perjantai 18. maaliskuuta 2011

Tuomioja: Hyvinvointiyhteiskunta muuttumassa luokkayhteiskunnaksi

Erkki Tuomiojan  mukaan suomalaisen yhteiskunnan
kehitystä luonnehtii luokkayhteiskunnan paluu

Kansanedustaja Erkki Tuomioja tarkasteli  Riihimäen sosialidemokraattien tilaisuudessa kauppaoppilaitoksella  hyvinvointivaltion kehitystä ja nousua sekä nyt viime hallituksen aikana voimistunutta hyvinvointivaltion hiipumista ja alasajoa. Pohjoismaat ja Suomi siinä mukana ovat menestyneet valtioiden välisissä kauneuskilpailuissa.  Pohjoismaat ovat usein kärkikymmenikössä  mitataan sitten kilpailukykyä, tasa-arvoa, hallinnon luotettavuutta tai kansalaisten onnellisuutta. Hyvinvointivaltio on ollut lajissaan menestys, jota muutkin haluavat ja voivat tavoitella.

Tuomioja laskee, että hyvinvointivaltio oli vahvimmillaan Suomessa 1980- luvun alussa, jolloin köyhyysaste oli alimmillaan, vain kahdeksan prosenttia. Nyt se on noussut  jo 14 prosenttiin, tuloerot kasvavat nopeasti, eriarvoisuus lisääntyy. Luokkayhteiskunta tekee paluutaan.

Superrikkaat 10 prosenttia elävät jetset- elämää aivan omissa maailmoissaan, kulutustyyleissään  ja rikastuvat lisää. Köyhät, työttömät, toimeentulotukiasiakkaat ja leipäjonoissa roikkuvat  kituvat päivä kerrallaan. Keskiluokka sinnittelee parhaansa mukaan ja jakaantuu niihin, jotka rikastuvat ja niihin, jotka pelkäävät putoavansa.

Tuomioja huomautti, että luokkayhteiskunnan mukaista on   hyväosaisuuden ja myös huono-osaisuuden yhä selkeämpi periytyminen.

Tuomiojan mukaan eriarvoistumiskehitys on katkaistava progressiivisella verotuksella. Pääomaverotus on asetettava samalle viivalle muun verotuksen kanssa.

Tilaisuuden lopuksi  syntyi keskustelua nuorten puuttumisesta  tästäkin tilaisuudesta. Itsekin nuori, kansanedustajaehdokas Miia Nahkuri (sd)  kaipasi aitoa nuorten kuuntelua ja huomioon ottamista.

Matti Kassila Vantaalta ehdottaa sosialidemokraateille paluuta juurilleen

Kassila kirjoittaa Hesarissa (17.3. mielipide Sosialidemokraattien pitäisi palata juurilleen), että SDP on kyennyt nostamaan työväestön aseman merkittäväksi luomalla ammattiyhdistysliikkeestä vahvan yhteiskunnallisen tekijän. Se on ollut keskeisenä tekijänä luomassa hyvinvoinnin yhteiskuntaa, josta olemme saaneet nauttia vuosikymmenet.

SDP:n oppositiopolitiikassa ei ole ollut mitään entisen veroisia sosiaalisia teemoja, vaan tavallista kansaa rasittavaa kiistelyä muiden vanhojen puolueiden kanssa EU- politiikasta, kansa ei siitä mitään ymmärrä.

Ei ole näkynyt merkkejä siitä, että puolue olisi kaivautunut juurilleen, mikä seikka on antanut porvaripuolueille mahdollisuuden julistautua jopa työväenpuolueeksi.

Kassila ihmettelee suuresti, miksei SDP  ota pääteemakseen vaaleissa köyhyyden lisääntymistä, vanhusten, vammaisten ja muiden erityisryhmien syrjäytymistä, nuorten työttömyyttä, jotka ovat alun perin kuuluneet demarien keskeisiin tehtäviin.

Nämä asiat kansa ymmärtää, sillä lähes jokaisen lähipiiriin kuuluu tällaisia ihmisiä, ja ne ovat sydämen asioita, ja tunteellahan vaalivalinnat tehdään, opastaa Kassila.

Olen Kassilan kanssa paljossa samaa mieltä. Silti  minusta SDP on näissä vaalikeskusteluissa  ja vaaliohjelmissa nostanut näitä asioita esille.

Kysymys on myös sosialidemokraattien mielipiteen saamisesta kuuluviin. Esimerkiksi  Tuomiojan vierailusta Riihimäellä paikallinen Aamuposti- lehti   ei kirjoittanut yhtään toimituksen juttua tai uutista. Asiaa ei voi parhaalla tahdollakaan pitää monipuolisena tai objektiivisena tiedon välityksenä.

Tilanne Fukushiman ydinvoimalassa on edelleen erittäin vakava

Hesari kertoo, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan tilanne Fukushiman ydinvoimalassa on edelleen erittäin vakava muttei muuttunut merkittävästi keskiviikosta.
Järjestö kuvaa tilannetta "melko vakaaksi." Ongelmallisin on IAEA:n mukaan nyt voimalan nelosreaktori, jossa jo keskiviikkoaamuna Suomen aikaa epäiltiin, että käytettyä ydinpolttoainetta varastoiva vesiallas saattaa kiehua.
Japani on ilmoittanut IAEA:lle, että ylimääräisen sähkökaapelin asentaminen kakkosreaktoriin onnistui. Japani pyrkii palauttamaan virrat kakkosreaktoriin mahdollisimman pian.
Jopa aletaan Suomessakin tarkastaa…

Säteilyturvakeskus käynnistää suomalaisten ydinvoimaloiden turvajärjestelmien tarkistamisen

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan voimaloiden ulkoinen sähkönsyöttö ja tulvasuojaus riskitilanteissa käydään läpi.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on ollut yhteydessä STUKin johtoon ja valmiusjärjestelmien toimivuus on syytä tarkistaa Japanin ydinvoimalaonnettomuuksien jälkeen.
Pekkarinen kertoi asiasta YLE Turun haastattelussa.



 Japanin ydinonnettomuudet ovat synnyttäneet voimakasta keskustelua
ydinvoimasta ja voimaloiden turvallisuudesta

Fysiikan professori Antti Luukko pitää internetiä hyvänä tiedonlähteenä, mutta suosittelee seuraamaan ensisijaisesti viranomaisten tiedotteita huhupuheiden katkaisemiseksi.
Japanin ydinvoimaloista kantautuvan uutistulvan keskellä on vaikea keksiä, mitä uskoa.
- Tällä hetkellä tiedotusvälineissä on paljon tunneperäistä uutisointia, sanoo eläkkeellä oleva fysiikan professori Antti Luukko.
Internetissä tieto leviää nopeasti, mutta niin leviävät perättömät huhutkin.




 Mikko Lund



Ei kommentteja: