Onko SDP:llä vielä mitään aihetta juhlia?
Savon Sanomat huomauttaa, että SDP:n ei kannata vielä juhlia, vaikka Ylen gallup kertookin puolueen kannatuksen nousseen kahdella prosenttiyksiköllä.
Puolueen kannatus on laahannut historiallisesti huonoimmissa lukemissa. Pientä nousua on näkyvissä, mutta vasta sitten, kun lukemat ovat jatkuvasti yli 25 prosentin, aihetta olisi juhlaan.
Puheenjohtaja Urpilainen uskoo menestykseen.
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kaipaa valtion talouteen malttia ja luottamuksen vahvistamista. Luottamusta ei nyt vahvisteta "häiriköimällä", vaan toteuttamalla ne toimet, jotka hallitusohjelmaan on kirjattu. Viedään niitä määrätietoisesti eteenpäin sekä pyritään vahvistamaan talouskasvua ja työllisyyttä. Myös kansalaisten ostovoimasta on huolehdittava, sanoo Urpilainen Demarissa.
"Elämme kuin sumun keskellä"
Urpilaisen mukaan taloustilannetta leimaa poikkeuksellisen suuri epävarmuus.
"Me elämme kuin sumun keskellä. Kukaan ei voi varmasti tietää, mitkä talouden kasvuennusteet pitkällä aikavälillä ovat. Miten talous tulee kehittymään?"
"On arvioitu, että edessä on hitaamman kasvun kausi, mutta varmuutta ei ole mistään."
"Nyt ei ole äkillisten paniikkiratkaisujen paikka."
Urpilainen katsoo, että mahdollisten lisätoimien aika on vasta sitten, kun sumu on hälventynyt ja on nähty, miten hallitusohjelman toimet ovat purreet.
Savon Sanomat huomauttaa, että SDP:n todellinen kannatus selviää syyspimeillä, kun hallitus kertoo yksityiskohtaisemmin säästöpäätöksistä. "Siinä melskeessä voi demarienkin housut tutista."
Tutkija uskoo terveyserojen kasvaneen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tiedottanut siitä, että se aloittaa laajan seurantatutkimuksen, jonka odotetaan tuovan tietoa muun muassa terveyseroista ja palvelujen jakautumisesta kuntien välillä tai kuntien sisällä. Tutkimuksessa selvitetään noin 10 000 suomalaisen terveydentilaa.
Tutkimuksen kenttäpäällikön Tomi Mäkisen mukaan on odotettavissa, että väestöryhmittäiset terveyserot olisivat kasvaneet ja lihavuusongelma olisi nousussa. Myös syrjäytymisen hän odottaa näkyvän selkeämmin kuin aikaisemmin.
"Odotamme tietoa myös siitä, miten toimintakyky ja liikuntakyky jakaantuvat eri kunnittain tai kuntien sisällä, eri ikäryhmissä tai eri koulutusryhmissä. Tutkimuksella saadaan kattavasti tietoa siitä, miten ihmiset kokevat saavansa palveluja tai miten niitä on saatavilla", Mäkinen sanoo.
Tutkimus on jatkoa vastaavalle, kymmenen vuotta sitten tehdylle tutkimukselle. Mäkisen mukaan nyt voidaan nähdä, onko 2000-luvun alun terveyspoliittisilla toimilla ollut vaikutusta.
Odotamme tuloksia mielenkiinnolla. Siitä on ehkä saatavissa luotettavaa tietoa 2000- luvun terveyspoliittisten toimien todellisesta vaikutuksesta.
IL: Jari Sinkkonen: Demokratia ei toimi perheessä
Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen jakaa Iltalehdessä neuvoja perheille. Sinkkosen mielestä perheessä ei voida noudattaa demokratiaa tyyliin yksi jäsen, yksi ääni. Varsinkin pikkulapset voivat itse vastata ja päättää vain harvoista asioista. Lapsen kasvaessa tällaisten asioiden määrä kasvaa, kun hänen ymmärryksensäkin kasvaa.
Toki monista asioista voidaan Sinkkosenkin mukaan lapsen kanssa neuvotella. Esimerkiksi pieneltäkin lapselta voi kysyä, haluaako hän pukea päälleen raidallisen vai ruudullisen paidan. Tai kumpiko tänä aamuna maistuu, viili vai jugurtti.- Mutta sitten on asioita, joista ei neuvotella. Ei neuvotella, katsotaanko väkivaltaista ohjelmaa, pestäänkö hampaat tai mennäänkö nukkumaan nyt vai kolmen tunnin kuluttua.
Näin lastenpsykiatri neuvoo:
- Rakasta lasta sellaisena kuin hän on, ilman suorituksia.- Ole vilpittömän kiinnostunut lapsen mielenliikkeistä ja ajatuksista.
- Kiitä hyvästä yrityksestä; tyhjä kehuskelu ei paranna itsetuntoa.
- Harrasta small talkia lapsen kanssa vaikkapa saunan lauteilla.
- Älä vertaa lasta sisaruksiin tai muihin lapsiin.
- Nolaaminen voi vaurioittaa itsetuntoa vakavasti.
- Häpeä on hyvän itsetunnon pahin vihollinen.
Lähde: Timo Parvela ja Jari Sinkkonen: "Kouluun!"
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti