lauantai 21. toukokuuta 2011

SDP:n häviö ja persujen voitto

 

Sosialidemokraattien vaalitappio jäi pieneksi koko valtakunnassa 

Perussuomalaiset saivat "jytkyvoiton"

Aforismi:

”Suomalaiset ovat aina syyttäneet itseään siitä, että asiat menevät huonosti.

Perussuomalaiset ovat löytäneet hyviä ja potentiaalisia syyllisiä myös muualta – siinä menestyksen salaisuus.”

Demari 20.4.2011. Tuntematon ajattelija.

 

Sosialidemokraattinen puolue menestyi käydyissä eduskuntavaaleissa koko maassa hyvin. Puolue sijoittui koko maan tilastossa toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja sai vain lähes 33 000 ääntä vähemmin kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Ääniä yhteensä 561 558 , kannatusprosentti 19,1 ja paikkoja 42 Tappio  on kuitenkin tappio eikä mikään voitto. 
Tilastoissa SDP  ei ole menestynyt yhtä huonosti tai huonommin kuin kerran aikaisemmin eli vuonna 1962, jolloin paikkoja saatiin vain 38.

Kokoomus nousi äänimäärissä ja paikoissa suurimmaksi puolueeksi, mutta sekin menetti edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 18 000 ääntä. Kokoomus sai 599 138 ääntä, kannatusprosentti  20,4  ja paikkoja  44.

Keskusta oli vaalien suuri häviäjä ja se menetti  yli 177 000 ääntä. Keskustan äänimäärä 463 266, kannatusprosentti 15,8  ja paikkoja 35. Puolueen paikkamäärän pudotus 16.

Kun muut eduskuntapuolueet menettivät kannatustaan, perussuomalaiset nousivat vaalien suurvoittajaksi. Ääniä perussuomalaiset lisäsivät  peräti lähes 448 000 ääntä enemmän kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Se on todella suuri, jytkyvoitto. Perussuomalaisten äänimäärä oli 560 075, kannatusprosentti 19,1  ja paikkoja 39.

Kanava- lehden päätoimittaja  Ville Pernaa  ennusti ihan oikein, että eduskuntavaaleita  on tulossa kahden  ryhmittymän  - euromyönteisen ja eurokriittisen – välinen kamppailu. Euromyönteisyyttä edusti puhtaimmillaan Jyrki Katainen ja ja vastapuolta Timo Soini ja perussuomalaiset.  Kansa oli jakautunut lähes samankokoisiin  blokkeihin. Alma Median kyselyn mukaan euromaiden tukemista kannatti 47 prosenttia vastaajista.  Vastustajia  oli 41 prosenttia.

Helsingin Sanomat julkaisi ennen vaaleja tutkimuksen, jonka mukaan vain 31 prosenttia kansalaisista  osasi luetella oikein hallituspuolueet. Eduskuntavaaliehdokkaat eivät osanneet kertoa, mitä tarkoittavat lyhenteet  ERVV  ja EVM. Osa ihmisistä on ihan oikeasti  sivussa  eikä ymmärrä, mistä keskustellaan.

Keskusta ja sosialidemokraatit saavat syyttää itseään jäämisestä sivuraiteelle tässä keskustelussa. Suomen vaalikeskusteluissa olisi pitänyt  avata asioita   ja kysyä, minkälainen Suomen rooli  tulisi olla maailmassa ja EU:ssa.  Soinikin olisi pitänyt laittaa vastaamaan kysymykseen, mitä hän tarkoittaa ”vähemmällä EU:lla ”  ja miten hän haluaa ”keventää EU:n rakenteita”.
Tiestysti olisi  pitänyt puhua kotomaan asioista, valtiontalouden tasapainottamisesta, työtömyydestä, köyhyydestä ja syrjäytymisestä. Nämä asiat jäivät  EU-puheen  alle.

Perussuomalaiset kykenivät aktivoimaan  passiivisia

Perussuomalaiset kykenivät  aktivoimaan ennen nukkuneita ja uusia äänestäjiä. Perussuomalaisetm lisäsivät äänimääräänsä koko valtakunnassa 448 000 äänellä ja  Riihimäelläkin peräti 2 400 äänellä.
Perussuomalaisten  voimakas EU- vastaisuus, EU- kritiikki  ja Kreikan ja Portugalin tukemisen vastustaminen, maahanmuuttokritiikki, ulkomaalaisvastaisuus, suoranainen rasismi ja kansallismielisyys  eli nationalismi satoivat suoraan Soinin laariin. Miksi?
Soini on  populisti, joka  yksinkertaistaa asioita.  Leimallista oli tiedotusvälineiden ja poliittisten toimijoiden hampaattomuus Soini- ilmiön edessä.
Puolueilta ja tiedotusvälineiltä puuttui  asiakritiikki  populismista ja erityisesti maahanmuutto-teeman käsittelystä.
 Persujen haastamiseen ei ollut puolueilla rohkeutta. Ulkoministeri Stubb (kok)  päinvastoin useissa haastatteluissa oikein ylisti Soinia hyväksi kaveriksi ja kunnon jätkäksi.
Perussuomalaiset  onnistuivat aktivoimaan  ihmisiå, joilla ei ole mennyt hyvin.

Mikään puolue ei saa vapaita käsiä 

Hallituksenmuodostaja Jyrki Katainen (kok.) on linjannut, miten vasemmistoliiton vaatimukset ja ja EU-tukipäätökset sovitellaan yhteen. Kataisen mukaan vasemmistoliitto äänestää Portugalin tukipakettia vastaan, mutta jatkossa puolueella ei ole erityisoikeuksia.
Aiemmin perjantaina julkistetun aikataulun mukaan eduskunta äänestää Portugalin tukipaketista keskiviikkona. Esityksen eduskuntaan tuo Mari Kiviniemen (kesk.) toimitusministeristö.
- Vasemmistoliitto äänestää tässä Portugali-asiassa toimitusministeristön luottamusta vastaan, mutta sitten muut Eurooppa-asiat ratkaistaan näiden neuvotteluiden aikana. Meillä on yhteinen käsitys kaikkien puolueiden kesken, että yhdelläkään puolueella ei voi olla vapaita käsiä missään asiakokonaisuudessa - ei myöskään Eurooppa-politiikassa, Katainen sanoi perjantaina alkuillasta. 

Kestävyysvajeesta ei yksimielisyyttä

Urpilainen: Talousasioissa ollaan alkutekijöissä

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kuvailee hallitusneuvottelujen johtoryhmän työskentelyhenkeä hyväksi. Julkisen talouden kestävyysvajeesta tai muista talousasioista puheenjohtajien johtoryhmä on Urpilaisen mukaan vasta tutustunut toistensa ajatuksiin.
Puolueiden puheenjohtajien johtoryhmän on määrä päättää ne talousluvut, joiden pohjalta hallitusohjelma neuvotellaan ja kirjoitetaan. Urpilaisen mukaan päätöksenteko talousraamista on ihan alkutekijöissään. Käytännössä puheenjohtajaryhmä on kuullut asiantuntijoita ja tutustunut toistensa ajatteluun.
- Julkisen talouden kestävyysvajeesta ei ole yksituumaisuutta, Urpilainen sanoo. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: