Puolustusministeri Wallin lirkuttelee itseään irti hallitusohjelmasta
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa, ettei Suomi valmistele Nato-jäsenyyden hakemista tämän hallituksen aikana. Se oli helpoin tapa selvitä sixpack-puolueiden erilaisista Nato-kannoista. Kokoomus ja RKP näyttävät olevan suorastaan Nato- kiimaisia, sosialidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit ovat puolestaan eri painotuksin Nato- kriittisiä.
Puolustusministeri Stefan Wallin aloitti uuden Nato-elämöinnin (Salon Seudun Sanomat 9.8.) Ministerin mukaan jokainen leikkaus puolustusbudjettiin lisää tarvetta liittoutua ja antaa lisää perusteluja Nato- jäsenyydelle. Puolustusvoimat joutuu leikkaamaan 2,7 miljardin euron puolustusrahoista vain noin seitsemän prosenttia vuoteen 2015 mennessä. Jos jouduttaisiin säästämään vielä lisää, se olisi Wallinista lisäperuste Nato-jäsenyyden puolesta. Lisäsäästöt toisivat Wallinin mukaan vaaran, että syntyisi turvallisuusvaje. Turvallisuusvaje olisi pikaisesti täytettävä.
Ei voi muuta kuin hämmästellä, miten puolustusministeri on sammuttanut oman ajattelunsa ja nielaisee sellaisenaan virkamiestensä ajattelun. Puolustusministeri Stefan Wallin on selvästi omaksunut kenraalien lyhytnäköisen ja yksisilmäisen puolustusajattelun, joka koostuu uhkakuvista ja pelottelusta. Kenraalit ovat aina uskotelleet, että jos maa ei ole hampaisiin asti aseistautunut, silloin syntyy sotilaallinen tyhjiö, turvallisuusvaje, joka pyrkii täyttymään. Tämä on ensinnäkin niin tavattoman lapsellista ajattelua ja toiseksi se on myös niin puolinaista ajattelua, että sitä ei voi oikein ajatteluksi edes kutsua. Jos kenraaleilta sitten kysyy, että kuka tänne sitten työntyy eli hyökkää, siihen ei tule vastausta.
Vanha ”ryssä”- pelkohan tässä kummittelee. Venäjä on rikas ja kehittyvä suurvalta. Tämä pitäisi tehdä selväksi kenraaleille, että meillä ei ole varaa oman kansallisen edun takia tällaisiin typeriin ajatusharhoihin. Venäjä osaa kyllä lukea rivejä ja rivien välejä. Pienen Suomen ei kannata luoda epäluottamusta hyviin Suomi ja Venäjä - suhteisiin.
Ranskalainen Jean Pouillonn, Claude Levi–Straussin oppilas totesi viime vuosisadalla, ettei strukturalistinen tutkimus yritä osoittaa, kuinka ihmiset ajattelevat myyteissään, vaan kuinka myytit ajattelevat ihmisissä. Tämä on sama ajatus, jota Yrjö Kallinen toisti: Ihmiset eivät ajattele, vaan maailma ajattelee heissä. Jos tämä ennalta määräytyminen on totta, mitkä myytit hiljentäisivät maailman viha- ja sotakuoron?
Suomi joutuu joka vuosi ottamaan lisää velkaa 10 miljardia vuodessa. Milloin näille kenraaleille tehdään kerta kaikkiaan selväksi, että meillä ei ole enää varaa leikkikaluihin, tällaisiin mielenterveysrahoihin?
Puolustusmenoista voitaisiin säästää aivan turvallisesti rutkasti enemmän kuin seitsemän prosenttia. Puolustusvoimilla on edessään joka tapauksessa rakennemuutos. Jos nyt ei ihan vielä siirrytä aseistariisuntaan, niin puolustusvoimiin tarvitaan radikaalia uudelleenarviota. Selvitettäviä kysymyksiä on pitkä lista. Mitä tehdä yleiselle asevelvollisuudelle, mikä olisi sopiva asepalveluksen pituus, mitkä varuskunnat on tarpeen lopettaa ja mitä tehdä aluepuolustukselle?
Mitä tekevät meidän kansanedustajat? Puolustusministeri seikkailee hallitusohjelman ulkopuolella, ja kaksi sataa edustajaa nukkuu? Eikö nyt pitäisi lopettaa nukkuminen ja kysyä, miten ministeri hoitaa puolustuskysymyksen hallitusohjelman kirjaimen mukaisesti?
Näistä asioista varmasti keskustellaan tulevissa presidentinvaaleissa. Onko asevaraisella turvallisuudella jotakin tehtävää vai olisiko järkevintä suunnata voimavaroja aktiiviseen rauhantahtoiseen ulkopolitiikkaan sekä Euroopan ja erityisesti Pohjolan turvallisuuteen?
Erityistä huomiota tulisi kohdistaa Venäjä- yhteistyöhön.
Maailma muuttuu yllättävän nopeasti – Venäjälläkin
Maailma muuttuu yllättävän nopeasti. Vauhti on viime vuosina vain kiihtynyt . Nopeita käänteitä voi palauttaa mieleen, millaista mylläkkää oli parikymmentä vuotta sitten Baltiassa ja Venäjällä.
· TV 1 esitti tiistaina 16.8. klo 21.40 Ulkolinja: Tallinna 20.8.1991
Tähänkö se päättyi? kysyttiin kun neuvostotankit ajoivat Tallinnaan elokuussa 1991. Olimme aseistettuja, valmiina puolustamaan Tallinnaa, sanoo kodinturvajoukkojen johtaja. Onneksi ei tarvinnut. Toimittaja Vesa Toijonen.
Ohjelmassa käytiin tilannetta läpi Vilnassa, Riikassa ja Tallinnassa.
Miten paljon tänä aikana ovat muuttuneet niin Viro, Latvia kuin Liettuakin. Ja miten paljon ovat kaunistuneet Baltian pääkaupungit, Tallinna, Riika ja Vilna. Todella viehättäviä kaupunkeja.
Venäjäkään ei ole jäänyt kehitystä paitsi. Venäjän kaupungit, kuten Moskova, Pietari ja jopa Viipuri saavat koko ajan uutta ilmettä. Moskovaa tai Pietaria voi kutsua kauniiksi kaupungeiksi.
Suomen ja Venäjän maaseudun kehityksen suunta on samanlainen.
Karjalaan perustettiin parikymmentä vuotta sitten ainakin kymmeniä yksityisiä maatiloja, kun valtio alkoi vuokrata yksityisille tiloja viljeltäväksi. Niitä autettiin alkuun aluekehitysvaroilla.
Maaseutua on vaivannut jo pidemmän aikaa sama ilmiö kuin Suomessakin: väki pakkautuu hiljalleen suurempiin keskuksiin.
Kaunis Karjala tyhjentyy, kuten Suomenkin maaseutu.
Mikä tässä tulee eteen, jos maaseutu ja maatalous näivettyvät?
Kaikki eivät voi elää maatilamatkailusta, jotain muitakin sivuelinkeinoja pitäisi kehittää. Metsätilat ovat myös niin pieniä, ettei niissä voida suuremmin keskittyä puun jalostamiseen ja muokkaamiseen. Esimerkkejä kyllä löytyy. Tanskalaiset ostavat meiltä puun, tekevät niistä huonekaluja ja myyvät kovalla rahalla muualle Saksaan, Englantiin, Ranskaan, Itävaltaan tai Sveitsiin.
Puuta voitaisiin hyödyntää paljon enemmän.
Huono merkki: Loma ohi, mutta jo uuvuttaa
Tutkimukset kertovat, että lievästä työuupumuksesta kärsii joka neljäs suomalaisilla työpaikoilla. Vakavat oireet on 2,5 prosentilla. Moni kokee, että ei ehtinyt edes lomalla palautua. Uuvuttaa ja väsyttää. Huono juttu.
Jotain pitäisi tehdä.
Perusasiat ovat työpaikan ja työn johtaminen ja työolot. Ensimmäisenä asiana ne pitäisi laittaa kuntoon.
Minulla on koemusta siitä, kun harjoitin kuntourheilua. Silloin ei väsymys vaivannut työssä eikä vapaa- aikana, ainoastaan pitkän juoksu- tai hiihtolenkin jälkeen.
Kuntoilu voi auttaa jotakin.
Työuupumusta ei luokitella sairaudeksi. Työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa. Tämänkin takia työuupumukseen on vaikea tarttua.
Parasta olisi tunnistaa uupumus ajoissa. Pitkittyessään se helposti muuttuu masennukseksi. Siksi asioista pitäisi keskustella ajoissa esimiehen ja työterveyshuollon kanssa.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti