torstai 4. elokuuta 2011

Päivi Räsäsen ajattelu mustavalkoista ja vaihtoehdotonta




Tutkija kuvaa Päivi Räsäsen ajattelua mustavalkoiseksi ja vaihtoehdottomaksi

Kirjallisuudentutkija Lasse Koskelan mielestä sisäasiainministeri Päivi Räsäsen mielipidekirjoituksen sanavalinnat paljastavat mustavalkoisen ja vaihtoehdottoman maailmankuvan.

– Kovin ovat Räsäsellä vaihtoehdot vähissä, kommentoi kirjallisuudentutkija Lasse Koskela sisäasiainministeri Päivi Räsäsen Helsingin Sanomien mielipidekirjoitusta Kansan Uutisissa.
Räsänen vaati 29. heinäkuuta julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että ”muukalaista tulee rakastaa, ei vihata”. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Kotuksen sivuilla julkaistussa blogitekstissään Koskela analysoi Räsäsen kirjoitusta.
– Räsäsen kirjoitus kertoo perin vaihtoehdottomasta ajattelutavasta. Suhtautumisessa ”muukalaisiin” – kuten Räsänen ulkomaalaisia ja maahanmuuttajia nimittää – se tarjoaa vain kaksi vaihtoehtoa, rakastamisen ja vihaamisen. Tavallisella, keskimääräisen suhteellisuudentajuisella ihmisellä – jollainen luulen olevani – on paljon enemmän vaihtoehtoja.
Blogitekstissään Koskela luonnehtii Räsäsen ajattelumallia jopa vaarallisen vaihtoehdottomaksi ja piikittelee rakkautta kaukorakkaudeksi, jossa ”muukalaisia” rakastetaan tasan niin kauan, kun nämä pysyvät kotimaissaan.
– Räsänenhän on aiemmissa kirjoituksissaan ehdotellut, että Suomeen päästettäisiin etupäässä kristittyjä ”muukalaisia”.
Koskelan mukaan sisäasiainministeri Räsäsen kirjoituksella on painoarvoa.
– Asiat ovat perin oudolla tolalla, jos maahanmuuttopolitiikkaamme ohjaa hänen sanelemansa vastakohtaistava ajattelu.


Useat eduskuntaryhmät aikovat keskustella Halla- ahosta
 
SDP:n, KD:n, RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien puheenjohtajat kertovat, että Jussi Halla-ahon sopivuudesta hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi tullaan keskustelemaan. Keskustan Kimmo Tiilikaisen mielestä Halla-ahon asema on perussuomalaisten sisäinen asia. Asiasta kertoo Yle uutiset.
SDP:n Jouni Backman sanoo, ettei demareilla ole vielä yhteistä kantaa Halla-ahon sopivuudesta tehtävään. Backmanin mukaan Halla-ahon tilannetta pitää käsitellä syksyllä eduskunnan kokoontuessa.
- Asiasta täytyy keskustella jollain tavoin. Suomessa pitää ottaa käyttöön nollatoleranssi kaikkeen sellaiseen kommentointiin, joka voi vaikuttaa asenteisiin esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan. Tämä koskee keskeisiä vaikuttajia ja kansanedustajia, puhumattakaan valiokuntien puheenjohtajista, Backman vaatii.
Peter Östman (kd.) sanoo, että myös kristillisdemokraatit tulevat käsittelemään Halla-ahon sopivuutta hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi kesäkokouksessaan.
- Kun eduskunnan istuntokausi alkaa syyskuussa, asiaa käsitellään varmasti myös ryhmien välisesti.

Halla-ahon mielipiteet tiedossa jo keväällä

Östman toivoo, että asia käydään läpi normaalissa parlamentaarisessa kaavassa eikä sitä ole syytä jouduttaa. Kristillisdemokraatit tulevat Östmanin mukaan ottamaan Halla-ahon sopivuuteen kantaa eduskuntakauden alkaessa.
- Toisaalta Halla-aho ei tietääkseni ole sanonut mitään uutta. Hänen mielipiteensä olivat tiedossa jo, kun eduskunta aikanaan yksimielisesti valitsi hänet tehtävään. Siinä mielessä en haluaisi mukaan kisaan, jossa lähdetään kyseenalaistamaan hänen ansaitsemaansa luottamusta, Östman sanoo.
Myös RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander muistuttaa, että Halla-ahon mielipiteet ovat olleet julkisia jo pitkään.
- Vaikka Norjan tragedia oli syvästi koskettava, en näe perustetta vaatia Halla-ahon lähtöä. Hänen tulee näyttää olevansa sen luottamuksen arvoinen, jonka eduskunta on hänelle antanut.
Nylanderin mukaan sekä Halla-ahon itse että perussuomalaisten eduskuntaryhmän tulee pohtia tilannetta. RKP käsitellee tapausta kesäkokouksessaan, niin myös vihreät.
- On tärkeää, että Halla-aho sanoutuu irti ajattelusta, jota Norjan surmat tehnyt Breivik edustaa. Jos hän sanoutuu irti tällaisista näkemyksistä, ei kai ole estettä hänen jatkamiselleen, vaikka tilanne onkin aika erikoinen, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo. 
Vihapuhe näkyy jo äidinkielen oppitunneilla
 
Äidinkielen opettajat törmäävät oppitunneillaan vihapuheeseen melko usein, äidinkielen opettajien liitosta kerrotaan. Vihapuhe näkyy esimerkiksi erilaisissa kirjoitustehtävissä, kertoo Kansan Uutiset.
- Oppilailla on joistakin asioista tiukkoja mielipiteitä, joita ei perustella. Perinteisiä aiheita ovat esimerkiksi negatiivinen suhtautuminen ruotsin opiskeluun, maahanmuuttajiin ja erilaisiin ihmisiin, kertoo äidinkielen opettajien liiton puheenjohtaja, lehtori Minna Harmanen.
Harmasen mukaan ilmiö ei ole uusi, vaan esimerkiksi ruotsin kielestä on kirjoitettu kärkkäästi jo useiden vuosien ajan. Oppilaiden kovasanaisimmat tekstit ajoittuvat yläkouluihin, sillä lukiossa mielipiteitä pitää jo osata perustella monipuolisesti.
- Kyseessä on samantapainen ilmiö kuin vihakirjoittelu netissä. Koulussa tietysti kirjoitetaan aina omalla nimellä ja se hillitsee monia.
Vihapuheeksi määritellään kaikki sellainen ilmaisu, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuviha, muukalaisviha, antisemitismi tai muunlainen viha, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.

Mikko Lund

Ei kommentteja: