Huhtikuun eduskuntavaaleista jännitysnäytelmä
Neljän suurimman puolueen kannatus mahtuu lähes virhemarginaalin sisään
Torstaina julkistettiin MTV 3:n gallupin tulos. Kokoomus on niukasti johdossa. Neljän suurimman puolueen kannatus mahtuu kolmen prosenttiyksikön sisään. Kokoomus 19,8%, keskusta 19.3%, SDP 17,3 % ja perussuomalaiset 17,0 %. Huhtikuussa näistä puolueista joku on ykkönen.
Kerta kaikkiaan edessä on kiivas ja jännittävä vaalitaistelu, joka huipentuu vaali-illan tuloksen julkistamiseen.
Kuinka moni edelleen veikkaisi, että ykköspaikan ottaa kokoomus? Kokoomus on hyvissä asemissa, mutta se ei takaa voittoa. Eduskunnan välikysymyskeskustelussa kokoomus jäi yksin veronalennuslinjauksineen. Tässäkin on kysymys uskottavuudesta. Kokoomuksen politiikan uskottavuus on vakavasti koetteilla ja epäusko leviää.
SDP oli pudonnut perussuomalaisten lukemiin. Puolueen kannatus oli laskenut marraskuusta 1,5 prosenttiyksikköä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Perusolettamus oli nousta oppositiopolitiikan kautta valtaan. On käymässä päinvastoin. Tämä aiheuttaa monta kysymystä. Eikö SDP ole saanut vieläkään vaalityötään vauhtiin? Eikö kannattajat ole lähteneet liikkeelle? Vaara on, että osa SDP:n perinteisistä äänestäjistä, työläisistä ja eläkeläisistä, eivät äänestä. Tässä voi olla kysymys myös uskottavuudesta, mutta toisella tavalla.
Varsinkin kokoomus on yrittänyt saada aikaan pääministerivaalin. Ehkä jotain kokoomuksen, keskustan ja SDP:n kannatuksesta selittää puolueen puheenjohtajan suositummuus Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemän gallupin mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on sopivin henkilö pääministeriksi 28 prosentin kannatuksella. Kataisen etumatka keskustan puheenjohtajaan Mari Kiviniemeen on kuusi prosenttiyksikköä. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jäi kyselyssä hännille kahdeksan prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten Timo Soinin kykyihin luottaa 14 prosenttia vastaajista.
Mielenkiintoisen eikä välttämättä väärän näkökulman perussuomalaisten kannatuksen kasvuun tuo tamperelainen politiikan tutkija Jiri Nieminen. (Iltalehti 10.2.) Timo Soinin suosion taustalla on tutkijan mukaan miehen kriisi. Kysymys on ”äijäahdistuksesta”. Perussuomalaisten retoriikassa paistaa kaipuu Kekkosen aikaan. Niemisen mukaan puhutaan hyvin vähän siitä, että pudonneita keskustaa ja demareita johtaa nainen. Ehkä pitäisi rehellisesti tunnustaa, että Soini kykenee puhuttelemaan ihmisiä värikkäällä kielen käytöllä, esimerkiksi ”Demarit ovat hylänneet karvaperseduunarit” jne.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan oppilashuolto ei täytä lain vaatimuksia
Oikeuskansleri Jonkka vaatii opetus- ja kulttuuriministeriöltä selvitystä, milloin koulujen oppilashuolto saadaan kuntoon Selvitys on annettava elokuun alkuun mennessä. Jonkan mukaan laatusuositukset täyttävä määrä terveydenhoitajia on noin kolmasosassa peruskouluista. Lääkärien osalta suositukset täyttyvät vain neljässä prosentissa kouluista.
Jonkan mukaan oppilashuolto ei täytä lain vaatimuksia.
On erittäin hyvä, että oikeuskansleri on puuttunut koulujen oppilashuoltoon. Poliitikkoja asia ei ole kiinnostanut niin paljoa, että asia olisi laitettu kuntoon.
Täytyy selvittää, minkälainen tilanne on Riihimäellä. Paljonko lääkäreitä tai terveydenhoitajia Riihimäelle tarvittaisiin, että suosituksen tavoite täyttyisi.
Niin paljon kuin on puhuttu koululaisten viihtymättömyydestä koulussa, niin harvemmin asiaa on yhdistetty oppilashuoltoon. Siihenkin sillä on yhteyttä. Viihtymättömyyden ratkaisussa päähuomio pitäisi ehkä kuitenkin kohdistaa koululaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseen. Koululaisten pitäisi saada valtaa vaikuttaa omaan koulutyöhön.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti