Kuntajohtajat kiipelissä
Helsingin Sanomat raportoi 11.9. pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien budjettinäkymistä.
Espoossa ja Vantaalla talousnäkymät ovat tosi huonot. Ainoastaan Helsinki voi sinnitellä pinnan yläpuolella. Espoon ja Vantaan kylmä kyyti on numeroiksi muutettuna seuraava:
Espoon menot kasvavat seuraavan neljän vuoden aikana 110 miljoonaa euroa enemmän kuin on verotulot. Espoon taloudelliset haasteet ovat nyt suuremmat kuin koskaan aikaisemmin, arvioi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ( kok ).
Vantaan menot kasvavat 60 miljoonaa euroa verotuloja enemmän seuraavan neljän vuoden aikana. Kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) on jo antanut hallinnonaloille tehtäväksi ehdottaa, mistä otetaan lähes 15 miljoonaa euroa. Verotuloja arvioidaan kertyvän ensi vuonna lähes 15 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän.
Ainoastaan Helsingin kaupunki uskoo, että sen verotulot kasvavat menoja enemmän. Ylijäämän arvioidaan olevan neljän vuoden aikana 170 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) mielestä paras keino taantuman torjumiseen on laittaa kaupungin tulot ja menot tasapainoon. Helsinki varautuu säästöihin, leikkauslistoja ei ole vielä laadittu.
Entä Riihimäki? Kaupunginjohtaja tai paikallinen aviisi eivät ole pihahtaneet taloudesta mitään. Riihimäen taloudenhoidon ongelma on ollut kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen (kok). Keskiruokanen ei ole antanut taloudesta paljon tietoja. Se mitä kaupunginjohtaja on suostunut puhumaan tai kirjoittamaan, on ollut aikaisemminkin lähinnä rohkeaa talouden kaunistelua. Riihimäellä ei ole mitään talousongelmia.
Kuka tällaista "puppua" uskoo? Suurin osa Riihimäen kunnallisista luottamushenkilöistä. Suurin osa kaupunkilaisista.
Riihimäki on hyvin velkaantunut. Rahaa kassassa ei ole ollut niin paljoa. että se olisi pystynyt yhtään vähentämään velkaansa. Se on Riihimäen ongelma.
Ensi vuosi tulee olemaan vaikea. Yleisesti arvioidaan tilanne hyvin epävarmaksi.
Valtiovarainministeriössä arvioidaan, että Suomen talouskasvu saattaa kääntyä miinusmerkkiseksi muutamien kuukausien ajaksi ja edessä on kaikissa tapauksissa vain hidasta kasvua.
Uhka Suomen ajautumisesta taantumaan on kasvanut nopeasti. Viime viikkoina taloustilannetta on heikentänyt pankkien keskinäisen rahoituksen häiriintyminen.
Taantumaksi katsotaan tilanne, jossa talous supistuu yhtämittaisesti kuusi kuukautta.
Taantumaksi katsotaan tilanne, jossa talous supistuu yhtämittaisesti kuusi kuukautta.
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ehdottaa: Helsingissä ja Suomessa ei tästedes käydä heikomman kimppuun
Sauri poisti perjantai- iltana bussista häirikön, joka uhkasi nuorta ulkomaalaistaustaista miestä. Sauri oli puuttunut asiaan ja sanonut miehelle, että noin ei käyttäydytä ja kehotin häntä laskeutumaan takaisin pysäkille ja menemään seuraavalla bussilla. Sauri kertoi asiasta Nelosen uutisille. Saurin ehdotus on saanut runsaasti myönteistä palautetta.
Mitä tällainen toiminta vaikuttaa? Jos olisimme päättäväisiä ja aina kun näemme ja kohtaamme tällaista ulkomaalaisiin kohdistunutta vihaa ja väkivaltaa, puuttuisimme asiaan ja kysyisimme, millä oikeudella teet tällaista. Sinulla ei ole oikeutta väkivaltaan. Auttaisiko se rauhoittamaan Riihimäen kadut?
Mitä Sinä ehdottaisit lääkkeeksi?
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti