Yllätys: Perussuomalaiset haastaa vasemmiston ammattiyhdistysliikkeessä
HS: Kamppailu ay-vallasta alkaa
Perussuomalaiset haluavat valtaa, mutta onko heistä vallan käyttäjiksi
Eilinen Helsingin Sanomat kertoi, kuinka perussuomalaiset hakee ehdokkaita luottamusmiehiksi ja ammattiliittojen liittovaaleihin. Tutkimuksen mukaan suurin osa työväestöstä kannattaa perussuomalaisia. Siinäpä uutista kerrakseen. Ehkä monella vanhalla ay- veteraanilla kahvi meni väärään kurkkuun maanantaiaamuna päivän aviisia tavatessa. Näin valta joutuu jakoon myös ay- liikkeessä. Valta siellä on ollut perinteellisesti poliittisella vasemmistolla. Nyt perussuomalaiset tulevat haastamaan poliittisen vasemmiston. Perussuomalaiset haluavat valtaa, mutta kriitikot kyselevät, onko perussuomalaisista vallan käyttäjiksi.
Perussuomalaiset aikoo seuraavaksi haastaa SDP:n ja vasemmistoliiton ammattiyhdistysliikkeessä.
"Nykyisin varsinkin SAK:n liittojen hallintoelimet on miehitetty vain SDP:n tai vasemmistoliiton jäsenkirjallisilla edustajilla. Nyt on vihdoin aika tämäkin asia korjata", kirjoittaa Matti Putkonen perussuomalaisten lehdessä.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kiittelee aktiivisuutta Helsingin Sanomissa. "On hyvä asia, jos joku on kiinnostunut jäsenten edunvalvonnasta ja haluaa asettua ehdokkaaksi. Siitä vaan sääntöjen mukaan ehdokkaaksi vaaleihin", kehottaa Riku Aalto.
Neljä vuotta Metallin jäsenenä ollut torniolainen terästehtaan huoltomies Juhani Keinänen on yksi niistä, jotka harkitsevat ehdokkuutta.
"Uusia aktiiveja tarvitaan, toki muitakin kuin perussuomalaisia. Vanhat sarvikuonot vasemmistoliitto ja Sdp:n ovat olleet liian kauan vallassa. Nyt olisi aika tuulettaa Metallia", hän sanoo.
Metalliliitossa ehdokas tarvitsee kymmenen jäsenen valitsijayhdistyksen.
"Meillä on vaaleissa liittokokouksen hyväksymät säännöt, ja ne ovat samat kaikille, puolueesta riippumatta", muistuttaa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Rakennusliitto päätti keväällä luopua liittokokousvaalissaan poliittisista ryhmistä. Puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, onko ay-aktiivi "vassari", "persu" vai "kokkari".
"Ryhmätoiminta vain jakaa ay-toimintaa entisestään, eikä siinä ole mitään järkeä."
Lipponen arvostelee terävästi perussuomalaisia: "Perussuomalaiset halveksii demokratiaa"
SDP:n presidentinvaaliehdokas Paavo Lipponen soimii kovin sanoin Helsingin Sanomissa perussuomalaisten toimia kansanedustaja Jussi Halla- ahon määräaikaisen erottamisen yhteydessä.
Lipposesta perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto ei näytä tajuavan, millä leikkivät.
"Mitä merkitystä on minimaalisilla rangaistuksilla, jos eduskuntaryhmän puheenjohtaja vielä "tuomion langettamisen jälkeen pitää ryhmän jäsenen diktatuuripuheita huumorina", Lipponen sanoi puheessaan Raision elojuhlissa.
"Perussuomalaisten hankkima suuri kannatus on tulosta demokratian toiminnasta, mutta jos puolue ei selvästi sanoudu irti äärilaitansa linjasta, se sulkee itsensä pysyvästi parlamentaarisen hallitusyhteistyön ulkopuolelle", sanoi Lipponen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää ryhmästä erottamista kovana rangaistuksena. Soinin mukaan Lipponen haluaa puuttua perussuomalaisten hallituskelpoisuuteen. "Siinä erämaassa Mooses saa kulkea yksin", heittää Soini.
Risto Volanen: Lipponen on oikeassa
Risto Volanen kirjoitti blogissaan "maanosamme historian opettavan, että jos pahalle antaa pikkusormen, se vie lopulta kokonaan".
Viime vuosina tuo oppitunti on tullut mieleen täällä kotimaassa. Jo keväällä 2005 Jussi
Halla-aho kiisti kaikille yhteisen ihmisarvon sanoen, että ”Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassa oleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo”. Pian moni muukin kirjoitti samassa hengessä.
Halla-aho kiisti kaikille yhteisen ihmisarvon sanoen, että ”Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassa oleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo”. Pian moni muukin kirjoitti samassa hengessä.
Viime viikolla sitten kansanedustaja Halla-ahon mukaan "Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja
mellakoijat kuriin panssarivaunuilla".
mellakoijat kuriin panssarivaunuilla".
Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että elokuisessa Facebook- päivityksessään Halla-aho totesi Ilta-Sanomien mukaan, että "Koska arkijärkeä näyttää löytyvän lähinnä sotilaspiireistä, ehdotan hallitusmuodoksi sotilasjunttaa".
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi tuoreeltaan esittävänsä Halla-ahon
erottamista kuukaudeksi eduskuntaryhmästä. Kokouksessa hän kuitenkin perääntyi.
Selityksenä oli ”huumori” ja ”tyylilaji”, puhumatta mitään itse asiasta.
erottamista kuukaudeksi eduskuntaryhmästä. Kokouksessa hän kuitenkin perääntyi.
Selityksenä oli ”huumori” ja ”tyylilaji”, puhumatta mitään itse asiasta.
Samoihin aikoihin Soinin ja Halla-ahon ryhmätoveri Jussi Niinistö sanoi parlamentin
puhujanpöntöstä: ”Nykyään kun kuulenkin sanan parlamentarismi, niin sanotusti
poistan varmistimen.”
puhujanpöntöstä: ”Nykyään kun kuulenkin sanan parlamentarismi, niin sanotusti
poistan varmistimen.”
Olen vuosikymmenet ollut Paavo Lipposen kanssa monissa asioissa ei mieltä, mutta nyt jaan täysin hänen ajatuksensa. Suomessa on tullut aika vetää selvä linja äärioikeistoon niin
politiikassa kuin muutenkin yhteiskunnassa. On todellakin niin, etteivät Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto näytä tajuavan, millaisilla asioilla he leikkivät.
politiikassa kuin muutenkin yhteiskunnassa. On todellakin niin, etteivät Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolueen johto näytä tajuavan, millaisilla asioilla he leikkivät.
Kuten Lipponen sanoo, on jäänyt täysin epäselväksi, sanoudutaanko irti kahden johtavassa asemassa eduskunnassa olevan kansanedustajan puheista vai ei.
Kohtasin aikoinaan väittelyssä Veikko Vennamon. Hän puhui aivan kuin Timo Soini nyt. Vastaamatta ja vastuuta ottamatta hän sanoi kysyjän vähättelevän yleisöä.
On tärkeätä, että kaikki presidenttiehdokkaat ottavat selkeästi kantaa uuteen äärioikeistoon, jotta demokratian ja ihmisarvon kannattajat tietävät, mistä joukosta valita.
Iltalehden Pikkutakki kysyy, onko Paavo Väyrynen presidentinvaalien Eddie Edwards?
Jos hallitus leikkaa, valitetaan kyyneleet silmissä kansan kärsimyksiä. Jos hallitus ei taas leikkaa, voihkitaan tulevien polvien lyyhistyvän velkataakan alle. Nyt tilanne on poikkeuksellisen herkullinen. Voi sekä vastustaa säästöjä että vaatia niitä lisää yhtä aikaa.
Onko Paavo Väyrynen presidentinvaalien Eddie Edwards? Tämä englantilainen mäkihyppääjähän jäi kymmeniä metrejä kaikista muista, mutta hallitsi silti julkisuutta. Jopa niin suvereenisti, että hänet suljettiin lopulta kisoista ulos.
Yksi ratkaiseva ero miehistä löytyy. Eddie ei hallinnut lajiaan, mutta oli silti erittäin suosittu. Paavo hallitsee kyllä oman lajinsa, mutta suosio puuttuu.
Näin Iltalehden Pikkutakki.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti