tiistai 1. maaliskuuta 2011

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen ehdottaa lapsivähennyksen käyttöönottoa

Urpilainen ehdottaa lapsivähennyksen käyttöönottoa
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen esitti lauantaina Ylen Ykkösaamussa lapsivähennyksen käyttöönottoa. Tämä tarkoittaa, että jokaista lasta kohti voitaisiin vanhempien maksamasta verosta vähentää tietty summa. Sen suuruusluokka tulisi Urpilaisen mukaan määritellä osana vähennysjärjestelmän kokonaisarviota. Urpilainen kuvailee esitystä tärkeäksi kädenojennukseksi lapsiperheille.

Urpilainen sanoo, että tässä taloustilanteessa tulisi huolehtia ennen kaikkea suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksistä. Urpilaisen mukaan esimerkiksi hallituksen tekemä energiaveroratkaisu tuntuu tavallisen palkansaajan, eläkkeensaajan ja yrittäjäperheen lompakossa ja se on heikentänyt perusteollisuuden toimintaedellytyksiä.

- Tarvitsemme isomman ja kattavamman, kahden vaalikauden mittaisen kasvuohjelman, johon yhteiskunnan eri toimijat sitoutuvat. Mutta valtiontalouden osalta SDP sitoutuu siihen, että velkaantuminen pysäytetään seuraavalla vaalikaudella. Vain vahvalla valtiontaloudella voimme ylläpitää hyvinvointivaltiota. Kasvun ohella tarvitaan lisää verotuloja ja menosäästöjä, sanoi Urpilainen.


Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen oli kutsunut  joukkonsa lauantaina puoluevaltuuston ylimääräiseen kokoukseen
Kokoomus hyväksyi  vaaliohjelman Matkaopas hyvinvointivaltiosta paremminvointivaltioon.  Ohjelma lisää lukijan epätietoisuutta siitä, mihin kokoomus todella pyrkii.  Ohjelma  on kaunista sanahelinää siitä, että  hyvinvointia ei voi jättää valtion varaan.  Todellinen hyvinvointi syntyy vain siitä, kun sen rakentamiseen osallistuvat kaikki suomalaiset.  Mitä tämä tarkoittaa? Vaaliohjelma ei muuta kokoomuksen ideologista sanomaa siitä, että  jokainen ihminen on ”oman onnensa seppä”. Kokoomus pyrkii  vaaliohjelmallaan tarjoamaan  jokaiselle jotakin. Kokoomusta ei nähdä hallituksessa, joka kiristää työn verotusta tai leikkaa heikommassa asemassa olevilta pois. Tätä kokoomus joutunee selittämään vaalikentillään, kun arvonlisäveron korottaminen koskee heikommassa asemassa oleviin. Tavoite on äänien maksimointi  kaikilla lupauksilla huhtikuun eduskuntavaaleissa, siksi siitä ei tahdo löytyä  hakemallakaan ei – sanaa. Tuskin ohjelma on tarkoitettukaan vakavasti otettavaksi. Myönteisenä piirteenä on toki sanottava, että takavuosien yksilökeskeisyyden korostamisen sijaan on kokoomuksella tullut kohtuullisiuus, yhteisöllisyys ja yhteisvastuu. Kestävyysvaje on poistettava ja kuntarakenne uudistettava.
Uutispäivä Demari  (28.2.2011)  käy läpi Kataisen puhetta ja löytää siitä kaksi kynnyskysymystä
Vaalijulisteissaan kokoomus näyttää ottavan päävastustajakseen SDP:n. Julisteessa olevassa tienviitassa menneisyyden nuoli osoittaa vasemmalle ja paremminvointivaltion oikealle.
Kokoomus lähtee paikkaamaan ”paremminvointivaltionsa” kymmenen miljardin kestävyysvajetta kolmella keinokokonaisuudella. Työurien kahden vuoden pidennyksellä alusta, keskeltä ja lopusta irtoaa pitkällä aikavälillä neljä miljardia, kuntauudistuksella toiset neljä ja verouudistuksella loput kaksi.
Katainen luetteli kokoomuksen hallitustien esteeksi kaksi kynnyskysymystä. Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan kokoomusta ei nähdä sellaisessa hallituksessa, joka kiristää työn verotusta tai leikkaa heikoimmassa asemassa olevilta pois.
Kiihkeimmillään Katainen heristi sormeaan ja pauhasi, ettei julkisia palveluja ajeta alas.

Backman ihmeissään

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman hämmästelee kokoomuksen kynnyskysymyksiä.

– Katainen näyttää sulkevan itse puolueensa seuraavasta hallituksesta. Katainen ilmoitti, että Kokoomus ei osallistu hallitukseen, joka kiristää työn verotusta. Samalla hän kuitenkin puolusti jälleen voimakkaasti arvonlisäverotuksen tuntuvaa kiristämistä.
Backmanin mukaan kokoomus esittää arvonlisäveroa perittäväksi peräti 1,4 miljardia euroa nykyistä enemmän.
– Esitetty ALV:n kahden prosenttiyksikön korotus nostaisi palvelusektorin työn hintaa. Katainen julisti puheessaan jälleen itsekin, tosin virheellisesti, että ALV rasittaa myös ulkomaista työtä. Korotus saattaisi monet pienyrittäjät, mutta vain Suomessa, vaikeuksiin. Korotus olisi vastoin Kokoomuksen lupaamaa työtä ja yrittämistä tukevaa verolinjausta.
Backmanin mielestä kokoomus jatkaa jo komiikan puolelle menevää selittelyä tasaverolinjastaan.
– Nyt joudutaan vetoamaan jo puolueen historian ensimmäiseen vaaliohjelmaan, jossa oli lupailtu maksukyvyn mukaista verotusta. Tämä lupaus on jäänyt samaan sarjaan hoitoalojen suurista palkankorotuksista. Tosipaikan tullen kokoomus on vastustanut molempia, vieden verotusta kohti tasaveroa ja edellyttäen kunnilta tiukkaa palkkamalttia.

Viitanen vaatii arvonlisäveron korotuksen vaikutusten selvittämistä

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen esittää kokoomuksen esittämän arvonlisäveron kiristämisen vaikutusten selvittämistä. Viitanen vaatii, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen  lasketuttaa ministeriössä, miten jo nyt toteutettu arvonlisäveron kiristys lisättynä kokoomuksen ajamalla kahden prosentin lisäkorotuksella vaikuttaisi erilaisiin kotitalouksiin.


- Arvonlisäveron korotukset näkyvät joka päivä kauppakassin hinnassa. Erityisesti tämä kirpaisee pieni- ja keskituloisia. Kun nyt korotusta ajetaan voimakkaasti, on perusteltua, että sen vaikutus eri väestöryhmien ostovoimaan selvitetään ennen vaaleja. Ainakin eläkeläisten, yksinhuoltajien ja lapsiperheiden kohdalla olisi saatava luvut tietoon.

Viitasen mukaan syksyllä nähtyä energiaveron korotuksessa sattunutta virhettä ei saa toistaa.

- Hallitus ei eduskunnassa osannut tai halunnut kertoa, miten energiaverojen korotus kohdistuu erilaisiin kotitalouksiin. Jäi vaikutelma, että laskelmat tulonjakovaikutuksista olivat olemassa, mutta niitä ei uskallettu tuoda esille. Ainakin sähköyhtiöt osasivat jo hyvin pian kertoa asiakkaille, paljonko kunkin sähkölasku nousee ja paljonko siitä oli veronkorotusta, sanoo Viitanen.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: