Lipposen ja perussuomalaisten Niinistön sanasota vauhdissa
SDP:n presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen ja perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Niinistön välinen sanasota kiihtyy. Ylen torstaisesta vaalitentistä alkanut sananvaihto koveni lauantaina, kun molemmat sättivät toisiaan omissa blogikirjoituksissaan. Asiasta kertoo Yle.
Kiista sai alkunsa TV1:n vaalitentistä, jossa Lipponen luonnehti perussuomalaisten kansanedustajia Jussi Halla-ahoa ja Jussi Niinistöä "äärioikeistolaisiksi, jotka halveksivat julkisesti demokratiaa". Jo itse tentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suivaantui Lipposelle, ja nyt sanailu on edennyt molemminpuolisten myllykirjeiden vaihtoon.
Niinistö on otsikoinut bloginsa "Lipposen leimakirves". Siinä hän kiistää olevansa demokratian vastainen ja sanoo aina puolustaneensa kansanvaltaa.
Lipposen vastaisku
Lipponen ei anna arvostelussaan periksi. Lipponen muistuttaa Jussi Niinistön puheesta eduskunnassa viime syksynä. Tuolloin Niinistö sanoi, että "poistaa varmistimen, kun kuulee sanan demokratia". Lipposen mukaan Niinistö pitää parlamentarismia kansanvallan heikentämisenä.
Lipponen antaa Niinistölle oppitunnin Suomen tasavallan synnyn vaiheista.
- Jussi Niinistö unohtaa, että Suomen hallitusmuodon perustaksi tuli vuonna 1919 eduskuntakeskeinen parlamentaarinen järjestelmä, Lipponen muistuttaa.
Lipposen mukaan parlamentarismin vaihtoehtona olisi ollut oikeiston ajama presidenttivaltainen malli, joka olisi antanut vallan äärioikeistolle presidentin suojissa. Lipponen kummastelee, miksi Niinistö halveksuu puolueita ja kysyy, eikö perussuomalaiset ole puolue.
- J. Niinistön edustamaa suuntausta pitää tiukasti vastustaa. Se on maallemme vaarallinen ja veisi Suomen kauaksi muista pohjoismaista, Lipponen päättää.
Mitä tapahtuu presidentinvaalien kiriviikolla?
Minä odotan hyvin jännittyneenä, miten kiriviikko tulee muuttamaan presidenttiehdokkaiden kannatusta. Olen uskonut aikaisempaan vaalitaistelun historiaan perustuen, että muutoksia tulee. Ennakkoasetelma, että kokoomuksen Sauli Niinistö saisi puolet tai lähes puolet äänistä ei ole oikein uskottava. Silti voi olla niin, että Niinistön ylivoima tähänastisissa mittauksissa on luonut asetelman, että vaalien tulos on jo selvä.
Ilta- Sanomien tuore kysely kertoo, että tällä hetkellä Niinistö saa 49 prosentin kannatuksen, toisena on Paavo Väyrynen 13 prosenttia, kolmantena Pekka Haavisto 12 prosenttia, neljäntenä Timo Soini 9 prosenttia, viidentenä Paavo Arhinmäki 7 prosenttia, kuudentena Paavo Lipponen 5 prosenttia, seitsemäntenä Sari Essayah 3 prosenttia ja kahdeksantena Eeva Biaudet 2 prosenttia.
Ihmiset ratkaisevat äänestämällä tuloksen. Se vaikuttaa siihen, kenestä valitaan Suomen Tasavallan Presidentti. Sen takia ei ole samantekevää, miten äänioikeuttaan käyttää.
Nyt on tehtävissä johtopäätös, että vaalitaistelu on tähän mennessä kovin vähän muuttanut vaaliasetelmaa. Niinistö huitelee ylhäisessä yksinäisyydessä gallupista toiseen. Odotettua alamäkeä ei ole tullut.
Silti elävään elämään voi sisältyä yllätyksiä. Suurimmat yllätysmahdollisuudet sisältyvät keskustapuolueeseen, perussuomalaisiin ja sosialidemokraatteihin. Jos näissä puolueissa jäsenistö ja kannattajat saadaan kannattamaan omaa ehdokasta, tuloksena tulee olemaan yllätyksellinen kannatuskäyrän nousu. Realistinen mahdollisuus tähän on keskustapuolueessa ja sosialidemokraateissa. Näillä puolueilla on vahva puoluekone, joka voi saada jäsenet ja kannattajat liikkeelle. Perussuomalaisilla ei ole tällaista organisaatiota. Mahdollisuus sisältyy ainoastaan Soinin populismiin, jos se kykenee sytyttämään passiiviset kannattajat.
Keskustan kannattajista vain 60 prosenttia tukee Väyrystä, Haaviston kannatus vihreiden keskuudessa on 56 prosenttia, Soinia perussuomalaisista kannattaa vain 52 prosenttia ja sosialidemokraattien kannattajista vain 36 prosenttia kannattaa Lipposta.
Tässä suhteessa ensi viikko on mielenkiintoinen. Tapahtuuko kannatuksessa MUUTOKSIA JA SIIRTYMIÄ ERI EHDOKKAIDEN VÄLILLÄ JA SAAKO PUOLUEET OMAT KANNATTAJANSA LIIKKEELLE?
Tuloksen näemme sitten vaalipäivän ( 22. päivä) illalla.
Elämme todella mielenkiintoista aikaa.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti