Arhinmäki panttasi ilmoitustaan kovin pitkään
On sitä odotettu. Kovin pitkään Arhinmäki antoikin odotuttaa suostumustaan ja lupautua vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi. Itse hän perusteli toimintaansa halulla hoitaa ministerin tehtävät hyvin. Sen takia ehdokkuuden aika tuli vasta nyt. Kuunnellaanpas mitä Arhinmäki sanoo ja kirjoittaa blogissaan:
”Pitkään olen ollut sitä mieltä, että kahden kuukauden päästä pidettävissä presidentinvaaleissa olisi vahva tilaus vasemmistolaiselle naisehdokkaalle. Olen kuitenkin herkällä korvalla kuunnellut vasemmistolaisten ihmisten toiveita ympäri Suomea. Alusta asti minua on toivottu ehdokkaaksi ja viime aikoina toivomukset ovat vain lisääntyneet.
On selvää, että presidenttikilpaan tarvitaan vasemmistolainen ehdokas. Moni toivoo myös nuoremman sukupolven ääntä poliittiseen keskusteluun. Olen lupautunut, että voin olla tämä vasemmistolainen vaihtoehto.
Moni on ihmetellyt, miksi Vasemmisto on pantannut päätöstä omasta. ”
Kyllä, moni ihmettelee, minä myös.
Arhinmäki on vielä nuori, ainakin muihin ehdokkaisiin verrattuna. Hän ilmoittautuu vasemmistolaiseksi ehdokkaaksi.
”Henkilökohtaisesti olen halunnut ajoittaa ilmoitukseni tähän vaiheeseen, jotta voin siihen asti keskittyä puheenjohtajan ja ministerin tehtäviin. Ministerin tehtäviä aion hoitaa myös ehdokkuuden aikana.
Tästä johtuen minulla ei valitettavasti ole mahdollisuutta kiertää Suomen jokaista kuntaa, kuten aktiivisesta työelämästä jo vetäytyneillä ehdokkailla. Tavoitteena on silti tavata mahdollisimman paljon ihmisiä. Vasemmistolle kyse on enemmän linja- kuin henkilövaalista. Siksi me menemme vaaleihin asiat edellä.”
Kansan Uutisissa Arhinmäki linjaa omaa ehdokkuuttaan seuraavasti:
”Presidenttiehdokkaaksi yhteiskunnassa nousevaa vihaa vastaan”
Arhinmäki haluaa kääntää keskustelun pois dinosaurusten muistelmista.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki asettuu presidenttiehdokkaaksi. Ehdokkaasta päättää vasemmistoliiton puoluevaltuusto Helsingissä sunnuntaina.
Arhinmäki puhui pitkään naisehdokkaan puolesta.
– Mutta kun olen kuunnellut vasemmiston ihmisiä ympäri Suomen, on vahvasti toivottu, että juuri minä lähtisin ehdolle, joulukuussa 35 vuotta täyttävä kulttuuri- ja urheiluministeri sanoo.
Ainoa selkeästi Nato-vastainen viesti
Arhinmäki ennakoi, että presidentinvaalikampanjassa puhutaan kaikista politiikan sisällöistä, mutta ennen muuta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, josta presidentti vastaa yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Hän painottaa Yhdistyneiden Kansakuntien merkitystä: Suomen tulee toimia nimenomaan YK:n kautta.
– Suomi on ollut rauhanturvaamisen suurvalta ja sitä pitää jatkaa. Pitää olla liittoutumaton sovittelijamaa, joka ei osallistu konflikteihin osapuolena, vaan pystyy tulemaan väliin ulkopuolisena sovittelijana, Arhinmäki sanoo.
Minusta näytti siltä, että Arhinmäki poti oikeaa sisäistä ristiriitaa - lähteäkö tukemaan vasemmistoliiton ryhmäkohtaista etua vai ajatellako laajemmin koko työväenliikkeen näkökulmasta? Suomen Kuvalehti kertoi nettisivullaan keskiviikkona, että olet pitkin hampain suostunut presidenttikilpaan.
Arhinmäki näyttää päätyneen täyttämään ryhmäkohtaisia tarpeita. Mitä voittoja tällä valinnalla voi saada? Muutaman prosentin kannatuksen eikä voi olla varma siitä, että kannatusluvut näkyisivät myöhemmin vasemmistoliiton kannatuksena.
Vasemmiston ja koko työväenliikkeen kannalta olisi voitu ajatella vasemmiston yhteistä ehdokasta. Niinistön kannatus on niin korkealla edelleen, että juuri Niinistön kannatuslukujen olisi tullut herättää vasemmisto etsimään yhteistä ehdokasta, joka olisi päihittänyt Niinistön.
Silti Sinulla puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on vielä mahdollisuus kieltäytyä ehdokkuudesta. Harkitse omaa brändiäsi, missä sen käytät ja kulutat. Sinulla on tulevaisuus edessä. Sinulle voi tulla vielä parempia paikkoja, jotka tarjoavat oikeaa menestystä.
Niin demarit kuin vasemmistoliitto toimivat lyhytnäköisesti ja edesvastuuttomasti, kun ei etsitty yhteistä ehdokasta. Ilmeisesti Lipposen taakse on vasemmistoliitosta vaikea hypätä. Sen takia vasemmistoliitto nimeää Arhinmäen ehdokkaaksi, vaikka päätös toimii Niinistön eduksi.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti