Perussuomalaiset huutelevat käpykaartista ja kieltäytyvät vastuusta
Eduskunta kävi tiistaina perinteellisen hallitusohjelmakeskustelun. Keskustelussa päällimmäiseksi nousi perussuomalaisten takinkäännös ja käpykaartiin asettumineen.
Timo Soini puolusteli perussuomalaisia sanomalla, että perussuomalaisista ei tullut hallituspuoluetta, koska se ainoana puolueena piti kiinni vaalilupauksistaan. Muut syyttivät perussuomalaisia takinkäännöstä.
Huutelua käpykaartista
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie vastasi Kansan Uutisissa Perussuomalaisille. Kansan Uutiset kertoo parhaiten keskustelusta ja osoittaa perussuomalaisten syyllistyneen takinkääntöön.
– Ettekö itse luvanneet, että kun pääsette eduskuntaan, alatte vaikuttaa asioihin. Nyt te olette siitä kieltäytyneet.
Lapintie kertasi hallitusohjelmasta vasemmiston vaatimuksia: Euroopan kriisimaiden tukemisen linja kiristyy, kansainvälinen transaktiovero ja pankkivero mainitaan, samoin harmaan talouden ohjelma, työlupien saatavuusharkinnan säilyttäminen, telakkatuki, innovaatiotuki, energiatuki, puolustusvoimien hankinnoista säästäminen.
Lapintie ihmetteli, onko takinkääntöä se, että ollaan mukana hallituksessa, joka sisältää sitä, mitä ennen vaaleja vaadittiin.
– Eikö ole parempi olla painamassa hallituksessa niitä asioita, joita olemme vaatineet ja joita nyt hallitusohjelmasta löytyy, Vasemmistoliiton tuore kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkikin kysyi Soinilta. Hän arvioi, että Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten Eurooppa-politiikassa on ollut koko ajan ero.
– Me olemme sanoneet, että sijoittajat ja pankit on saatava vastuuseen, mutta tavallisia ihmisiä voi auttaa. Te olette olleet sitä mieltä, että ketään ei auteta.
Vasemmiston Martti Korhonen arvioi, että ainoa mahdollinen johtopäätös perussuomalaisten linjasta on rintamakarkuruus.
– Käpykaartiin teki mieli. Siellä te olette ja sieltä yritätte huutaa, kuinka kannatte poliittista vastuuta, hän sanoi.
Kulttuuria, jo on aikoihin eletty
Vasemmiston piirissä on jo aiemmin herättänyt hymyä Perussuomalaisten into paheksua vasemmistoa ja erityisesti puoluejohtaja Arhinmäkeä. Nyt Perussuomalaisten Pentti Oinonen puhkui paheksuntaa siitä, että Vasemmistoliitolla on kulttuuriministerin salkku.
– Jo on aikoihin eletty, hän pauhasi.
– Ministeriaitiossa istuvat kokoomuksen ministeri (Jyrki) Katainen ja Vasemmistoliiton ministeri Arhinmäki vierekkäin, kuin varikset männyn oksalla. Ettei vaan kävisi niin, että porvarihenkisyys tarttuisi Arhinmäkeen niin, että pipo vaihtuu sorsannahkastetsoniin.
Oinonen totesi hallitusohjelman lähtevän siitä, että kulttuuri saa keskeisen aseman yhteiskuntaa rakennettaessa.
– Taide ja kulttuuri ovat ihmisenä olemisen välttämättömiä perusasioita, hän luki hallitusohjelmaa.
– Näinköhän on? Olisikohan paikallaan mennä ministeri Arhimäen kysymään, mitä mieltä eläkeläiset, työttömät tai toimeentulotuen varassa elävät ovat kulttuurin välttämättömyydestä, kun vatsa huutaa leipää?
Arhinmäki totesi, että aikoo käyttää pipoa ministerinäkin. Kulttuurista hän muistutti tutkimusten osoittavan, että sillä on valtava merkitys kaikkien ihmisten hyvinvointiin.
– Oleellista on se, että pelkästään leivällä ei elä.Tarvitaan myös sosiaalista hyvinvointia, Arhinmäki sanoi.
– Haluan pitää huolta siitä, että kulttuuri kuuluu kaikille, niin eläkeläisille, työttömille, lapsille kuin leipäjonossa oleville.
Hän totesi Oinosen huoleen leipää huutavista vatsoista, että hallitus taistelee köyhyyttä vastaan hänen elinaikansa suurimmalla panostuksella.
– Edellisen kerran työmarkkinatukea korotettiin noin kymmenen vuotta sitten sadalla markalla kuukaudessa. Nyt sitä korotetaan sadalla eurolla kuukaudessa. Korotus on lähes kuusinkertainen.
Arhinmäki luetteli myös joukon muita korotuksia: toimeentulotuen korotus, asumistuen korotus, opintotuen sitominen indeksiin.
– Jos tutkimukset osoittavat, että hallituksen politiikka tasaa tuloeroja ja lisää verotuksen progressiota, siitä voi olla köyhien ja pienituloisten puolesta ylpeä, hän sanoi.
Puolustus vai perusturva?
Perussuomalaisten Jussi Niinistö puolestaan paheksui sitä, että hallitusohjelma edellyttää leikkauksia myös puolustusvoimien menoihin.
– Onnittelen – lainausmerkeissä – vasemmiston ja vihreiden pasifistisiiven onnistumista yhden perinteisen tavoitteensa, oman maan puolustuksen alasajon edistämisessä. Samalla hämmästelen maanpuolustukseen aiemmin myönteisesti suhtautuneen kokoomuksen leikkausintoa, jopa aloitteellisuutta siinä, hän sanoi.
Lapintie taas ihmetteli tätä.
– Olisiko parempi vaihtoehto, ettemme korottaisi työmarkkinatukea ja perusturvaa? Pistettäisiin se raha puolustusvoimien hankintoihin, joita on loppumaton lista?
Useissa puheenvuoroissa, alkaen pääministerin esittelypuheenvuorosta ja ryhmäpuheista, viitattiin Perussuomalaisten vastuunpakoiluun, kun se ei suostunut mukaan hallitukseen.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti