maanantai 22. elokuuta 2011

Ihalainen Helsingin Sanomissa: Hallitus ei voi olla sähköjänis tai tuuliviiri

Ihalainen  Helsingin Sanomissa: Hallitus ei voi olla sähköjänis tai tuuliviiri

 
Tuore työministeri Lauri Ihalainen (sd) osoittaa heti ensi lausunnosta alkaen  ministerinä, että hän ei ole mikään noviisi. Hän neuvoo asiantuntevasti  hallituksen ministereitä takertumasta lillukanvarsiin  ja yksittäisiin tavoitteisiin.  Hän kehottaa STT:n   haastattelussa  talouskriisistä selviämiseksi huomaamaan ja hallitsemaan  suuret linjat. Helsingin Sanomat  kertoo STT:n haastatteleman  ministerin kannanotoista.
 
Työministeri Lauri Ihalainen (sd) varoittelee ministereitä sooloilusta ja yksittäisiin tavoitteisiin takertumisesta. Hän korostaa STT:n haastattelussa, että Suomen ainoa keino selviytyä talouskriiseistä on se, että uusi hallitus hallitsee suuret linjat.
"Ei pitäisi lähteä hötkyilemään ja pitämään yllä epävarmuutta. Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet on toteutettava."
Nyt yhteinen tahtotila on Ihalaisen mielestä yhä hauras.
Ihalaisen pääviesti on, että isot linjat täytyisi kyetä pitämään, vaikka hallituksissa syntyy aina riitoja.
Kiistoja voi syntyä säästöjen eli leikkausten kohdentamisesta. Irtiottoihin ei Ihalaisen mukaan varsinkaan nyt olisi varaa talousnäkymien epävarmuuden vuoksi.
"Ei hallitus voi mikään sähköjänis tai tuuliviiri olla. Jokaisen pörssikussiheilahduksen perässä ei voida lähteä tekemään ratkaisuja, jotka horjuttavat vakautta."
Koska talouden näköala on sumussa, uusia päätöksiä joudutaan tekemään ensi keväänä.
Ihalaisen mielestä on hyvä, että leikkauspäätöksetkin tehdään nyt heti vaalikauden alussa.
Ministeri uskoo, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt onnistuvat hankkeessa yhdistää talous ja työmarkkinapolitiikka. Hän pitää selvänä, että keskusjärjestöt pystyvät yhä myös aikaansaamaan raameja työvoimakustannuksiin.
Noin 20 vuotta palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtajana toiminut Ihalainen on profiloitunut hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyön ykkösveturina.
Hän ei enää perää takaisin keskitettyjä tuloratkaisuja, mutta arvioi, että yhä epävarmemmiksi käyvät talousnäkymät pakottavat Suomen edelleen tukeutumaan entistä tiiviimpään kolmikantayhteistyöhön.
"Maan talouden vakaus ja ennustettavuus vaativat osapuolten välistä luottamusta."
Tavoite yhteistyön tiivistämisestä entisestään kirjattiin hallitusohjelmaan jo alkukesästä, kun nähtiin talouden epävarmuustekijät.
Ihalainen uskoo, että linja pysyy ja vahvistuu. Kaikille yhteisiä pyhiä sanoja ovat edelleen kasvu, kilpailukyky ja työllisyys.
"Iso linja on se, että hallitus on itse aloitteellinen siinä, että selvitetään edellytykset talous- ja työmarkkinapolitiikan koordinaatiosta ja yhteen suuntaan kulkemisesta."
Tässä taloustilanteessa se on Ihalaisen mielestä ainoa keino selviytyä.  
Ihalainen perää rehellisyyttä myös tavallisten kansalaisten suuntaan. Hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet työttömyyden vähentämisestä ja työelämän laadun parantamisesta tulee toteuttaa.
Näin työministeri Lauri Ihlainen. Toivotaan työministerille onnea niin työllisyyden hoidossa kuin työelämän parantamisessa! Työelämä kohtaa aina uusia ongelmia. Yksi on ihmisten riittämätön uni. Asiasta kertoo Taloussanomat.

"Töissä ollaan kuin promillen humalassa"
Taloussanomat kirjoittaa:
– Tämä on yksi kansanterveyden isoista ongelmista. Hyvin suuri väestön osa kärsii unettomuudesta tai liian vähästä unesta, Työterveyslaitoksen professori Mikko Härmä sanoo.
– Riittämätön uni on iso ongelma työtehtävissä, joissa valppauden ja tarkkaavaisuuden vaatimus on tärkeää. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on edelleen käytäntönä, että lääkärit päivystävät päivävuoron jälkeen. Perusteluna on ollut, että päivystyksessä voisi levätä, mutta raskaissa päivystyspisteissä ei enää pystykään.

– Juuri työssäkäyvät nukkuvat vähemmän kuin muut väestöryhmät. Nuorilla ja nuorilla aikuisilla nukkumaan menon ongelma on selvästi yleistynyt. Ei pystytä hallitsemaan unen ja valveajan rytmiä, ja nukkumaan menoon pakottautuminen on heikompaa.

– Se voi myös olla jotain suomalaisesta mielenluonteesta kertovaa. Otetaan asiat hyvin vakavasti, ja työasiat jäävät iltaisin mieleen. Sekin vaikuttaa uneen, jos yhteiskunnassa tulee muita huolestuttavia asioita pinnalle, esimerkiksi lama tai kriisitilanteita tai oma taloustilanne.
– Hetki omassa rauhassa voi ihmisestä tuntua tärkeämmältä kuin se, että pääsee nukkumaan. Emme ole koneita. Elimistö vaatii rauhoittumista ennen unen tuloa, professori Tiina Paunio sanoo.
Viikonlopun lepo ei riitä
univelan kuittaamiseen

 
Yhteiskunta pyörii Paunion mukaan aamuvirkkujen säätämällä kellolla. Univaje aiheuttaa monia välittömiä vaikutuksia ja pitkän aikavälin sairastumiskiä. Unitutkimuksissa on havaittu, että yksi uneton yö tai viikon kestänyt 3-4 tunnin päivittäinen univaje vastaa noin promillen humalaa suhteessa suorituskyvyn heikkenemiseen.
Työterveyslaitoksessa tehdyssä tutkimuksessa testattiin nuorten miesten unettomuuden sietoa. Härmän mukaan tulokset paljastivat univajeen kasautumisen merkityksen. Vaikka muutaman yön osittainen valvominen ei vielä ollut vaarallista, viiden vuorokauden ajan vain neljä tuntia nukkuville kehittyi vaarallinen väsymystila, jossa elimistössä alkoi tapahtua selkeitä aineenvaihdunnallisia muutoksia.

Demari: "Keskusta ei tee diilejä toiselle kierrokselle"
 
"Kääriäinen pitää myönteisenä Lipposen ehdokkuutta"
 
Keskustan vaikuttaja Seppo Kääriäinen  pitää  Demarin haastattelussa hyvänä  juttuna Paavo Lipposen asettumista ehdokkaaksi.
 
- Sen myönteisen piirteen olen pannut merkille  Paavo Lipposen esilletulon jälkeen, että presidentinvaali tulee ennen muuta olemaan poliittinen vaali. Toivon, että se on sitä loppuun asti, etteivät himpun hampun- asiat nouse hallitseviksi. Vaatekaappien esittelyt eivät kuulu presidentinvaaleihin, Kääriäinen sanoo.
 
Vuoden 2006 presidentinvaaleissa toiselta kierrokselta pudonnut  keskustan ehdokas Matti Vanhanen kehotti keskustalaisia äänestämään Sauli Niinistöä.
 
Kääriäisen mukaan keskustan ei pidä missään tapauksessa testamentata ääniään, mikäli puolueen oma kandidaatti ei toiselle kierrokselle yllä.
- Ei tule diilejä. Diilejä ei tehdä, mikäli asia riippuu minusta. Ei pidä tehdä diilejä presidentinvaalien toiselle kierrokselle, Seppo Kääriäinen tekee selväksi Demarin haastattelussa 18.8. 

Mikko Lund



 
 

Ei kommentteja: