Onko kunnallispolitiikalla tahtoa yhteiskunnalliseen muutokseen ?
Vai laahaako se vain yhteiskunnan jarrumiehenä?
Kunnallispolitiikkaa tehdään tänään hyvin ristiriitaisessa ja muuttuvassa maailmassa. Mutta onko kunnallispolitiikka muutoksen eturintamassa vai laahaako se mukana vanhasta muistista, ei eturintamassa, vaan yhteiskunnan jarrumiehenä.
Monessa mielessä ainakin Riihimäeltä katsoen politiikka on menettänyt aloitteensa. Siitä on tullut hallinnointia ja elitististä vallankäyttöä.
Riihimäen kunnallishallinto on ollut poikkeuksellinen. Se on perustunut vahvaan virkavaltaisuuteen ja Hyvä Veli- verkostoon. Muutama johtava luottamushenkilö on samaistunut virkamiehiä puolustamaan ja ajamaan heidän esityksiään. Minusta se johtuu perinteestä.
Virkavaltaisuus voi parhaimmillaan toimia hyvänäkin moottorina. Jos politiikka on kuoleutunut eikä pysty innovatiiviseen toimintaan, virkavaltaisuus pitää huolen kehityksestä ja eteenpäin menosta.
Riihimäki on pikkukaupunki ja paikkakunnalla on ollut yksi valtalehti, Riihimäen Sanomat, joka ei suosinut avointa keskustelua. Riihimäen vallankäyttö on perustunut tämän perinteen mukaisesti vaikenemiseen, ei tiedottamiseen ja avoimuuteen. Riihimäki on vaiennut kaksinkertaisesti. Virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat vaienneet. Virkamiehet eivät ole myöskään mitään yhteiskunnan suunnannäyttäjiä.
Aamuposti on tuonut kaupunkiin uutta avoimuutta. Osaltaan sekin, että lehti kirjoittaa Riihimäen lisäksi Hyvinkään politiikasta ja tapahtumista, antaa lukijoille myös toisenlaisen ikkunan. Se synnyttää luontaista vertailua kahden kaupungin välillä.
Tällainen yhteiskunnallinen käytäntö ei ole tuottanut toimintaan vaihtoehtoja. Toiminta on ohjautunut vieläkin perinteestä. Kaikki on pyörinyt pienen eliitin pillin mukaan. Riihimäki on perustunut yhteen totuuteen. Se ei tuota parhaita mahdollisia päätöksiä.
Se ei tuota varsinkaan tulevaisuuden ennakointia.
Tämän seurauksena Riihimäki ajelehtii yhteiskunnallisen kehityksen virrassa. Kaupungin talous ei ota tasapainottuakseen. Yhdyskuntarakenteen kehitys on kriisiytynyt kasvusuunnan etsintään. Kaupunkirakenne hajoaa. Kalmu on valittu kasvusuunnaksi, mutta maanomistajat ovat ilmoittaneet jyrkästi, etteivät myy yhtään hehtaaria Riihimäen kaupungille. Onneksi tekninen lautakunta on alkanut puhua Arolammista tulevana asumisen laajentumissuuntana.
Riihimäki on linnoittautunut omaan poteroonsa ja roikkuu kynsin hampain Kanta- Hämeessä eikä tahdo ymmärtää, että luontainen asioimissuunta on Hyvinkää ja Helsingin suunta. Hämeenlinna ja muut käyttävät tätä hyväksi ja ongelmat esiintyvät terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa, jossa Riihimäen palveluja ajetaan vauhdilla alas.
Ulkopuolisilla henkilöillä saattaa olla parempi kuva asioista. Ex- kansanedustaja, Hyvinkäällä asuva Järvenpään kehitysjohtajana työskentelevä Minna Karhunen pitää itsestään selvänä kuntaliitosta, jossa olisivat mukana Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi. Tämä olisi Riihimäen ja alueen muidenkin kuntien palveluiden pelastus, mutta kaupunginjohto haraa vastaan kaikilla madollisilla perusteilla. Yksinkertaisesti kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen pelkää oman virkapallinsa puolesta. Riihimäen kaupungin ja riihimäkeläisten edun hoitaminen jää tekemättä.
Uudenmaan alueen kunnat näyttävät Helsingin Sanomien mukaan lobbaavan vauhdilla uutta kuntajakoa. Missä on Hyvinkään ja Riihimäen seudun kuntien aktiivisuus valvoa ja hoitaa OMAA ETUA?
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti