rauhan puolesta. ”Väkivaltaa emme tahdo, väkivaltaa emme tee. Vain heikko vaatii väkivaltaa. Vain heikko tottelee. Mitä emme tahdo, emme tee!”

Aivan mahtavaa tekstiä, Salon sanoitusta parhaasta päästä.

Televisio-ooppera Vallan miehet oli Arvon Salon tiukkaa tekstiä ja edellä aikaansa. Hän ennusti Mauno Koiviston kauden jatkuvan 2000- luvulle. ”Istun tässä yhä, vaikka onkin arkipyhä”

Toinen hyvin osuva, suorastaan herkullinen havainto liittyy Paavo Väyryseen. ”Mitä saadaan, kun yhdistetään vääryys ja käyryys?”
”Väyryys!”

Muistan hyvin, kun olin pyytänyt kulttuuriministeri Arvo Salon avaamaan Hämeen lääninhallituksen yhden tilaisuuden. Kulttuuriministerin roolin takaa esille tuli luova, innovatiivinen runoilija, joka suoraan saneli  Hämäläisten laulun sanat uusiksi.

Muistaakseni maaherra Risto Tainio pyysi sanoja kirjallisesti itselleen. Ei ollut Tainion kanssa puhetta, saiko maaherra pyytämänsä.

Mikko Lund

Ei kommentteja: