Perussuomalaiset ja SDP vajosivat ja keskusta ja kokoomus sen kun porskuttavat
Missä viipyy vasemmisto?
Viimeisimmän HS-gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on pudonnut nyt 16,5 prosenttiin, kun marras- joulukuussa kannatus oli 20,5 prosenttia. SDP:n kannatus on laskenut 1,9 prosenttiyksikköä 16,2 prosenttiin. Keskusta on lisännyt kannatustaan 16,8 prosenttiin, joulukuussa kannatus oli vielä 14,2. Kokoomuksen kannatus on 24,1.
Aika selvältä näyttää, että keskusta on saanut lisäkannatusta perussuomalaisilta. Mistä kokoomus saa kannatusta?
Vihreiden kannatus on 9,6 prosenttia, vasemmistoliiton 8,3 prosenttia, RKP 3,9 prosenttia ja kristillisdemokraatit 3,5.
SDP:n laskeva käyrä ja vasemmistoliiton nouseva kannatuskäyrä ihmetyttää ja kummastuttaa. Mistä on kysymys?
Historiallisesti katsoen koko vasemmisto on nyt maissa.
Jari Heinonen kysyi hyvin viisaasti (Aamulehti 13.2.2012) "Vieläkö vasemmistosta on kansanliikkeeksi?"
Heinosen mukaan sosialidemokraatit sopeutuivat jo 1920- luvulla edustuksellisen politiikan kautta valtioon ja kuntiin. Radikaali vasemmisto korosti yhteiskunnan syvällistä ja perinpohjaista muuttamista niin politiikan kuin taloudenkin demokratisoimista. Monimuotoinen kansalaistoiminta nähtiin siinä avainkysymyksenä.
Vasemmisto aloitti toimintansa laajana kansanliikkeenä, mutta vuosikymmenten kuluessa toiminta ehtyi. Vasemmisto ja erityisesti sen ammattipoliitikot vieraantuivat kansalaisista.
Heinosen mukaan ensimmäinen haaste on siinä, mitä uusliberalismi on ja miten sitä pitäisi muuttaa.
Toinen haaste on, että uudenlaista yhteiskuntaa ja hegemoniaa ei voi saavuttaa vain ylätasolla, parlamentista ja kunnanvaltuustosta käsin. Joukkotoiminnan merkitys muutoksessa on keskeinen. Tämän ajattelu- ja toimintatavan keskeinen toimija on pieni ihminen. Vasemmiston on jalkauduttava kansalaisyhteiskuntaan ja rakennettava aidot yhteydet köyhälistöön, pätkätyöläisiin, osa-aikatyöläisiin ja muihin pienituloisiin.
Kolmas haaste on siinä, että sosiaalinen media on tärkeä lähivaikuttamisen ja suoran demokratian edistämisen muoto.
Vasemmisto nousee, jos se haluaa ja kykenee nostamaan ihmisten arjen kysymykset politiikan keskiöön ja palauttamaan tätä kautta taas politiikan kunnian.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti