keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa, kuntavaalien ehdokkuus ei kiinnosta

Presidentinvaalit 2012 alkavat tänään ennakkoäänestyksellä
 
Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään 11.1. Ennakkoäänestys päättyy 17.1. Varsinainen vaalipäivä on su 22. päivä tammikuuta 2012. Nyt kaikki äänestämään!
Epätietoisten ja epävarmojen lukumäärä oli viime mittauksessa aivan turhan suuri. Nyt on jokaisen selvitettävä oma ehdokas ja sitten äänestämään! Presidentin päätehtävä on ulkopolitiikan johtaminen. Ulkopoliittista kokemusta ehdokkaista on vain Paavo Lipposella ja Paavo Väyrysellä.
Paavo Lipponen on ehdokas, jolla on ulkopoliittista kokemusta, kansainvälisiä yhteyksiä ja osaamista, siksi äänestän Paavo Lipposta.
Äänestäkäämme Paavo Lipponen Suomen Tasavallan Presidentiksi!
 
Kuntavaalit lähestyvät - ehdokkuus ei kiinnosta 

EVK eli ei vähempää kiinnosta, kuten nykynuoriso kommentoi maailman menoa. Mutta samat tunnot on monilla aikuisilla, sillä aikuisiakaan ei kiinnosta puolueyhdistykset eikä kuntapäättäjäksi pyrkiminen. Kaksi kolmesta luottaa nykyisiin kotikunnan vallankäyttäjiin. Kunnallisvaaliehdokkaaksi asettuminen jää tämän vuoden lokakuussa järjestettävien kuntavaalien alla eri osallistumismuodoista pohjimmaiseksi. Kolme prosenttia suomalaisista voisi lähteä ehdokkaaksi erittäin mieluusti ja yhdeksän prosenttia melko mieluusti. Puolueilla on todellisia vaikeuksia ehdokkaiden saamisessa. Kunnallisalan kehittämissäätiö – KAKS – on teettänyt TNC- Gallupilla tutkimuksen kansalaisten osallistumismuotojen suosiosta. Kansalaismielipide ja kunnat - Ilmapuntari 2011 tutkimukseen haastateltiin 1004 henkilöä.

Päättäjäksi pyrkiminen ei kiinnosta. Kansalaisista vain 14 prosenttia lähtisi valtuustoehdokkaaksi. Vähiten kiinnostavat puolueyhdistykset, joihin voisi lähteä mukaan 13 prosenttia. Eipä siis ihme, että puolueet ovat kohdanneet selvää torjuntaa, kun ne ovat etsineet kunnallisvaaliehdokkaita. Reilut 40 prosenttia on kuitenkin sitä mieltä, että puolueiden kautta kansalaisten mielipiteet tulevat päätöksentekijöiden tietoon ja huomioon otetuksi. Eniten kansalaisia kiinnostavat koulujen ja muiden kunnallisten laitosten johtokunnat. Niihin olisi valmis osallistumaan joka neljäs.

Puolueilta toivotaan yhteydenpitoa. Kansalaisista 89 prosenttia odottaa, että puolue ottaisi ja pitäisi yhteyttä.

Eikö ole ihmeellistä, että kansalaiset toivovat, että puolue ottaisi yhteyttä, ja sitten kun puolue ottaa yhteyttä ja kertoo, että olemme ajatelleet Sinulle valtuustoehdokkuutta ja valtuustopaikkaa, Sinä torjut ja kiistät kaiken kiinnostuksen? Eikö ole ihmeellistä!
Miksi?

Kyllä puoluetyöntekijöiltä kaivattaisiin tällaisina aikoina psykologista silmää. Torjuntaa ei pidä säikähtää. Siinä on valtavasti energiaa, joka voidaan myönteisesti sitouttaa puoluetyöhön.

SDP ja kokoomus ovat suosiossa

Yllätys yllätys, eri puolueista SDP ja kokoomus tarjoavat kansalaisten mielestä parhaimmat mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa paikallistason asioissa. Molempien puolueiden kannattaa kolmannes vastaajista, kun keskustan kannatus jää neljännekseen, kun kysyttiin, kenen kautta on parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa kunnan asioihin.
Perussuomalaisia arvostaa vaikuttamiskanavana 19 prosenttia, vihreitä 16 prosenttia ja vasemmistoliittoa 14 prosenttia. RKP ja kristillisdemokraatit jäävät alle 10 prosentin.
Sosialidemokraatteihin ja kokoomuslaisiin luotetaan kuntatoimijoina. 

Kuntien palveluja järjestettäisiin maakunnallisesti

Vain 34 prosenttia kuntavaltuutetuista pitää kuntaliitosta vaihtoehtona talouden ja palveluiden turvaamisessa tulevalla vuosikymmenellä. Joka viides innostuu liitoksista lähivuosina. Sen sijaan kuntien palveluja ollaan valmiit järjestämään maakunnallisesti (58%). Myös terveyspalvelujen organisointi esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen toimesta saa selvän enemmistön kannatuksen (63%).

Mikko Lund

Ei kommentteja: